14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οδός Αλαλούμ

Ημερομηνία:

Του Μιχαήλ Γ. Κελαϊδή

Αυτό που συμβαίνει με τα ονόματα των οδών στο Δήμο Χανίων, όπως και σε άλλους νομούς, δεν έχει ταίρι. Πριν την ενοποίηση των Δήμων σε ένα, με τη μορφή που έχει σήμερα, υπήρχαν οι τέως Δήμοι όπως: Ελ.Βενιζέλου, Νέας Κυδωνίας, Ακρωτηρίου, Σούδας, οι οποίοι Δήμοι έιχαν φροντίσει (όπου είχαν) να δώσουν ονόματα σε οδούς και παρόδους τους.

Με την ενοποίηση όμως σε ένα Δήμο (το Δήμο Χανίων) το θέμα με τα ονόματα έχει περιπλεχθεί πάρα πολύ. Ονομασίες οδών, όπως για παράδειγμα: 25ηςΜαρτίου ή Οδυσσέα Ελύτη κλπ. τις συναντάμε αρκετές φορές στον ενιαίο πλέον Δήμο Χανίων. Οι περισσότερες υπηρεσίες δεν έχουν έστω τους κωδικούς περιοχών και ονομάτων. Στο google επίσης δεν υπάρχει ταύτιση ονοματοθεσίων με την πραγματικότητα.

Σαν ιστορικός ερευνητής, διάβαζα ονόματα σε οδούς που δεν τα έχω γνωρίσει ως ιστορικά πρόσωπα.

Εκ των υστέρων έμαθα οτι με πρωτοβουλία ιδιωτών έδιναν ονόματα συγγενών τους, όπως πατεράδων ή παππούδων τους, παραγγέλνοντας πινακίδες όπου τοποθετούσαν οι ίδιοι, χωρίς να λάβουν υπόψιν ούτε τα τοπικά συμβούλια. Μέχρι και σηματοδότες τροχαίας όπως “stop” ή “απαγόρευση στάθμευσης”, έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα.

Παρακαλώ τον κ.Δήμαρχο Χανίων να δώσει μια λύση στο θέμα. Σίγουρα θέλει αρκετό χρόνο, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