19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

4 χρόνια μετά το “μαύρο” στην ΕΡΤ, με κλειδωμένες πόρτες και παρουσία της αστυνομίας υποδέχτηκε η ΕΡΤ Χανίων τους παραγωγούς

Ημερομηνία:

4 χρόνια πέρασαν από την ημέρα όπου τα ΜΑΤ εισβάλλαν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και σήμερα στα Χανιά, οι “αλληλέγγυοι” παραγωγοί, των οποίων οι εκπομπές διακόπηκαν, βρέθηκαν μπροστά σε κλειστές με λουκέτα πόρτες και αστυνομικές δυνάμεις.

Οι πολίτες, ακροατές – αλληλέγγυοι της ΕΡΤ οι οποίοι είχαν προαναγγείλει την κινητοποίησή τους μετά την απόφαση της Διεύθυνσης να κόψει τις εκπομπές του λόγω “νομικού κωλύματος”, βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι προ μίας ακόμη δυσάρεστης έκπληξης αφού και η θέλησή τους να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους αντιμετωπίστηκε με λουκέτα στις εισόδους και αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Σοφία Θεοδωράκη, πέραν της απαγόρευσης εισόδου η οποία επιβλήθηκε με εντολή της Υποδιεύθυνσης Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ απαγορεύει και η συνέχιση του τοπικού προγράμματος όπου θα μιλούσαν πολίτες και αλληλέγγυοι για την επέτειο της εισβολής των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο στις 7/11/2013!

Όπως αναφέρει:

“Η εντολή ήταν να συνδεθούμε με το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ!”

7 Νοέμβρη 2013: Η εισβολή με ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Σαν σήμερα τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ εισέβαλαν στην ΕΡΤ. Είναι μια μέρα ξεχωριστή για το «μαύρο» της ΕΡΤ και τους εργαζόμενούς της. 

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης όλο το βράδυ, ενώ η ΕΣΗΕΑ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατήλθαν σε 24ωρη απεργία. Κύμα αντιδράσεων όμως προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) έσπευσε να επικρίνει το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκδίδοντας μια ανακοίνωση όπου εξέφραζε «βαθιά απογοήτευση εκ μέρους ολόκληρων των δημόσιων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανατρέψει την απόφαση.

Παρά την ανακοίνωση του κλεισίματος του φορέα, η πλειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της EBU. Η EBU παραχώρησε επίσης συχνότητα για την παροχή συνεχούς ροής (live streaming) στο διαδίκτυο της εκπομπής της ΕΡΤ.  Επιπλέον οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξανάνοιξαν τους αναλογικούς πομπούς στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος έτσι ώστε να συνεχίζει να εκπέμπει το πρόγραμμά της.

Στις 21 Ιουνίου 2013, η Δημοκρατική Αριστερά, ο τότε τρίτος κυβερνητικός εταίρος, αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επικαλούμενη ως αιτία τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Στις 12 Ιουνίου 2013, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον φορέα που θα αντικαθιστούσε την ΕΡΤ, τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Πέντε μέρες αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το κλείσιμο της ΕΡΤ νόμιμο αλλά παράλληλα απαίτησε τη διαρκή λειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα για το χρονικό διάστημα έως και τη σύσταση και τη λειτουργία νέου φορέα.[17] Προκειμένου να μην επαναλειτουργήσει την ΕΡΤ, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν προσωρινό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, ο οποίος υπαγόταν στο Υπουργείο Οικονομικών που είχε αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και την εκκαθάριση της ΕΡΤ. Ο φορέας αυτός ξεκίνησε την πειραματική του λειτουργία στις 10 Ιουλίου του 2013.\

Συνέχιση λειτουργίας προγραμμάτων και εκκένωση του Ραδιομέγαρου

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο της ΕΡΤ και συνέχισε την εκπομπή ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού  και διαδικτυακού προγράμματος. Στις 24 Οκτωβρίου 2013 η EBU σταμάτησε να αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσα από τους δορυφόρους της, γεγονός που επηρέασε την επίγεια αναμετάδοση σε κάποια μέρη της Ελλάδας. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το εκκένωσαν και προσήγαγαν τέσσερις εργαζόμενους. Με τον τρόπο αυτό έβαλαν τέλος στην επί πέντε μήνες εκπομπή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο, Ακολούθησαν συμπλοκές και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτήριο στην οδό Μεσογείων όπου συγκεντρώθηκε κόσμος μετά από κάλεσμα των εργαζομένων.

Μια μειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open, η οποία συνέχισε τηλεοπτικές εκπομπές από τις συχνότητες τις ΕΤ3 και ραδιοφωνικές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Άλλοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στη ΝΕΡΙΤ.

"google ad"

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=prfb1TETThA”]

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=8qIjURzxADA”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...