17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Επίθεση των ΜΑΤ σε αγρότες κατά τη σύσκεψη του Βορίδη στο Ηράκλειο | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η ευρεία σύσκεψη, υπό τον Μάκη Βορίδη, για τα σοβαρότατα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή, η διαμαρτυρία αγροτών έξω από το κτήριο είχε επεισοδιακή εξέλιξη.

Συγκεκριμένα αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ βγήκαν με πανό στα χέρια προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα πέταξαν ένα σακί με ελιές μπροστά στην είσοδο του Επιμελητηρίου ενώ φέρονται να προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Έγινε χρήση δακρυγόνου προκειμένου να απωθηθούν οι αγρότες.

Σύσκεψη εντός, διαμαρτυρία και δακρυγόνα εκτός
Σύσκεψη εντός, διαμαρτυρία και δακρυγόνα εκτός

Καταγγελία του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων

Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού αναφέρεται:

“Μαχητική και με παλμό ήταν η κινητοποίηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, των Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, για αγωνιστική υποδοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να διεκδικήσουν αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής λόγω δάκου, παρά τις δυσκολίες λόγω ελαιοκομικής περιόδου.

Τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων από τους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου, μαζί με εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων, ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι δεν τους επέτρεψαν να περάσουν! Όταν προσπάθησε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων να περάσει για να καταθέσει υπόμνημα με τα αιτήματα για αποζημίωση, κρατώντας στα χέρια ένα τσουβάλι δακοφαγωμένες ελιές, οι διαδηλωτές δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση με ρόπαλα και χημικά!

Ντροπή! Έπεσαν οι μάσκες! Απ’ έξω οι βιοπαλαιστές αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους να αντιμετωπίζουν ρόπαλα και χημικά με εντολή της Κυβέρνησης, και μέσα όσοι τα βρίσκουν στο πως δε θα πάρουμε ούτε φράγκο αποζημίωσης, όσοι τα βρίσκουν στο πως θα βαθύνει ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της δακοκτονίας, πως θα ιδιωτικοποιηθεί, σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών, τσακίζοντας το εισόδημα των μικρομεσαίων, όσοι τα βρίσκουν σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική!

Όλοι μαζί, σφιχταγκαλιασμένοι με τον Υπουργό η Περιφέρεια Κρήτης, οι εκπρόσωποι των ΝΔ/ΚΙΝΑΛ/ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή και την τοπική διοίκηση, μεγαλέμποροι/βιομήχανοι, και οι πάντα πρόθυμοι συνομιλητές των κυβερνήσεων, έκπτωτοι «συνδικαλιστές» εκπρόσωποι του εαυτού τους, μεγαλοεπιχειρηματίες παραγωγοί!

Είναι κατάπτυστη η στάση Κυβέρνησης – Περιφέρειας Κρήτης! Το δόγμα «νόμος και τάξη», που είναι νύχι κρέας με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που, δε θα περάσει! Καλούμε τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους για επιβίωση μέσα από Αγροτικούς Συλλόγους. Αυτό είναι που φοβούνται, αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με τη σημερινή κινητοποίηση!

Ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού μας στις 15 Δεκέμβρη στην πλατιά σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια, με θέμα την κλιμάκωση των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων”!

Σύσκεψη εντός, διαμαρτυρία και δακρυγόνα εκτός

Την ίδια ώρα αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί και επί της 25ης Αυγούστου καθώς στο σημείο βρίσκεται ομάδα αντιεξουσιαστών.

ΚΚΕ: Βίαιη και απρόκλητη η επίθεση των ΜΑΤ

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, για την πορεία του ελαιολάδου.

"google ad"

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

“Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καταγγέλλει την βίαιη και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους αγρότες που διαδήλωναν με τα μπλοκ των αγροτικών συλλόγων του Ηρακλείου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, έξω από την σύσκεψη που συνδιοργάνωναν η κυβέρνηση της ΝΔ με την Περιφέρεια (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ), παρουσία του υπουργού κ Βορίδη, για τις φετινές καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή.

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση των ΜΑΤ, αρνούμενοι να δεχτούν αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων για να εκθέσουν τα αιτήματα τους.

Την ίδια στιγμή η σύσκεψη που προέδρευαν ο υπουργός και ο περιφερειάρχης και συμμετείχαν κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές, στελέχη συνεταιρισμών και επιχειρηματιών, απουσία εκπροσώπων των βιοπαλαιστών αγροτών, παρέπεμψε τις αποζημιώσεις των αγροτών “στις καλένδες”.

Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, συνεχίζει την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ για το γρήγορο ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών της αγροτικής οικονομίας και των βιομηχάνων.

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τους μικρούς αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανωθούν στους αγροτικούς συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να διεκδικήσουν: Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της παραγωγής, κατώτερη εγγυημένη τιμή στο λάδι που να εξασφαλίζει την επιβίωση τους, απαλλαγές των πληγέντων από φόρους και άλλα χαράτσια, εξασφάλιση χρηματοδότησης ολοκληρωμένου προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου και προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...