21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

3 μέρες μετά την έκρηξη πάνω από τα Χανιά, καμία επίσημη απάντηση από τις αρχές – Όλες οι πιθανές εξηγήσεις

Ημερομηνία:

Τρίτη μέρα από το περιστατικό με την έκρηξη που αναστάτωσε τους κατοίκους των Χανίων από το Ακρωτήρι έως το Μάλεμε όμως οι αρχές του τόπου ακόμα να δώσουν μία οποιαδήποτε εξήγηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Χανιά και το Ρέθυμνο συνταράσσονται από τέτοιες εκρήξεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, επειδή συνήθως εμπλέκονται στρατιωτικές δραστηριότητες (που τις καλύπτει πάντα ένα πέπλος μυστικότητας) οι αρχές αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις στους πολιτες. Έτσι και στην πρόσφατη περίπτωση, οι εκλεγμένες και μη αρχές απουσιάζουν. Και η απουσία τους είναι εξίσου θορυβώδης όσο η έκρηξη που ταρακούνησε τον νομό.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβρη του 2012 τα Χανιά είχαν ανησυχήσει ξανά από έκρηξη με τις αρχές να μη δίνουν για ακόμη μία φορά κάποια εξήγηση.

Tότε, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν για ερχομό 44 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18 κάποια εκ των οποίων έσπασαν το φράγμα του ήχου δημιουργώντας το φαινόμενο “sonic boom”.

Η πλειοψηφία αυτών των φαινομένων έχει καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συνήθως κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το wikipedia όταν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση τότε οι συγκεκριμένες εκρήξεις καταγράφονται ως “uneplained boom“:

«ένα ‘‘unexplained boom’’ (ανεξήγητο μπουμ) είναι ένας πολύ δυνατός θόρυβος που μοιάζει με ‘‘sonic boom’’ (όταν ένα αεροπλάνο σπάει το φράγμα του ήχου). Πάντως, αυτά τα «μπουμ» είναι ανεξήγητα, γιατί, καμία υπερηχητική πτήση δεν είναι προγραμματισμένη τη στιγμή που συμβαίνει. Μία συνήθης ερμηνεία είναι πως απόρρητες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ευθύνονται για το γεγονός. Κι επειδή είναι απόρρητες και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από κανένα, δημιουργείται ένα μυστήριο. Τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει ένα πλήθος ανεξήγητων «μπουμ»».

Σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ – όπως στο Ουισκόνσιν – το φαινόμενο ήταν τόσο συχνό ανά περιόδους που πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ζούσαν. Όμως, ως πρακτική, χρησιμοποιείται και σε πολεμικές επιχειρήσεις. Όπως στην Παλαιστίνη…

Η χρήση του «μπουμ» από τον στρατό του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους

Ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτή την τακτική εδώ και χρόνια ενάντια στους Παλαιστίνιους. Διαβάζουμε σχετικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας “The Guardian” σχετικά με τις εκρήξεις:

«Οι Παλαιστίνιοι παρομοίασαν τον ήχο με αυτό ενός σεισμό ή μίας τεράστιας βόμβας. Περιγράφουν το αποτέλεσμα σα να έχεις κτυπηθεί από ένα τοίχος αέρα που οδηγεί σε πόνους στα αυτιά και μερικές φορές στο να τρέχουν οι μύτες με αίμα. Σε αφήνουν να τρέμεις εσωτερικά. Το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης είπε ότι τα «υπερηχητικά μπουμ» έχουν οδηγήσει σε αποβολές καθώς και σε καρδιακά προβλήματα. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να σταματήσει αυτή η τακτική που προκαλεί «επιθέσεις πανικού» σε παιδιά.”

Αποβολές, καρδιακά και ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του «μπουμ»

Παρά του ότι οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική δεν προκαλεί τραυματισμούς, γιατροί στο νοσοκομείο της Γάζας αναφέρουν ότι εξαιτίας των «μπουμ» οι αποβολές των γυναικών αυξήθηκαν κατά 40%. Επίσης, οι ασθενείς με καρδιακά προβλήματα διπλαστιάστηκαν την περίοδο των «μπουμ».

Βεβαίως, όταν μία φορά η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε στο Ισραήλ από λάθος της αεροπορίας και πολίτες πανικόβλητοι έπαιρναν την πυροσβεστική και την αστυνομία για να μάθουν τι γίνεται, ο στρατός του Ισραήλ αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη.

"google ad"

Εδώ, στα Χανιά, προφανώς κάποια εξήγηση δεν είναι αναγκαία.

To σενάριο της έκρηξης κάποιου πυραύλου

Πάντως, δεν πρέπει να αποκλείεται και το σενάριο να έσκασε κάποιος πύραυλος πάνω από την πόλη των Χανίων, όπως είχε συμβεί τον Οκτώβρη του 2016 πάνω από το Ρέθυμνο.

Τότε, αποκαλύφθηκε ότι πύραυλος έφυγε από την πορεία του κατά τη διάρκεια διεθνής άσκησης και ανατινάχθηκε πάνω από την πόλη του Ρεθύμνου.

Ούτε σε αυτή την περίπτωση υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τις αρχές που άφησαν τους πολίτες στο σκοτάδι.

“Mystery boom”: H πιθανότητα εισόδου κάποιου μετεωρίτη

Σύμφωνα με το BBC παρόμοιας μορφής φαινόμενα καταγράφονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη και ένα πιθανό σενάριο είναι να πρόκειται για μετεωρίτη που εισέρχεται στη γη.

Πολλοί θεωρούν ότι εφόσον έπεφτε μετεωρίτης θα έβλεπαν την ουρά του όμως όπως εξηγούν επιστήμονες η πτώση συμβαίνει αρκετό χρόνο πριν και το “μπουμ” της εισόδου του μετεωρίτη ακολουθεί αρκετά μετά.

Οπότε, είναι λογικό όταν ακούνε την έκρηξη να μη βλέπουν κάποια ουρά μετεωρίτη που πέφτει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...