15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κρητικό Ίαμα: Βραβεύτηκε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης για πρωτοποριακή έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες τριών κρητικών βοτάνων

Ημερομηνία:

Σημαντική διάκριση απέσπασε η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία βραβεύθηκε στα φετινά «Healthcare Business Awards» για τις έρευνές της γύρω από τις επιδράσεις εκχυλίσματος τριών αρωματικών κρητικών φυτών στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Στην Κλινική απονεμήθηκε το bronze βραβείο για το «Ερευνητικό Έργο σε Πανεπιστήμια / Εκπαιδευτικά Ιδρύματα / Ερευνητικά Κέντρα», το οποίο αναγνωρίζει το πρωτοποριακό και καινοτόμο ερευνητικό έργο με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Η εργασία που οδήγησε στη διάκριση αυτή είναι η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη της επίδρασης του εκχυλίσματος αιθέριων ελαίων τριών κρητικών βοτάνων, φασκόμηλου (Salvia fruticosα), θυμαριού (Coridothymus capitatus) και δίκταμου (Origanum dictamnus), σε ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές και τιτλοφορείται «Reporting effectiveness of an extract of three traditional Cretan herbs on upper respiratory tract infection: results from a double-blind randomized controlled trial» και είχε δημοσιευθεί τον Απρίλιο του 2015 στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Ethnopharmacology».

«Έτσι η μινωική και αρχαιοελληνική ιστορία και η παράδοση της Κρήτης πέρασαν στη βιο-ιατρική έρευνα και τελικά μέσα από την κλινική μελέτη, που βραβεύτηκε, οδήγησαν στη δημιουργία ενός προϊόντος που σήμερα κυκλοφορεί στη χώρα μας. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υποστήριξη μιας ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας, της Galenica /Olvos Science», δήλωσε κατά τη βράβευση ο Διευθυντής της Κλινικής Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Cretan IAMA: Ελληνική καινοτομία, Διεθνής πατέντα

Το Cretan IAMA είναι ένα καινοτόμο φυσικό ιδιοσκεύασμα, η δημιουργία του οποίου σε όλα τα στάδια πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας και είναι κατοχυρωμένο ως διεθνής πατέντα, αποτελώντας τον καρπό της πολυετούς έρευνας διακεκριμένων ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Οι ερευνητές μετουσίωσαν την αυτόχθονη γνώση σε επιστημονικά δεδομένα, σε συνεργασία με την εταιρεία Οlvos Science, θυγατρική της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica.

Το Cretan IAMA, ή αλλιώς γνωστό ως Κρητικό Ίαμα, είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής, συνδυασμός τριών κρητικών βοτάνων –θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο–, σε συγκεκριμένες αναλογίες που λειτουργούν συνεργικά, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, για την ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού και τη φυσική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Το θυμάρι (Coridothymus capitanus) έχει φυσική αντιβιοτική δράση και βοηθά το αναπνευστικό σύστημα, δρα κατά του βήχα «μαλακώνοντας» το λαιμό, ενώ μειώνει την καταρροή. Το φασκόμηλο (Salvia fruticosa) καταπραΰνει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του πονεμένου λαιμού (ξηρότητα, καύσος και πόνος, δυσκολία στη κατάποση), ενυδατώνει το στοματοφαρυγγικό βλεννογόνο και εμποδίζει την επαφή με εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες (κρύο, καπνός, καυσαέριο, σκόνη). Το δίκταμο (Origanum dictamnus) έχει σπασμολυτικές, αποχρεμπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Η ιδέα και η δημιουργία

Η ιδέα για τη δημιουργία του Cretan Iama ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, όταν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερη επίπτωση κρουσμάτων ιώσεων του αναπνευστικού (κρυολογήματος) ή γρίπης. Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Οι παρατηρήσεις για την ευεργετική δράση επιλεγμένων κρητικών βοτάνων στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οδήγησε τους ερευνητές στο επόμενο βήμα. Μέσα από πολυετείς έρευνες και δοκιμές, η ερευνητική ομάδα διακεκριμένων καθηγητών της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατέληξε σε ένα μοναδικό συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία κρητικά αρωματικά βότανα (θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο), σε συγκεκριμένες αναλογίες, που λειτουργούν συνεργικά, καθώς η μία ουσία συμπληρώνει ή/και ενισχύει την άλλη. Τα αιθέρια έλαια των 3 αυτών βοτάνων, γνωστά από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και ευρέως διαδεδομένα στην καθημερινή πρακτική, είναι διαλυμένα μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε μορφή μαλακής κάψουλας. Έτσι, οδηγήθηκαν στην ανάπτυξη του Cretan IAMA.

Επιστημονικά δεδομένα

Πέρα από τις επιδημιολογικές παρατηρήσεις, οι ερευνητές στο εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από εργαστηριακούς ελέγχους του εκχυλίσματος των 3 αυτών αρωματικών βοτάνων αλλά και από την κλινική δοκιμή του σκευάσματος, καταγράφουν σημαντικά επιστημονικά ευρήματα που δίνουν έναυσμα για μελλοντικές διατυπώσεις επιστημονικών υποθέσεων. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν το 2015 στο περιοδικό «Journal of Ethnopharmacology».

athensvoice.gr 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...