78 απολύσεις στο Δήμο Ηρακλείου εν μέσω lockdown

Κανένα σχόλιο

Με ανακοινωσή της η “Ταξική Πορεία” αναφέρεται σε 78 απολύσεις εργαζομενων των οποίων έληξε η σύμβαση εργασίας στο Δήμο Ηρακλείου.

Στο σχετικό κειμενο αναφέρονται τα εξής:

Το φθινόπωρο του 2018 έγινε προκήρυξη για να εργαστούν στους δήμους και περιφέρειες της χώρας χιλιάδες άνεργοι μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσφέρει εργασία με ελάχιστα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα για χρονικό διάστημα 8 μηνών με παράταση στους 12 μήνες αργότερα.

"Sponsored links"

Όταν έπιασαν δουλειά οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αυτό δημιούργησαν διάφορες κινήσεις και επιτροπές προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας, ακόμα και μονιμοποίησή τους στη βάση του δικαιώματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά αλλά και γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στους δήμους και στις περιφέρειες. Όλες αυτές οι κινήσεις που δημιουργήθηκαν πανελλαδικά έκαναν κινητοποιήσεις που είχαν αποτελέσματα, με κυριότερο την τετράμηνη παράταση της σύμβασης.

Όπως έγινε πανελλαδικά έτσι και στο Ηράκλειο συστήθηκε μια κίνηση εργαζομένων στο δήμο, η οποία πραγματοποίησε πολλές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δημοτικά συμβούλια, περιφέρεια, ΟΑΕΔ κλπ, πορείες στην πόλη του Ηρακλείου, στάσεις εργασίας με μεγάλη μαζικότητα για τα μέτρα του Ηρακλείου. Η Ταξική Πορεία στήριζε τις κινητοποιήσεις αυτές.

Όταν το φθινόπωρο του 2019 έληγε η παράταση της σύμβασης, η κίνηση εργαζομένων αποφάσισε να κινηθεί και δικαστικά προκειμένου να παραταθεί περαιτέρω η σύμβασή τους μέσω ασφαλιστικών μέτρων αρχικά και να μονιμοποιηθούν όταν γίνει η κυρία εκδίκαση της υπόθεσής τους. Ένα μέρος των εργαζομένων αυτών κέρδισε αρχικά τα ασφαλιστικά μέτρα, επειδή υπήρξε κινητοποίηση κατά την εκδίκασή τους έτσι συνέχισε να εργάζεται για έναν ακόμα χρόνο, οπότε έγινε εκ νέου εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων.

Στο διάστημα αυτό προέκυψε κι η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να δυσκολέψουν οι συνθήκες τόσο της εργασίας αλλά και των κινητοποιήσεων. Σε μια τέτοια συγκυρία το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν πληρούνται οι όροι παράτασης των ασφαλιστικών μέτρων για 78 εργαζομένους και αποφάσισε πως πρέπει να απολυθούν. Ο δήμος την επόμενη της απόφασης αποφάσισε την απόλυση των εργαζομένων αυτών.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα δικαστήρια δεν ήταν ποτέ με το μέρος των εργαζομένων και οι όποιες θετικές αποφάσεις τους οφείλονται μόνο στην πίεση που ασκούν οι αγώνες τους και όχι από τα νομικά επιχειρήματα που έχουν. Γι’ αυτό το λόγο το κύριο πεδίο που οι εργαζόμενοι βρίσκουν το δίκιο τους είναι το πεδίο των αγώνων και αυτό είναι που καθορίζει τι κερδίζουν και τι χάνουν. Έτσι και τώρα μόνο οι αγώνες, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, μπορούν να αποτρέψουν τις απολύσεις και σε αυτούς τους αγώνες που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι η Ταξική Πορεία θα είναι παρούσα, όπως παρούσα ήταν και στο προηγούμενο διάστημα.

Η Ταξική Πορεία στηρίζει τόσο τον αγώνα των εργαζομένων τόσο αυτών που απολύθηκαν, όσο και αυτών που ακόμα εργάζονται. Για το δικαίωμα της μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις