15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Aντ. Σκαμνάκης: Όταν ο Δήμαρχος είναι ενάντια στην εκχώρηση στην Fraport των αεροδρομίων, και ο σύμβουλος του δημάρχου υπέρ

Ημερομηνία:

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε τη θέση του κ. Μιχάλη Αρτεμάκη, ειδικού σύμβουλου του Δήμου Χανίων για θέματα τοπικής ανάπτυξης, σχετικά τόσο με τις αντιδράσεις πολιτών όσο και με την ιδιωτικοποίηση της Fraport, το μέλος της Ανοικτής Πρωτοβουλίας ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης” κ. Αντώνης Σκαμνάκης:

Δεν είναι αρνητικό ότι ο σύμβουλος για θέματα τοπικής ανάπτυξης του Δημάρχου Χανίων κ. Βάμβουκα είναι υπέρ της εκχώρησης του “Δασκαλογιάννης” στη Fraport. Είπαμε πρέπει να υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Αρνητικό είναι να είναι ο Δήμαρχος Χανίων και με το ψήφισμα του Δήμου ενάντια στην εκχώρηση και με την άποψη του σύμβουλου του υπέρ της fraport.

Νομίζω ότι έχει μεγάλη διαφορά η είδηση από την κατασκευασμένη ή ψεύτικη είδηση, αυτό που διεθνώς λέγεται fake news.

Η είδηση είναι ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «θεωρεί την αναφορά σας παραδεκτή δεδομένου ότι το αντικείμενό της εμπίπτει στο πεδίο δραστηριότητας της Ε.Ε.» – απάντηση στην προσφυγή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων.

Η κατασκευασμένη είδηση είναι αυτή που θεωρεί «ότι υπάρχει πρόβλημα στην εξέλιξη της συμφωνίας κυβέρνησης με Fraport για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων… αποδίδοντας μάλιστα την καθυστέρηση στη γερμανική πλευρά, ενώ τώρα ήρθε να προστεθεί και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» εννοώντας την Επιτροπή Αναφορών του Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή Αναφορών από τη στιγμή που εμπίπτει στις αρμοδιότητές της είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το αίτημα και να ζητήσει να γνωμοδοτήσουν διάφορες επιτροπές, όπως ανταγωνισμού, καταναλωτών, κ.λπ. Αυτό έχει σχέση με τον κανονισμό λειτουργία της Ε.Α. του Κοινοβουλίου.

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ανατροπή, σε μια απόφαση που μάλιστα έχει ψηφιστεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν κάποιος θέλει να είναι αντικειμενικός και να κάνει σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα θα πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Είναι η σύμβαση «αποικιακού» χαρακτήρα αναζητώντας τις απαντήσεις στα τρία τιμήματα που προβλέπονται από τη σύμβαση δηλαδή εκτός το εφάπαξ 1,2 δισ. €, το πάγιο ετήσιο 22 εκ. € που αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό, το ετήσιο μεταβλητό 28,6% στα κέρδη προ αποσβέσεων φόρων που σκόπιμα η ΟΣΥΠΑ το αποκρύπτει στα κείμενά της. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει απαντήσει με ανακοίνωσή του ποια είναι να αναμενόμενα έσοδα για το Δημόσιο.

2. Είναι κερδοφόρα τα αεροδρόμια; Θα ήθελα πραγματικά να δω τα στοιχεία δημοσιευμένα. Το να λες ότι το αεροδρόμιο Χανίων είχε λογιστικά κέρδη 10 εκ από κάπου πρέπει να προκύπτει. Κανείς δεν είναι αντίθετος με τη λειτουργία δημόσιων κερδοφόρων επιχειρήσεων. Σε τελευταία ανάλυση και η fraport είναι δημόσια επιχείρηση με διεθνή παρουσία και εξειδίκευση στο management αεροδρομίων. Με μια ματιά στο site της καταλαβαίνεις τι σημαίνει σύγχρονη δημόσια επιχείρηση και ειδικά αν το συγκρίνεις με το site της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Τα μόνα στοιχεία που δημοσιεύει είναι τα στατιστικά αφίξεις/αναχωρήσεις επιβατών. Τότε καταλαβαίνεις τι σημαίνει failed states ή καλύτερα χρεοκοπημένη δημόσια επιχείρηση.

3. Υπάρχει πρόβλημα με την παραχώρηση – μίσθωση των πολιτικών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου – πρόβλημα εθνικής ανεξαρτησίας και εξάρτησης του τουρισμού από τους Γερμανούς. Μόνο άτομα ιδεοληπτικά μπορεί να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο.

4. Επίσης δεν προβλέπεται καμιά αύξηση στα αεροναυτικά τέλη. Και επειδή δεν υπάρχει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού η παραχώρηση είναι για μίσθωση 40 χρόνια, δεν υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Ο οποίος εφαρμόζεται μόνα αν υπάρχει εμπράγματη αξία στο ακίνητο δηλαδή στο ιδιοκτήτη, που στη συγκεκριμένη περίπτωση παραμένει το ελληνικό Δημόσιο.

Το αεροδρόμιο Χανίων έχει στρατηγική σημασία για την οικονομία όχι μόνο του Νομού αλλά και της Κρήτης. Επειδή ακριβώς αποτελεί μια από τις δύο βασικές πύλες εισόδου για τον τουρισμό. Η λειτουργία του σαν σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου επιβατών είναι το ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια. Η παραχώρησή του στη Fraport το διασφαλίζει. Επειδή ακριβώς πρόκειται για μια δημόσια κερδοφόρα γερμανική εταιρεία με υψηλή εξειδίκευση στο management αεροδρομίων με διεθνή μάλιστα παρουσία. Υπάρχει εξ άλλου η εμπειρία από τη λειτουργία του διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» που αποτελεί ένα από τα πιο λειτουργικά και σύγχρονα αεροδρόμια στην Ευρώπη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...