21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η αποσύνθεση της Ευρώπης έχει ξεκινήσει και οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν

Ημερομηνία:

Του Μάκη Ανδριανόπουλου | Η φιέστα που ετοίμαζαν Μέρκελ-Ολάντ για την Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας όπου σκόπευαν να παρουσιάσουν σχέδιο για την πολιτική ενοποίηση της ευρωζώνης με ονομασία Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, δεν θα είναι και τόσο λαμπερή. Όχι τόσο γιατί η Ελλάδα δεν «τσιμπάει» και αντιστέκεται, όσο γιατί η Μαρί Λεπέν τους την χάλασε ανακοινώνοντας -μετά από ένα χρόνο προσπαθειών- την συγκρότηση πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τον ειρωνικό τίτλο «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών», η νέα πολιτική ομάδα (25 ευρωβουλευτές 7 εθνοτήτων) που χτίστηκε ως αντιμεταναστευτικό μπλοκ,  έχει ως κορμό το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο (FN) και συμμετέχουν το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), η ιταλική Λέγκα του Βορρά και το φλαμανδικό Vlaams Belang. Πρόκειται για μείζονα πολιτική εξέλιξη, καθώς πέρα από την ισχυρή χρηματοδότηση που δικαιούται πλέον η νέα παράταξη, έχει δικαιώματα στην ανάληψη της προεδρίας επιτροπών και υποεπιτροπών.

Το σημαντικό είναι ότι η ευρωφοβική παράταξη διεξήγαγε μια καθαρή νίκη, την ώρα που οι υποτιθέμενοι πυλώνες της ευρωπαϊκότητας σχεδιάζουν να συντρίψουν μία χώρα μέλος της ευρωζώνης για 2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κενό. Η αποσύνθεση της Ευρώπης έχει ξεκινήσει και δυστυχώς, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είτε κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, που είναι τραγικό, είτε καταλαβαίνουν και δεν τους νοιάζει που είναι αυτοκτονικό.

Η διαχείριση της ελληνικής κρίσης και η διαπραγμάτευση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση εκθέτει κυρίως το Βερολίνο με την μυωπική και εμμονική του στάση, αλλά και τις Βρυξέλλες. Εκθέτει όλο το οικοδόμημα του ευρώ. Ο Αυστριακός το έχει καταλάβει. Αλλά το Βερολίνο, ως συνήθως ιστορικά, εγκλωβισμένο στην ωραιοπάθειά του και την πολιτική ισχύος  (macthpolitik) εναντιώνεται στη λογική. Διότι η λογική είναι πλέον ξεκάθαρα, όπως τα νούμερα και οι κορυφαίοι διεθνώς οικονομολόγοι μαρτυρούν, με την πλευρά της Ελλάδας.

Το Βερολίνο ακολουθώντας την πολιτική Σόιμπλε που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου,  νομίζει ότι αν βγάλει τον «αδύναμο κρίκο» από την αλυσίδα της ευρωζώνης, αυτή θα ισχυροποιηθεί. Πρόκειται για ένα θεώρημα που δεν καταλαβαίνουν οι αγορές. Οι αγορές, παρά την ενίοτε αγελαία συμπεριφορά τους, λειτουργούν με βάση τη λογική και όχι με βάση την ισχύ. Γι΄ αυτό και γίνεται ότι γίνεται με τις αποδόσεις των ομολόγων.

Το θεώρημα του Σόιμπλε, όπως άλλωστε και οι δαιδαλώδεις υπερκατασκευές των Γερμανών φιλοσόφων, εδράζονται σε μεταφυσικές φαντασιώσεις που προκαλούν συνήθως την άβυσσο.  Δυστυχώς, το ρηθέν υπό του Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η Γερμανία  «είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια και μυαλό μικρού παιδιού» μοιάζει να επιβεβαιώνεται.  Άλλωστε από το παιδί και τον τρελό μαθαίνεις την αλήθεια…

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...