22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Όταν το Πολυτεχνείο Κρήτης εκκένωνε την κατάληψη Παπαδόπετρου για να αφήσει πίσω του χαλάσματα

Ημερομηνία:

Με αφορμή την υπόθεση της εκμίσθωσης των κτιρίων του λόφου Καστελίου, μεταξύ αυτών και του ιστορικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η κατάληψη Rosa Nera θυμηθήκαμε μία άλλη υπόθεση όπου το Πολυτεχνείο Κρήτης έκανε ότι περνούσε από το χέρι του να εκκενώσει κατάληψη. Αναφερόμαστε στην περίπτωση της κατάληψης Παπαδόπετρου, μία κατάληψη των φοιτητών του Πολυτεχνείου, η οποία αφού εκκενώθηκε, σήμερα, περίπου 8 χρόνια μετά, το κτίριο παραμένει εγκατελλειμμένο δίχως να έχει βρεθεί καμία χρήση από το Πολυτεχνείο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εκκένωση της κατάληψης συνέβη στις 26 Δεκέμβρη του 2009 όταν οι πρυτανικές αρχές με τη συνοδεία των ΜΑΤ εισέβαλλαν στην κατάληψη του κτιρίου Παπαδόπετρου, αφαίρεσαν όλα τα πορτοπαράθυρα και όλη την υλική υποδομή της κατάληψης (τραπέζια, καρέκλες, εργαλεία, ψυγεία, υπολογιστές) και το άφησαν να στέκει έρημο στο κέντρο της πόλης.

Το κτίριο Παπαδόπετρου (από το όνομα του Σφακιανού δωρητή που το άφησε ως κληροδότημα στο Πολυτεχνείο Κρήτης), σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, είναι ένα πανέμορφο διώροφο νεοκλασσικό που επιβίωσε της φρενήρης τσιμεντοποίησης της δεκαετίας του ’70. Παρέμεινε αχρησιμοποίητο επί 3 χρόνια ως ότου κατελήφθη από φοιτητές την 1η Ιούνη του 2006. Έκτοτε και για 3 χρόνια αποτέλεσε πολιτιστικό στέκι και κέντρο πολιτικών παρεμβάσεων στην πόλη.

Ο τότε πρύτανης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης και νυν παθιασμένος υποστηρικτής της εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera είχε στείλει τα ΜΑΤ, αρχικά το 2006 προκαλώντας ένα χάος στο κέντρο της πόλης.

Το αστείο του πράγματος βεβαίως είναι ότι αφού κατορθώθηκε η εκκένωση της κατάληψης, και έδιωξαν τους φοιτητές, τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Και όχι μόνο αυτό. Η απόφαση εκ μέρους της πρυτανείας για αφαίρεση των πορτοπαραθύρων αποδείχθηκε καταστρεπτική για το ίδιο το κτίριο, αφού κλάπηκε όλο το δίκτυο θέρμανσης αξίας 30.000 ευρώ, καταστράφηκαν οι τοίχοι, ενώ έγινε σημείο συγκέντρωσης τόνων μπαζών, και μετατράπηκε σε στέκι εξαρτημένων από ναρκωτικά.

Με άλλα λόγια, το Πολυτεχνείο, όχι μόνο προστάτευσε το κτίριο – το οποίο κρατούσαν σε λειτουργία και σε καλή κατάσταση οι φοιτητές – αλλά με τις αποφάσεις του προκάλεσε τεράστιες ζημιές, και μετέτρεψε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης σε σημείο υποβάθμισης και κινδύνων.

Σήμερα, 8 χρόνια μετά, θα επαναληφθεί η ίδια κατάσταση;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...