60 χρόνια από τον θάνατό του, το σπίτι που γεννήθηκε ο Καζαντζάκης έγινε ιδιωτικό πάρκινγκ | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Ένα άγνωστο σε πολλούς γεγονός υπενθύμισε η Ελένη Μαρκάκη μέσω του λογαριασμού της στο facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του.

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης όχι μόνο συντηρήθηκε, αλλά έχει πλέον μετατραπεί σε ιδιωτικό πάρκινγκ.

Γράφει η κ. Μαρκάκη:

"Sponsored links"

Μιας και φέτος από την επίσημη Πολιτεία το 2017 έχει οριστεί ”έτος Καζαντζάκη”, με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του (26/10/1957), και μιας και γίνονται παντού εκδηλώσεις, ας ρίξουμε και μια ματιά στο πως είναι σήμερα το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μεγάλος Κρητικός…

Ανατρέχοντας σε παλιότερα αρχεία εφημερίδων μάλιστα διαβάζουμε ότι το 2003, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, -επί δημαρχείας Γ. Κουράκη,- ”με αφορμή ένα άρθρο του φιλολόγου Μανόλη Αστυρακάκη στην εφημερίδα ”Πατρίς”, που ανέφερε την εγκατάλειψη του χώρου, έκανε δεκτή την πρόταση του αντιδημάρχου Μανόλη Βασιλάκη για την αγορά του οικοπέδου και του οικήματος, προκειμένου να αξιοποιηθεί”…

Και -από ότι φαίνεται- έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες τότε και έτσι φτάσαμε σήμερα σε αυτό το αποτέλεσμα…

Πλέον δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το σπίτι που γενήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης… Ο χώρος έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό πάρκινγκ. Ακόμα ούτε και αυτή η μαρμάρινη πλάκα που είχε τοποθετήσει στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο δήμος Ηρακλείου στο σπίτι που γεννήθηκε, δεν έχει απομείνει. Πετάχτηκε και αυτή στα σκουπίδια. Σα να πετάχτηκε η ίδια η ιστορική μνήμη της πολης αυτής…

Να σημειώσουμε ότι λίγους μήνες πριν το θάνατό του, πιθανώς το καλοκαίρι του 1955 ή 1956, ο δήμος Ηρακλείου και ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιάδης έδειξαν ένα αρχικό ενδιαφέρον και οργάνωσαν μια σεμνή τελετή για την τοποθέτηση μιας αναμνηστικής πλάκας με την ένδειξη «ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1881 Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».

Σʼ αυτή την αναφορά υπήρχε λαθεμένη αναγραφή για την ημερομηνία γέννησης του Καζαντζάκη, αφού γενήθηκε το 1883, στις 18 Φεβρουαρίου με το παλιό ημερολόγιο.

Το σπίτι ήταν στη σημερινή οδό Νίκου Καζαντζάκη, αριθμός 18

. Τότε ήταν ένα σοκάκι στη συνοικία που οι Κρητικοί ονόμαζαν «του Αγίου Ιωάννη Μακελά»

Σήμερα, το μόνο που έχει διασωθεί είναι μία εσωτερική σκάλα. Γύρω –γύρω μπάζα και κακομοιριά.

"Sponsored links"

Δείτε φωτός:

Το πατρικό σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης. (Σχέδιο τής Αμφιτρίτης Γ. Πετρέα. 1956.) Το πατρικό σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης. (Σχέδιο τής Αμφιτρίτης Γ. Πετρέα. 1956.)

spiri N.K Hrakleio (10)

Το μόνο που απέμεινε είναι η εσωτερική σκάλα Το μόνο που απέμεινε είναι η εσωτερική σκάλα

1301311320 23658328_10214446801391115_3141249311893843824_n

 

Με πληροφορίες από kairatos.com.grmadeincreta.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις