3 οινοποιεία από την Κρήτη συμμετέχουν σε πείραμα για κατακόρυφη βελτίωση της ποιότητας κρασιού αλλά και των υπο-προϊόντων της παραγωγής μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών

Κανένα σχόλιο

Η εταιρεία BigDataGrapes έχει ένα βαρύγδουπο σκοπό: Να επανακαθορίσει ολόκληρη τη βιομηχανία της αγροτικής παραγωγής χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης και των Μεγάλων Δεδομένων.

Ήδη υπάρχει μία εκτεταμμένη αρθρογραφία για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για την κατακόρυφη βελτίωση της ποιότητας κρασιού (διαβάστε για παράδειγμα: “How Big Data Can Predict the Wine Of The Century”, “The Perfect Pairing: Machine Learning and Wine”, “Here’s What Happens When Wine And Geeks Mix”), όμως η εταιρεία έχει σκοπό όχι μόνο την βελτίωση της παραγωγής αλλά και τη βελτίωση των υπο-προϊόντων αυτής της παραγωγής που μπορούν να έχουν μεγάλη οικονομική αξία.

Μέσα στα πρότζεκτ που έχει αναλάβει υπάρχει και ένα που αφορά την Κρήτη αφού συμμετέχουν τρία οινοποιεία από το νησί.

"Sponsored links"

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και την ελληνική εταιρεία Agroknow και υπό τη σκεπή της εταιρείας Apigea που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυσικών καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, το πρότζεκτ «natural cosmetics» σκοπεύει να συλλέξει δείγματα από υπο-προϊόντα αμπελιών από διαφορετικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Ο στόχος είναι να αυξήσουν την αξία αυτών των υπο-προϊόντων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο «η παραγωγή κρασιού δημιουργεί πολλά υπο-προϊόντα που είναι πιθανό να έχουν μια σημαντική βιολογική αξία αν και εφόσον υπάρχουν κατάλληλα δεδομένα σχετικά με τη διαχείριση της φάρμας».

Αυτά τα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε αποφάσεις σχετικά με το πώς παράγονται αυτά τα υπο-προϊόντα ώστε να παραχθούν υψηλής αξίας υλικά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή καλλυντικών ή και συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα με την εταιρεία:

«Έχει αποδειχθεί ότι βιοενεργές ενώσεις από υπο-προϊόντα κρασιού, αν ανακτηθούν σωστά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια πληθώρα επικερδών εφαρμογών σε διαφορετικές βιομηχανίες, από την παραγωγή καλλυντικών, φαρμάκων, βιοϋλικών και στη διατροφή.  Τα υποπροϊόντα της παραγωγής κρασιού είναι εξαιρετικές πηγές για λάδι, φαινολικές ενώσεις και διαιτητικές ίνες ενώ κατέχουν μια σειρά θετικών επιπτώσεων για την υγεία αφού είναι αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η υπόθεση που θα δοκιμαστεί μέσω της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ότι μέσω της χρήσης αγροτικής παραγωγής ακριβείας και μέσω του ελέγχου των παράμετρων που σχετίζονται με την ποιότητα του κρασιού (χαρακτηριστικά εδάφους, GIS δεδομένα κλπ) πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του κρασιού, θα είναι εφικτή η παραγωγή και εξαιρετικής ποιότητας υπο-προϊόντων.

Ήδη συλλέγονται δείγματα υπο-προϊόντων από διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας δύο διαφορετικών ποικιλιών σταφυλλιών (Αγιορίτικο και Μανδιλιάρα) και θα δοκιμαστούν τα φυτοχημικά προφίλ και η βιολογική αξία τους.

Τα δείγματα συλλέγονται από 16 αμπέλια από 4 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα από τη Πελοπόννησο, από τη Βόρεια Ελλάδα, από το Αιγαίο και την Κρήτη.

Από την Κρήτη θα συμμετάσχουν 3 οινοποιεία, το οινοποιείο Λυραράκης και το οινοποιείο Τοπλού από το Ηράκλειο και το οινοποιείο Καραβιτάκης από τα Χανιά.

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις