24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Γενικόλογη η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για τις πλημμύρες στα Χανιά – Συντυχάκης: Από τα 238 ρέματα έχουν απομείνει μόνο 22 στα Χανιά, καθώς έγιναν ξενοδοχεία | Βίντεο

Ημερομηνία:

Να καλυφθούν κατά 100% οι ζημιές από τις πλημμύρες και να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή για τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στο Νομό Χανίων.

Τόνισε πως οι πλημμύρες ανέδειξαν τη χρόνια ολιγωρία των αρχών και τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των περιοχών που επλήγησαν, την άναρχη δόμηση, το μπάζωμα δεκάδων ρεμάτων. Πρόσθεσε πως από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα και στα Χανιά όπως έγινε στη Μάνδρα Αττικής.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=5YkFBxHzkIc”]

Αποφεύγοντας να πει το παραμικρό για τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης για τις πλημμύρες, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έριξε τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, στην κλιματική αλλαγή, στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Ανέφερε ότι δεν ισχύουν τα περί ολιγωρίας και δεν πρέπει να υποτιμάται η κλιματική αλλαγή, πως η ευθύνη των ρεμάτων είναι στις περιφέρειες, πως οι ευθύνες επιμερίζονται σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και της πολιτείας και έκανε λόγο για εγκλήματα που διαχρονικά έχουν γίνει σε αυτόν τον τόπο επισημαίνοντας ότι:

“Το να κάνεις μετά από δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια ένα αντιπλημμυρικό έργο για να διαχειριστείς την εκτροπή ενός ολόκληρου χειμάρρου είναι τεράστιο το κόστος απ’ ότι το να προλάβεις από πριν, να έχεις ένα κατάλληλο πολεοδομικό σχέδιο που να σέβεται ορισμένα πράγματα έτσι όπως έχουν αποτυπωθεί στην ίδια τη λειτουργία της φύσης.”

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ανάφερε ότι στο Νομό Χανίων έχουν δοθεί πάνω από 500.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων και πως μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών θα ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=tebHnPk0XAM”]

Ήταν γνωστός ο κίνδυνος των πλημμυρών στα Χανιά, ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης, επικαλούμενος σχετική μελέτη από το Γενάρη του 2017 και επέκρινε την κυβέρνηση που για τις καταστροφές επικαλείται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν στην περιοχή από τα 238 ρέματα που υπήρχαν έχουν απομείνει μόνο 22, καθώς έχουν μπαζωθεί για να γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες.

Τόνισε ότι οι πλημμυροπαθείς δεν πρέπει να συμβιβαστούν με ψίχουλα και σημείωσε ότι η ολιγωρία, η άναρχη δόμηση οι τραγικές ελλείψεις σε έργα προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα δείχνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που και η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=7wHQYmhFpw0″]

Διαβάστε ολόκληρη τη συζήτηση στη Βουλή για τις πλημμύρες στα Χανιά:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση. Εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

"google ad"

Πρώτη θα συζητηθεί η τρίτη επίκαιρη ερώτηση του δευτέρου κύκλου με αριθμό 295/14-11-2017 του Βουλευτή Ηρακλείου  του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη  προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα: «Άμεση αποκατάσταση των πληγέντων από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στον Νομό Χανίων πρόσφατα».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης.

Παρακαλώ, κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, οι καταστροφικές πλημμύρες στα Χανιά έγιναν στις 26 Οκτωβρίου σε περιοχές όπως τον Κλαδισό ποταμό, στο Βαμβακόπουλο, στη Νέα Χώρα, στους Αγίους Αποστόλους, στο ΔαράτσοΚυδωνίας, στο Καλαμάκι, στην Αγία Μαρίνα, στον Πλατανιά, στον Κολυμπάρι, στο σύνολο σχεδόν της παλαιάς Εθνικής και σε χωριά του Δήμου Αποκόρωνα και του Δήμου Πλατανιά. Οι ζημιές σε κτηριακές υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικές στέγες και εμπορεύματα, είναι τεράστιες.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως βέβαια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η Περιφέρεια Κρήτης και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, έχουν τεράστια ευθύνη, εγκληματική θα έλεγα. Ξέρατε ότι θα υπάρξουν φαινόμενα πλημμυρικά και δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε αυτό το έγκλημα και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα και εκεί, όπως δυστυχώς θρηνήσαμε εδώ στην Αττική.

Το ζητούμενο, κύριε Υπουργέ, μετά από έναν μήνα, είναι εάν και πώς πρακτικά θα στηριχθούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, εάν θα υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης των ζημιών και έκτακτη ενίσχυση για τις ανάγκες των πληγέντων. Αυτό έπρεπε να ήταν το πρώτο σας μέλημα. Οι καταστροφικές πλημμύρες έγιναν στις 26 Οκτωβρίου. Δεν το κάνατε.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε να σας ρωτήσουμε τα εξής. Πρώτον: Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών και ποια είναι τα συμπεράσματα για το μέγεθος της καταστροφής και πώς αποτιμάται σε χρήμα το εύρος της καταστροφής σε κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, εμπορεύματα και άλλα;

Δεύτερον, ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να πάρετε, προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς για την αποκατάσταση σπιτιών και επαγγελματικών στεγών, καθώς και για τα εμπορεύματα, τους εξοπλισμούς, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις πληγέντων η κάθε καθυστέρηση δημιουργεί εμπόδιο επιβίωσης;

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες απαιτούν να υπάρξει «πάγωμα» χρεών στην εφορία, στον ΟΑΕΕ, στις τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες, καμία διακοπή νερού, ρεύματος, τηλεφώνου σε εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση προχθές δεν καλύπτουν την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν σε σπίτια και καταστήματα, ενώ η προσφυγή στον δανεισμό μάλλον δημιουργεί ζητήματα, αφού οι τράπεζες δεν δίνουν και πολύ δε περισσότερο άτοκα. Υπάρχει ένα ζήτημα και να μας απαντήσετε σ’ αυτό: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η παροχή δανείου και, μάλιστα, άτοκου από τις τράπεζες;

Εκτός όλων των άλλων, έχουμε εμπειρία από τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις για κονδύλια, που είτε δεν δίνονται είτε δίνονται «κουτσουρεμένα».

Τρίτον, -για να ολοκληρώσω- τι μέτρα έκτακτης επιχορήγησης στους πληγέντες δήμους θα παρθούν, ώστε να ενταχθούν στα τεχνικά προγράμματα και στους προϋπολογισμούς του 2018 έργα ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας, διάνοιξης δρόμων και ρεμάτων;

Οι υπηρεσίες του Δήμου Χανίων και Πλατανιά έχουν εκτιμήσει ότι οι ζημιές κοστολογούνται στο 1 εκατομμύρια ευρώ και στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Γνωρίζουμε ότι έχετε δώσει 300 χιλιάδες ευρώ στον Δήμο Πλατανιά, που, όμως, σε καμμία περίπτωση δεν καλύπτουν το σύνολο όλων των ζημιών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Συντυχάκη, ολοκληρώστε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ολοκλήρωσα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Συντυχάκη, δυστυχώς, η πυκνότητα των πλημμυρικών φαινομένων μάς έχει δώσει τη δυνατότητα πλέον να μιλάμε ότι έχουμε αυτήν την τεχνογνωσία αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

Το λέω αυτό, διότι οι συγκεκριμένες περιοχές δεν επλήγησαν μόνο στις 26 του προηγούμενου μήνα, αλλά -αν θυμάμαι καλά- και τον προηγούμενο Μάρτιο είχαμε πάλι έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία οδήγησαν σε αντίστοιχα πλημμυρικά.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, για το οποίο έχω και την πολιτική ευθύνη, και για τον Δήμο Χανίων και για τον Δήμο Πλατανιά και για τον Δήμο Αποκόρωνα Χανίων έχει δοθεί μέσα στο 2017 το ποσό των 2.093.000 ευρώ μέσω των ΚΑΠ για επενδυτικά έργα, τα οποία στην πλειοψηφία τους υπάρχει δυνατότητα να κατευθυνθούν για την πλημμυρική προστασία.

Επιπλέον, στη βάση των έκτακτων ενισχύσεων από θεομηνίες δεν έχουν δοθεί μόνο οι 300.000 ευρώ, οι οποίες ήταν σε χρόνο ρεκόρ και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει κανείς. Δεν είναι η μόνη περίπτωση, που άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών έδρασε. Ρωτήστε τη συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι το 100%, των δήμων, που φέτος -τον τελευταίο χρόνο- αντιμετώπισαν τέτοιου είδους θεομηνίες, αν η ανταπόκριση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν στο διάστημα της μίας εβδομάδας -και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι- και, μάλιστα, χωρίς κριτήρια επιλεξιμότητας, χωρίς, δηλαδή, πολιτικές προτιμήσεις.

Αυτήν την πρακτική δεν την είχε δει ποτέ άλλοτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ομολογούν όλοι. Απλώς, μου δίνετε την ευκαιρία να το πω κι εγώ με αφορμή την επίκαιρη ερώτησή σας.

Ο Δήμος Πλατανιά, λοιπόν, τον προηγούμενο Μάρτιο είχε λάβει και το ποσό των 170.000 ευρώ, πάλι για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και ο Δήμος Αποκόρωνα τον προηγούμενο Μάρτιο 90.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι διαδικασίες αντιμετώπισης είναι τυποποιημένες και το θέμα είναι πόσο γρήγορα ενεργοποιούνται. Σας πληροφορώ ότι άμεση υπήρξε η συγκρότηση των μεικτών συνεργείων δήμου και περιφέρειας για την καταγραφή στη βάση των αιτημάτων για ζημιές σε επιχειρήσεις ή κατοικίες. Από εκεί και πέρα, ακολουθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων μέσω των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Οικονομικών.

Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν ισχύει αυτό το οποίο αναφέρατε στην ερώτησή σας -και επαναλάβατε και τώρα- το θέμα της ολιγωρίας.

Από εκεί και πέρα, αρχίζει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την ένταση των καιρικών φαινομένων. Εμένα μου κάνει εντύπωση πώς στον δημόσιο λόγο το τελευταίο διάστημα υποτιμούν πολλές πλευρές το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι άλλοθι, είναι πραγματικότητα. Όποιος έχει μια στοιχειώδη επιστημονική προσέγγιση στα ζητήματα, θα το διαπιστώσει. Όποιος μιλήσει απλά με κατοίκους της περιοχής, θα σου πει ότι τέτοια φαινόμενα τα έβλεπαν ανά εικοσαετία, ενώ εμφανίζονται τώρα δυο με τρεις φορές τον χρόνο. Έχει την εξήγησή του αυτό. Θα το συζητήσουμε ίσως κάποια άλλη φορά.

Από εκεί και έπειτα, νομίζω ότι είμαστε αντιμέτωποι με διαχρονικές ευθύνες, οι οποίες επιμερίζονται σε όλα τα επίπεδα της πολιτείας και αυτό πιστεύω ότι έχει αναδειχθεί με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία της Μάνδρας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Και εγώ ευχαριστώ.

Ορίστε, κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, επί της ουσίας δεν απαντήσατε, γιατί τα ερωτήματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα και εύστοχα. Επειδή έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τις καταστροφές, δεν μας δώσατε ούτε καν μια εικόνα για το τι προκύπτει από την καταγραφή την οποία κάνατε.

Βεβαίως, δώσατε –και μάλιστα εγώ σας το είπα- 300.000 ευρώ για κάποιες άμεσες ανάγκες του Δήμου Πλατανιά. Η κοστολόγηση είναι στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί; Διότι προκύπτουν και εκκρεμότητες από την προηγούμενη θεομηνία, τον Γενάρη του 2017, που και τότε, όπως είπατε, δώσατε ένα ποσό, αλλά δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών και των ζημιών που υπέστη ο συγκεκριμένος δήμος, όπως αντίστοιχα και στα Χανιά. Άρα, λοιπόν, ψίχουλα και εδώ.

Ενοχληθήκατε για την «ολιγωρία». Δεν είναι απλά ολιγωρία, δεν είναι ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα. Προσπαθείτε να σκεπάσετε τις ευθύνες σας, αποδίδοντας τις καταστροφές στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή, στον φτωχόκοσμο, ο οποίος έφτιαξε ένα σπίτι για να βάλει το κεφάλι του από κάτω, αφού δεν εκπονήθηκαν ποτέ σχέδια πόλης σε τούτη εδώ τη χώρα, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε κάποιος για τη λαϊκή στέγη. Δεν χρηματοδότησε ποτέ το αστικό κράτος την οργάνωση, τον σχεδιασμό εκτέλεσης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και για την αντισεισμική θωράκιση, διότι τέτοια έργα είναι μη επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα και μόνο κριτήριο θέτουν για την επιλεξιμότητα: την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Και αυτό το κρύβετε επιμελώς. Υπάρχουν ρέματα μπαζωμένα, καταπατημένα, χτισμένα από επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες, αγροτικοί δρόμοι αδιάνοιχτοι, φρεάτια βουλωμένα ή διάφορα άλλα έργα τα οποία ξεκινούν και είναι ημιτελή.

Για παράδειγμα, θα σας μεταφέρω τι λέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Από τα διακόσια τριάντα οχτώ ρέματα που υπήρχαν στα Χανιά, σήμερα υπάρχουν μόνο είκοσι δύο. Τα υπόλοιπα εξαφανίστηκαν, έχουν μπαζωθεί, έχουν χτιστεί, έχουν φτιαχτεί ξενοδοχειακές μονάδες.

Ενώ γνωρίζατε για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και για τα μπαζωμένα ρέματα, δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Και ξέρετε από πότε το γνωρίζει η Κυβέρνηση; Από τον Γενάρη του 2017 υπάρχει μελέτη, σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας στο υδατικό διαμέρισμα της Κρήτης και μάλιστα αναφέρει για τον Κλαδισό Ποταμό, δηλαδή εκεί που έγιναν οι ζημιές, ότι έχουν εκπονηθεί μελέτες και έχουν υλοποιηθεί έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, στο πλαίσιο του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα ευρύτερης περιοχής πόλης Χανίων» τον Γενάρη του 2017. Και τον Οκτώβρη είχαμε αυτές τις καταστροφές.

Επίσης, δεν καθαρίζονται οι ποταμοί και τα ρέματα. Τα ρέματα στον Δήμο Πλατανιά έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει πολλά προβλήματα από υπερχείλιση της φυσικής κοίτης τους. Και αυτό δεν είναι καινούργια ανακάλυψη.

Αποκαλυπτικά είναι, επίσης, τα όσα αναφέρει το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για αυτό το ζήτημα, το οποίο λέει: «Υπάρχει ανυπαρξία έργων στη λεκάνη απορροής του Ταυρωνίτη στην περιοχή του Πλατανιά. Τα αναχώματα που κατασκευάζονται είναι αποσπασματικά και τοπικού χαρακτήρα. Υπάρχει συνεχόμενη άνοδος της οικιστικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη, ανεπάρκεια τεχνικών έργων, ανάπτυξη βλάστησης που εμποδίζει την απορροή προς την εκβολή, έλλειψη οριοθέτησης ρεμάτων. Είναι ευάλωτη η περιοχή στην πλημμύρα».

Και όποτε πάει ο Δήμος να κάνει διάνοιξη των ποταμών και των ρεμάτων, έρχεται το Λιμενικό και τους σταματάει με το επιχείρημα ότι δεν είναι δουλειά του Δήμου. Ποιανού δουλειά είναι, λοιπόν; Να διευκρινιστεί ποιανού αρμοδιότητα είναι σε τελική ανάλυση ο καθαρισμός των ποταμών και των ρεμάτων, να τελειώνει αυτή η ιστορία –είναι του Δήμου, είναι της Περιφέρειας;- και να χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα.

Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνεστε ότι είναι όντως θέμα ολιγωρίας, αλλά είναι και θέμα άναρχης δόμησης, τραγικών ελλείψεων και έλλειψης κυβερνητικού σχεδιασμού, που αναδεικνύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που σημαίνει οικιστική αναρχία, αυθαίρετη και πυκνή δόμηση, μπάζωμα εκατοντάδων ρεμάτων, ανυπαρξία ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Αυτή, λοιπόν, εσείς ανάπτυξη υπηρετείτε. Εμείς δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε και καλούμε τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν με οποιασδήποτε μορφής ψίχουλα και να ακολουθήσουν έναν δρόμο αντίστασης, ανυπακοής απέναντι σε αυτήν την πολιτική που εφαρμόζεται για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Συντυχάκη, νομίζω ότι στην απάντησή σας επαναλάβατε αυτό το οποίο εγώ απέδωσα σε ορισμένα μέσα  μαζικής ενημέρωσης, δηλαδή το θέμα της υποτίμησης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι άλλοθι. Και όταν αναφέρεστε σε μοντέλο ανάπτυξης πρέπει ακριβώς να δείτε ότι το αποτύπωμα αυτού του μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο υποτιμά το περιβάλλον και βάζει ως προτεραιότητα την αύξηση της κερδοφορίας, είναι η κλιματική αλλαγή.

