23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σόιμπλε: Η Καγκελάριος έκανε απεριόριστη προσπάθεια αλλά αυτός ο Τσίπρας κάνεις ακριβώς τα αντίθετα, προκαλεί μόνο σύγχυση, και αυτό είναι θλιβερό

Ημερομηνία:

«Από τους Έλληνες εξαρτάται» το εάν θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη, «αλλά είναι σαφές ότι με αυτή την πολιτική του κ. Τσίπρα, η οποία προκαλεί σύγχυση, έγινε πολύ πιο δύσκολο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, πρόσθεσε πάντως ότι δεν μπορεί να πει ότι έρχεται ένα Grexit. Η συνέντευξη δόθηκε μετά το Eurogroup.

«Το ότι ξαφνικά μια κυβέρνηση σηκώνεται και φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι ήταν μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αφού η Καγκελάριος και πολλοί άλλοι έκαναν απεριόριστη προσπάθεια και στην πατρίδα του κάνει ακριβώς το αντίθετο, αυτό δεν προκαλεί μόνο σύγχυση, αλλά είναι και θλιβερό», δήλωσε και τόνισε ότι οι τραπεζικοί ειδικοί και η ΕΚΤ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα ως την Δευτέρα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε με έμφαση ότι δεν θα συμβουλεύσει στον ελληνικό λαό την αποδοχή του προγράμματος. Φανταστείτε ο ελληνικός λαός να ψηφίσει εναντίον της ψήφου της κυβέρνησής του. Τότε εμείς θα πρέπει να πούμε στον δικό μας λαό και στο δικό μας κοινοβούλιο, “τώρα θα εμπιστευθούμε ότι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, άρα η κυβέρνηση, θα κάνουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο όμως μόλις εισηγήθηκαν στον λαό τους να μην δεχθεί”. Αυτό δεν αποτελεί βάση για αποφάσεις εις βάρος των φορολογουμένων άλλων χωρών», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι μια χρεοκοπία δεν προκαλεί ανεξέλεγκτο κίνδυνο για τον γερμανικό προϋπολογισμό, ενώ και η Ευρωζώνη, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να καταστεί πειστικά σαφές ότι είναι σταθερή.

«Έπειτα από αυτή την αιφνιδιαστική εξέλιξη στην Αθήνα, όπου ο Πρωθυπουργός Τσίπρας εντελώς ξαφνικά διέκοψε μονομερώς την διαπραγμάτευση, δεν έχουμε καμία βάση να επιμηκύνουμε το πρόγραμμα το οποίο εκπνέει την 30ή Ιουνίου», είπε εξάλλου ο κ. Σόιμπλε σε δεύτερη συνέντευξή του στο ARD και προέβλεψε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες να αντιμετωπίσει σοβαρή οικονομική κρίση. «Και επειδή οι άνθρωποι στην Ελλάδα το περιμένουν, είχαμε αυτή τη μεγάλη εκροή καταθέσεων, ήδη τις προηγούμενες μέρες», δήλωσε.

Ερωτώμενος εάν η Ελλάδα θα λάβει χρήματα από την ΕΚΤ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, με τις νέες εξελίξεις, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η ρευστότητα κάποιων ελληνικών τραπεζών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε ενημερώθηκε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Το έμαθα χθες (Παρασκευή) το βράδυ, αλλά πριν από την ισοφάριση στην παράταση του ποδοσφαιρικού αγώνα της Εθνικής Γυναικών. Μου τηλεφώνησε η Καγκελάριος και, αν έχω καταλάβει σωστά, ο κ. Τσίπρας την ενημέρωσε τηλεφωνικά αμέσως πριν κάνει το διάγγελμα – νομίζω και τον γάλλο πρόεδρο».

Ο κ. Σόιμπλε πάντως, σε ερώτηση σχετικά με το αν αισθάνεται ότι τον παραπλάνησε ο Πρωθυπουργός από την αρχή, απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας, ακόμη και πριν από τις εκλογές έλεγε ότι ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, χωρίς όμως πρόγραμμα. «Είπαμε ότι αυτό δεν γίνεται. Και τότε για πολύ καιρό προσπαθήσαμε εντατικά. Για το ποια ήταν πράγματι η πρόθεσή του, θα μπορούσε κανείς να έχει διαφορετική άποψη. Ο ίδιος ήταν μέχρι χθες το απόγευμα με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Κανένας δεν υποψιάστηκε. Πραγματικά μας αιφνιδίασε», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα και πάλι οι αρχηγοί κρατών, δήλωσε: «Όχι, δεν έχει κανένα νόημα», για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Με αυτή την απόφαση εγκατέλειψε εντελώς μονομερώς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, έχοντας υπ’ όψιν την διαδικασία και τον χρόνο, είναι μάλλον αδιανόητο».

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...