18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

15 νεκροί από νεροποντή στην Ελλάδα του 2017 – Κήρυξε εθνικό πένθος ο Τσίπρας

Ημερομηνία:

Τραγωδία χωρίς τέλος για τις περιοχές της δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία, καθώς σχεδόν ώρα με την ώρα αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της θεομηνίας.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγη ώρα ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 15, καθώς νεκρός εντοπίστηκε άνδρας σε εξωτερικό χώρο στην περιοχή Αγίου Σωτήρα της Μάνδρας Αττικής, ενώ άλλος ένας άνδρας ανασσύρθηκε νεκρός από εξωτερικό χώρο στο 26ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας-Θηβών και ένας τρίτος εντοπίστηκε σε υπόγειο κατοικίας στη Μάνδρα. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε και το δέκατο τέταρτο θύμα, ένας άνδρας ηλικίας μεταξύ 30 και 35 ετών το πτώμα του οποίου βρέθηκε μεταξύ 5ου και 6ου χιλιομέτρου της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας-Θηβών.

Παράλληλα, ένα άτομο αγνοείται και αναζητείται: πρόκειται για μια γυναίκα εντός ημιυπόγειας κατοικίας, που δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό να εντοπιστεί. Συνολικά, η Πυροσβεστική δίνει έντεκα νεκρούς και άλλους δύο το Λιμενικό.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τα δυο θύματα της θεομηνίας που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου. Όλοι οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο Θράσιο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται και 10 τραυματίες. Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μία έχει λάβει εξιτήριο και οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν για νοσηλεία, αλλα η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Όπως αναφέρουν οι ίδες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν και άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως αγνοοούμενοι και γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί, εαν έχουν πέσει θύματα της κακοκαιρίας ή έχουν καταφύγει κάπου.

Μια γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της στη Μάνδρα Αττικής που έπληξε την περιοχή. Λίγο αργότερα η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι νεκρός, απο τη θεομηνία, είναι ακόμη ένας άνθρωπος και συγκεκριμένα ένας ηλικιωμένος άντρας.

Ο τρίτος νεκρός από την κακοκαιρία στη Μάνδρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, είναι ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί, εκτός από τη Μάνδρα στη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Τα νερά σε πολλά σημεία έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρισκόταν στο διάβα τους.

Τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν άτομα που είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Νωρίτερα, απεγκλωβίστηκαν επιβάτες λεωφορείου που είχε ακινητοποιηθεί, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Στο μεταξύ, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρεί αυτή την ώρα με 155 πυροσβέστες και 53 οχήματα από την Αττική, ενώ έχουν φτάσει άλλα πέντε οχήματα από την Κόρινθο και αναμένονται τρεις ομάδες ΕΜΑΚ, συνολικά 30 άτομα, με μηχανήματα και αντλίες από τη Λαμία, την Πάτρα και τη Λάρισα. Συνολικά, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 600 κλήσεις.

“Εθνικό πένθος” από Τσίπρα

Η κήρυξη εθνικού πένθους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα, είπε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την τραγωδία από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική.

Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

"google ad"

Έκανε λόγο για δύσκολη στιγμή για όλη την Ελλάδα και εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε να μην μεγαλώσει ο αριθμός των νεκρών.

Δεσμεύτηκε για εμπεριστατωμένη έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής και ευχήθηκε κουράγιο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας.

 

Ξημερώματα η σφοδρή νεροποντή

Η κακοκαιρία έπληξε αρχικά την Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πολλά σπίτια πλημμύρισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα, ακόμα και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος εκείνο και στο ρεύμα προς Μέγαρα.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί από τις 3:30 τα ξημερώματα συνολικά 340 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας, ενώ το μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε η νεροποντή που έπεσε περίπου στις 5:30 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10 είναι τα αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή Αγία Σοφία στη Νέα Πέραμο.

Μεγάλες καταστροφές και στη Μάνδρα – Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια
Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί, στη Μάνδρα Αττικής, όπου μεταφέρθηκε το πρόβλημα, μετά τη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρέθηκε στο διάβα τους.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα 

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα.

Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα.

Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μάνδρα, Νέα Περάμος και Μαγούλα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ήδη, με πρωινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρέμειναν κλειστά σήμερα τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των φήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες.

Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλισαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα.

Κατάσταση στη οποία συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στη Νέα Πέραμο και στην Μάνδρα, λόγω των πλημμυρών.

Την απόφαση ανακοίνωσε στις 8 το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου.

 

topontiki.gr

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...