Φάκελος 28η Οκτωβρίου: Πώς υποδέχθηκε η Κρήτη το «ΟΧΙ» του Μεταξά

Κανένα σχόλιο

Με ενθουσιασμό και αισθήματα υπερηφάνειας οι πολίτες των Χανίων και των άλλων πόλεων της Κρήτης «δέχτηκαν» την είδηση του πολέμου με την Ιταλία. Το κλίμα που επικράτησε περιγράφει στα φύλλα εκείνης της περιόδου ο τοπικός Τύπος.

Το πρώτο σχόλιο για την έναρξη του πολέμου δημοσιεύτηκε στο φύλο του «Εσπερινού Ταχυδρόμου» της 29ης Οκτωβρίου. Εκεί περιγράφεται ο ενθουσιασμός των Κρητών, με τη χαρακτηριστική έκφραση ότι «είναι ανώτερος πάσης περιγραφής».

Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, διεκόπη η λειτουργία των σχολείων και λαός και νεολαία βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας ελληνικές σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα.

"Sponsored links"

polemos-1000

Στα φύλλα εκείνης της ημέρας, σύμφωνα με το αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν οι ανακοινώσεις για την επιστράτευση και καλούνται οι έφεδροι οπλίτες πεζικού, πυροβολικού όλων των όπλων να παρουσιαστούν άμεσα στη Μεραρχία Κρητών.

Σταδιακά όλη η δύναμη της Μεραρχίας μεταφέρεται στο μέτωπο. Η 5η Μεραρχία, που μετέβη στο Αλβανικό μέτωπο, αποτελούνταν από το 14ο (με έδρα τα Χανιά), το 43ο (με έδρα το Ηράκλειο) και το 44ο (με έδρα το Ρέθυμνο) Συντάγματα Πεζικού, το 5ο Σύνταγμα πυροβολικού της Σούδας, τον Λόχο Σκαπανέων και Διαβιβαστών, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Χανίων και άλλους σχηματισμούς.

Τον Απρίλιο του 1941, στη δύναμη της Μεραρχίας προστέθηκαν και 3.000 Κρήτες που μόλις είχαν ολοκληρώσει τη βασική τους εκπαίδευση.

Μέχρι την 6η Νοεμβρίου 1940, είχε ολοκληρωθεί η προσέλευση των εφέδρων. Από τις 18 έως 25 Νοεμβρίου η 5η Μεραρχία μεταφέρθηκε στη Μακεδονία. Συνολικά μεταφέρθηκαν 566 αξιωματικοί, 18.662 οπλίτες, 687 υποζύγια και 81 οχήματα. Από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 12 Απριλίου 1941 η 5η Μεραρχία Κρήτης έδωσε μάχες.

Παράλληλα, υπάρχουν ανακοινώσεις των Αρχών με τις οποίες καλούνται οι πολίτες και οι τοπικές αρχές να συμμορφωθούν σε μέτρα, όπως το σβήσιμο των φώτων, η κάλυψη των παραθύρων, ενώ υπάρχει και εκτενής ενημέρωση για τα διαθέσιμα καταφύγια σε περίπτωση βομβαρδισμού από αέρος.

Οι Αρχές ανακοινώνουν την οργάνωση σταθμών πρώτων βοηθειών ορίζοντας τα σημεία.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, στις 2 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται και η πρώτη από αέρος επίθεση.

Ο απολογισμός αναφέρει 4 νεκρούς και 13 τραυματίες, καθώς και ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια

"Sponsored links"

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις