5η «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση: Διψούν για αίμα οι δανειστές – Ζητούν γρήγορα να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί

Κανένα σχόλιο

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας προκειμένου να έχουν επαφές με κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο της πέμπτης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης. Μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και η πέμπτη και η έκτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να οδηγηθούν στην «τρύπα» του ελληνικού χρέους. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί το ζήτημα της επιτάχυνσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίζει ότι μετά τις 30 Απριλίου δεν πρόκειται να υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσει η Πέμπτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση με επαφές που θα έχουν με κυβερνητικά στελέχη. Ανάμεσα σε άλλα, θα συζητηθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για το 2020, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στην αγορά ενέργειας, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Ψηλά στην ατζέντα των δανειστών βρίσκεται της επιτάχυνσης  των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και η αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» με τον οποίον η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών κατά 30 δισεκατομμύρια , έχοντας κρατικές εγγυήσεις έως 12 δισεκατομμύρια.

"Sponsored links"

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι η πέμπτη και η έκτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τον Ιούλιο προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ, την εκταμίευση των οποίων έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Τα χρήματα αυτά αναμένεται να κατευθυνθούν για την άμεση αποπληρωμή δημοσίου χρέους. Η έκθεση για την Πέμπτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου και να συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Στα : Ελλαδα