408 πολίτες του Ρεθύμνου καταγγέλουν την αστυνομική βία στη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη

Κανένα σχόλιο

408 υπογραφές σε λίγες ημέρες συλλέχθηκαν μεσω της πλατφόρμας Avaaz σχετικά με τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της επετείου της 17 Νοέμβρη στο Ρέθυμνο.

Υπενθυμίζουμε ότι σε επίπεδο Κρητης είχαν γίνει 127 προσαγωγές ενώ είχαν επιβληθεί κααι 115 πρόστιμα ενώ στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις και 51 προσαγωγές ενώ επιβλήθηκαν 53 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

To κείμενο το οποίο υπέγραψαν 407 πολίτες του Ρεθύμνου:

"Sponsored links"

Η ειρηνική πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, βρέθηκε αντιμέτωπη με άγρια καταστολή. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις και επιβλήθηκαν 51 διοικητικά πρόστιμα .

Η τοπική αστυνομία στην κατεύθυνση του δόγματος «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, προχώρησε όπως και στις άλλες πόλεις, στην διάλυση της συγκέντρωσης στην οποία τηρούνταν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Στις 17 Νοεμβρίου έγινε σαφές πως η ελληνική αστυνομία και η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφόρησαν, αλλά έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, περικυκλώνοντας με βία αρχικά το σώμα της πορείας και ύστερα προσάγοντάς τους διαδηλωτές σε μια κλούβα την στιγμή που την προηγούμενη ημέρα είχε διαγνωστεί θετικός αστυνομικός στο Α.Τ. Ρεθύμνου στον covid 19.

Ένας φοιτητής πήγε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου διαγνώστηκε με εσωτερική αιμορραγία στο κεφάλι και κάκωση στον πνεύμονα. Σε αντίθεση με τις φήμες και τις διαδόσεις των κρατικών και κρατικοδίαιτων ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, η μοναδική χρήση χημικής ουσίας στη συγκεκριμένη διαδήλωση ήταν τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία.

Στόχος των ΜΑΤ και της κυβέρνησης ήταν να μην επιτρέψουν την ημέρα του Πολυτεχνείου να εκφραστεί η αντίθεση στα εγκληματικά σχέδια για τη διαχείριση της πανδημίας και την φτωχοποίηση της κοινωνίας . Μετά από 8 μήνες πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση δεν έχει φτιάξει ΜΕΘ, δεν έχει προσλάβει γιατρούς, δεν επίταξε ιδιωτικές κλινικές, δεν προστάτεψε με κανένα τρόπο τις ευπαθείς ομάδες, δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους που εργάζονται. Δεν έκανε τίποτα από τα βασικά για την αντιμετώπιση της covid και την αποτροπή, τη συγκράτηση ή τη διαχείριση ενός δεύτερου κύματος. Προσπάθησε να μας πείσει ότι φταίνε οι ανεύθυνοι νέοι που συνωστίζονται στις πλατείες και τώρα εκείνοι που κάνουν διαδηλώσεις και διεκδικούν σε χώρους ανοιχτούς, την ίδια στιγμή που οι επιδημιολόγοι λένε ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως σε κλειστούς χώρους!

Έρχεται λοιπόν σήμερα αυτή η κυβέρνηση να εγκαλέσει την κοινωνία και τους «απείθαρχους» διαδηλωτές. Η ίδια κυβέρνηση που συκοφαντούσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όταν της ζητούσαν να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, η οποία αρνήθηκε να προσφέρει εξοπλισμό για τη «σύγχρονη – τηλεκπαίδευση», η οποία ειρωνεύτηκε το αίτημα των γιατρών για την Ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ (βλέπε δηλώσεις Άδωνη). Παρουσίασε ως «παράλογο» κόστος οποιαδήποτε πολιτική με την οποία θα ενισχυόταν η δημόσια παιδεία και υγεία. Την ίδια στιγμή που μοίρασε αρκετά εκατομμύρια κάθε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους κλινικάρχες, σε εργολάβους κέντρων κατάρτιση που θα επιμόρφωναν τους νέους επιστήμονες και στις εταιρείες που θα έδιναν τεράστιες μάσκες και μικρά παγουρίνο στα σχολεία.

Στο Ρέθυμνο ζούμε καθημερινά τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής. Οι χιλιάδες φοιτητές που έδιναν ζωή και στήριζαν την οικονομία της πόλης, την εγκαταλείπουν μη γνωρίζοντας αν θα επιστρέψουν. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό δούλεψαν 2 ή 3 μήνες το καλοκαίρι, γιατί το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς μέτρα έφερε τελικά κρούσματα και κύμα ακυρώσεων από τον Αύγουστο. Τώρα καλούνται να περάσουν μια ολόκληρη χρονιά με ένα επίδομα ανεργίας. Δίπλα σε αυτούς οι υπόλοιποι κλάδοι της εργασίας, οι μικροί καταστηματάρχες, όλοι βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται ή να εξαφανίζεται. Σε αυτήν την πόλη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το δόγμα της για την «ατομική ευθύνη».

Αυτό που εμείς ζητάμε από όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου είναι να μην περιμένουμε άλλο, και να καταδικάσουμε την περιστολή των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, την καταστολή, την προπαγάνδα, την ανευθυνότητα και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας μειοψηφίας με πρόσχημα την πανδημία.

Ζητάμε να μην επιτρέψουμε να ξαναζήσει η πόλη μας μια μέρα άγριας καταστολής όπως η σημερινή, με τραυματίες και προσαγωγές. Οι υπαίτιοι της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης πρέπει να καταδειχτούν και να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των φοιτητών και των ανέργων, όπως και μια διαφορετική πολιτική που να θέτει σαν προτεραιότητα την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Η αμφισβήτηση των αντισυνταγματικών απαγορεύσεων την ημέρα του Πολυτεχνείου, να αποτελέσει μια αρχή για να διεκδικήσουμε με ευθύνη την ελευθερία, την παιδεία το ψωμί και την υγεία στους αγώνες που έρχονται.

Στον κίνδυνο δημοκρατικής εκτροπής με πρόσχημα την πανδημία παίρνουμε θέση

"Sponsored links"

Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες των συλληφθέντων της ειρηνικής διαδήλωσης της 17ης Νοέμβρη.

Να μην καταβληθούν τα πρόστιμα όσων διαδήλωσαν τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα για Ψωμί- Υγεία- Παιδεία και Ελευθερία.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα μας δεν θα μπουν σε καραντίνα.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις