16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δεν πήγε η Δούρου στην Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Χερσόνησο! – Κόντρα με Μέγαρο Μαξίμου και Τσίπρα

Ημερομηνία:

Την επιλογή της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, να μην εμφανιστεί στην έναρξη των εργασιών της 8ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης επικαλούμενη «προσωπικό κόλλημα», καυτηρίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το απόγευμα στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης με αφορμή την έναρξη της Συνδιάσκεψης.

Η περιφερειάρχης Αττικής είχε οριστεί με πρόσφατη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού ως εντεταλμένη της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Μάλιστα, ο νέος εντελοδόχος της Γερμανίας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση Νόρμπερτ Μπάρτλε με δηλώσεις του στη deutsche welle είχε εκφράσει τον ενθουσιασμό του επειδή για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση όρισε δικό της εντεταλμένο για την ΕΓΣ αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη επιστολή του προς την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε ανακοινώσει ότι εντεταλμένη του θα είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. «Πρόκειται για ορόσημο της συνεργασίας μας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση», είχε επισημάνει . «Μέχρι τώρα δεν υποστηριζόταν από την ελληνική κυβέρνηση σε τόσο μεγάλο βαθμό».

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ενώ στο αρχικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Συνέλευσης εμφανιζόταν ως ομιλήτρια χθες το απόγευμα, στο τελικό το όνομά της εξαφανίστηκε!

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, για την μη παρουσία της στη Συνέλευση, επικαλούμενη αρχικά ταξίδι στο εξωτερικό και στη συνέχεια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής είχε έντονη κόντρα με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, παρ’ όλες τις πιέσεις η κ. Δούρου δεν φαίνεται να πείθεται να ταξιδεύει στην Κρήτη.

Πόσω μάλλον όταν την ίδια ώρα τρεις αντιπεριφερειάρχες και δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης της κ. Δούρου «Δύναμης Ζωής», με κείμενο τους καταφέρονται με σκληρές εκφράσεις κατά της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και εμμέσως πλην σαφώς κατά της περιφερειάρχη Αττικής που, άσχετα με την σημερινή παρουσία της ή όχι, έχει οριστεί εντεταλμένη της Συνέλευσης. Ανάμεσα τους είναι και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Σπύρος Τζόκας, ο οποίος, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, πρόκειται να ηγηθεί ανεξάρτητου αριστερού αυτοδιοικητικού συνδυασμού στην Περιφέρεια Αττικής κόντρα στην νυν περιφερειάρχη.

Η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου με τον εντελοδόχου της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πατούλης αφού υπογράμμισε ότι πιστεύει στην Ευρώπη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ευρώπη που αναδεικνύει ανθρώπινες αξίες και τη συνεργασία σημείωσε ότι:

«Με βάση αυτές τις αρχές συνεργάζεται η Ελληνική Τοπική με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Γερμανίας και όλων των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών οφείλουν να βρουν ένα κοινό σημείο αναφοράς προκειμένου να επιλυθούν, ανοικτά ζητήματα όπως είναι οι αποζημιώσεις. Η Ελληνική Κυβέρνηση με ισότιμο τρόπο οφείλει να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη θέση».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στο “ατόπημα”, όπως το χαρακτήρισε, της ελληνικής κυβέρνησης η οποία επέλεξε να είναι απούσα από την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Συγκεκριμένα ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε:

«Την ώρα όμως που εμείς βρισκόμαστε εδώ στη Χερσόνησο για να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας και συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση κρύβεται και επιλέγει το δρόμο του λαϊκισμού και της κοροϊδίας. Η εντεταλμένη της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Δούρου όφειλε σήμερα να μην απουσιάζει από τις εργασίες της Συνέλευσης. Αντ΄ αυτού επέλεξε για άλλη μία φορά να κρυφτεί, φοβούμενη άραγε τι; Η απαξιωτική στάση της προσβάλλει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας.

»Η κ. Δούρου όφειλε να βρίσκεται εδώ όπως το πράξαμε και εμείς διεκδικώντας αυτή η Συνδιάσκεψη να αποτελέσει μια ευκαιρία προκειμένου οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, μέσα από τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών να επιτύχουν τον κεντρικό στόχο της αλληλεγγύης, της συνοχής και της ανάπτυξης των οικονομιών στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

"google ad"

«Από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης»

Ο Γερμανός επιτετραμμένος και κοινοβουλευτικός υφυπουργός Ν. Μπάρτλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επισήμανε ότι έχει έρθει η ώρα να διαμορφωθούν ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ δήμων και περιφερειών και υπογράμμισε ότι πρέπει να εστιάσουμε σωστά και να δημιουργήσουμε βιώσιμες δομές σε πεδία που θα έχουμε καθορίσει με σαφήνεια. Ο Τουρισμός, η ενέργεια και διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της Συνδιάσκεψης.

Ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Jens Plonte, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σημείωσε ότι πρόκειται μία νέα αρχή με συγκεκριμένο περιεχόμενο που στόχο έχει τη βιωσιμότητα και την αειφόρα ανάπτυξη.

Την απουσία της κ. Ρ. Δούρου ως εντεταλμένης της Ελληνικής Κυβέρνησης σχολίασε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. «Η κ. Δούρου όφειλε να βρίσκεται εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

– Ελληνογερμανική συνέλευση: “Υπάρχει μόνο ηθική ευθύνη για τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” – Nobert Barthle: “Την εποχή της κρίσης, η Γερμανία έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει την Ελλάδα.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...