21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παγκόσμια διάκριση για την καμουφλαρισμένη κατοικία με την πισίνα – καθρέφτη στην Τήνο | Φωτός

Ημερομηνία:

To ρηξικέλευθο σχεδιαστικά σπίτι με την πισίνα, είχε καταφέρει να ξεπεράσει τα όρια των εντύπων και Μέσων με αυστηρά αρχιτεκτονικό περιεχόμενο, και μέσα σε λίγα 24ωρα είχε γίνει viral, έκανε το γύρο του κόσμου σε mainstream ιστοσελίδες και όλοι μιλούσαν για μια από τις εντυπωσιακότερες πισίνες της Ελλάδας και του κόσμου.

Το έργο »Mirage» του διακεκριμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Kois Associated Architects μόλις πρόσθεσε άλλο ένα βραβείο στο δυναμικό του. Η κατοικία στην Τήνο βραβεύτηκε από το περιοδικό The Plan στην κατηγορία Future Villas, την ημέρα της έναρξης της 15ης ∆ιεθνούς Έκθεσης Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia, στα πλαίσια του συνεδρίου International Perspective Architecture Forum στο Lido της Βενετίας.

Στο συνέδριο αυτό που συμπεριλαμβάνει πλήθος ομιλιών και workshops, κύριοι ομιλητές φέτος υπήρξαν, η διευθύντρια των βραβείων Pritzker Price of Architecture, Martha Thorne, ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Manuel Aires Mateus καθώς και ο Peter Rich.

Τα βραβεία The Plan Awards είναι ένας θεσμός με στόχο τη διάδοση της γνώσης στον αρχιτεκτονικό κύκλο, προωθώντας τον συνεχή διάλογο στον θεματικό σχεδιασμό. Τα έργα που βραβεύτηκαν για το 2016 επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο από τη διεθνή κριτική επιτροπή, στην οποία ανήκουν διακεκριμένα ονόματα στο χώρο της αρχιτεκτονικής και των τεχνών όπως οι Bernard Tschumi, Mario Cuccinela, Kim H. Nielsen, Boris Podrecca, ο Raymund Ryan, ο Li Xiangnin.

Το The Plan, ένα από τα διασημότερα πλέον περιοδικά αρχιτεκτονικής όχι μόνο στον ιταλικό τύπο αλλά και παγκοσμίως, το The Plan διεκδικεί κάτι περισσότερο από το να είναι ένα περιοδικό αρχιτεκτονικής. Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, παρουσιάζοντας και αναλύοντας αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την πορεία εξέλιξης τους από τη σύλληψη της κεντρικής σχεδιαστικής ιδέας έως και την ολοκλήρωση της κατασκευή τους.

Η κατοικία είναι καμουφλαρισμένη από αέρος με το νερό να είναι το μόνο ορατό στοιχείο και βρίσκεται σε απόκρημνο βραχώδες επικλινές οικόπεδο με νότιο προσανατολισμό και θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Πρόκειται για μια δομή ενός επιπέδου με επιφάνεια 198 τετραγωνικών μέτρων.

Στόχος του γραφείου «Kois Associated Architects» ήταν να ενσωματωθεί το κτίριο μέσα στο τοπίο και να γίνει μέρος του. Ο χώρος διαβίωσης καλύπτεται από μια πισίνα χωρίς σκελετό που παράγει ένα οπτικό αποτέλεσμα που κάνει το νερό να δείχνει πως εκτείνεται προς τον ορίζοντα, και εξαφανίζεται.

Το νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας αντανακλά τα γύρω πετρώματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας τον έναστρο ουρανό. Τα περισσότερα από τα ορατά υλικά κατασκευής βρέθηκαν στην περιοχή και χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν το σπίτι να «εξαφανίζεται» στο τοπίο. Η πισίνα εκτός από αισθητικά καινοτόμο στοιχείο στην κατοικία, λειτουργεί και ως στέγη που παρέχει μόνωση και προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα.

«Θέλαμε να κάνουμε ένα σπίτι που να έχει συγχωνευτεί με το περιβάλλον του, μια αόρατη όαση κρυμμένη από ανυποψίαστα βλέμματα.» αναφέρει το γραφείο με μια πρόταση για το Mirage, που μόλις έλαβε μια ακόμη διάκριση.

05-2016-2914331

05-2016-2914332

05-2016-2914333

05-2016-2914334

05-2016-2914335

"google ad"

05-2016-2914336

05-2016-2914337

fumara.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...