Μου κάνει εντύπωση, λοιπόν, αυτή η πολύ στενή αντίληψη γι’ αυτό το θέμα που αφορά τον πλανήτη και το κλίμα και που είναι σε αντίφαση με τα υπόλοιπα που είπατε σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης.

Έρχεστε εδώ και μιλάτε σε αυτήν την Κυβέρνηση για το πώς χτίστηκαν οι πόλεις σε αυτήν τη χώρα; Συγγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω. Στερείστε ιστορικής μνήμης; Χαμογελάτε, αλλά πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξέρετε ως Βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου ότι τα ρέματα και η διαχείρισή τους είναι ευθύνη της περιφέρειας και ως εκ τούτου έχουν συγκεκριμένους πόρους που διατίθενται. Αυτό άλλωστε επιβάλλει και μια λογική αποκέντρωσης και ενίσχυσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι διακατέχεστε από έναν στείρο κρατισμό. Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο, το κράτος, όλοι να είναι στην υπηρεσία αυτού και όλα να λειτουργούν με τον τρόπο που εσείς περιγράφετε, σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Το σέβομαι. Διαφωνούμε. Εδώ όμως οι ευθύνες πραγματικά επιμερίζονται σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και της πολιτείας.

Προσέξτε να δείτε, το χειρότερο από όλα δεν είναι ότι παράνομα μπαζώθηκαν ρέματα. Η παρανομία είναι παρανομία, να ψάξουμε να την βρούμε και να αποδώσουμε ευθύνες. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι επιλογές αυτές ήταν νομότυπες. Υπήρξαν πολεοδομικά σχέδια με βάση τα οποία πραγματικά με επιλογή πήγαν και έχτισαν πάνω στα ρέματα, γιατί αυτός ήταν ο φθηνός τρόπος, μην βλέποντας το τεράστιο κόστος είτε σε ανθρώπινο κόστος είτε σε καταστροφές, όπως το βλέπουμε τώρα με δραματικό τρόπο δίπλα μας, στη Μάνδρα και σε όλη τη υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και ότι τελικά αυτό και με στενά οικονομικούς όρους εμφανίζεται να είναι η πιο ακριβή λύση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Το να κάνεις μετά από δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια ένα αντιπλημμυρικό έργο για να διαχειριστείς την εκτροπή ενός ολόκληρου χειμάρρου είναι τεράστιο το κόστος απ’ ότι το να προλάβεις από πριν, να έχεις ένα κατάλληλο πολεοδομικό σχέδιο που να σέβεται ορισμένα πράγματα έτσι όπως έχουν αποτυπωθεί στην ίδια τη λειτουργία της φύσης.

Εκεί, λοιπόν, να εστιαστεί η συζήτηση, εκεί να αθροίσουμε τις δυνάμεις και όχι να ερχόσαστε και να λέτε σε αυτήν την Κυβέρνηση η οποία μέσα στις δεδομένες δυσκολίες έχει κληρονομήσει αυτό το χάος στις πόλεις και παντού και προσπαθεί να ξεδιαλύνει αυτό το κουβάρι ιεραρχώντας προτεραιότητες. Η ευαισθησία, η άμεση ανταπόκριση που έχουμε δείξει σε όλα αυτά τα φαινόμενα είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κατ’ ουδένα τρόπο να το βάλει κανείς στην άκρη.

Εμείς δεν θεωρούμε ότι διαθέτουμε ανεξάντλητες δυνάμεις ούτε μπορούμε διαχρονικά εγκλήματα που έχουν γίνει σε αυτόν τον τόπο να τα προσπεράσουμε από τη μία στιγμή στην άλλη. Νομίζω, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθεια να συζητήσουμε για όλο το εύρος των προβλημάτων, να μην τα συσκοτίσουμε, να μην τα κουκουλώσουμε και να αναζητήσουμε τις πραγματικές αιτίες αυτών των φαινομένων, ακριβώς για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε και να μην βρεθούμε ξανά μπροστά στις ίδιες καταστάσεις.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Mε πληροφορίες από 902.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...