20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πάνω από 50% λιγότερες πυρκαγιές φέτος στην Κρήτη σε σχέση με πέρυσι – Το σύστημα “energa” έχει βοηθήσει, λένε οι πυροσβέστες

Ημερομηνία:

Του Θάνου Περβολαράκη

Αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι αλλά και πρόπερσι είναι οι φωτιές που σημειώθηκαν σε όλη την Κρήτη.

Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με πυροσβέστες, σε διάφορους λόγους, όπως η έγκαιρη επέμβαση και η άμεση κινητοποίηση, η μεγαλύτερη προσοχή του κόσμου και η ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος «energa», το οποίο σε πραγματικό χρόνο δίνει πολύτιμα στοιχεία στους επιτελείς, προκειμένου να καθοδηγούν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Το energa είναι ένα σύστημα που αποκτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ και αποτελείται  από εξοπλισμό και λογισμικό που παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη, δημιουργία και διάχυση επιχειρησιακής εικόνας σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων μέσω χρήσης έξυπνων συσκευών (smart phones, tablets, PND), αισθητήρων και μη επανδρωμένου αεροσκάφους, στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, για τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών και πόρων, την παρακολούθηση θέσης του στόλου των οχημάτων του πανελλαδικά και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ειδοποίησης προς τους πολίτες και άλλους οργανισμούς.

Το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής έχει εφοδιάσει με τον κατάλληλο εξοπλισμό όλα τα πυροσβεστικά οχήματα και τις υπηρεσίες. Έτσι, οι πυροσβέστες έχουν τη δυνατότητα να δουν πού κινείται το κάθε πυροσβεστικό όχημα, τα καύσιμα που έχει, την ποσότητα του νερού που μεταφέρει.

Η δυνατότητα που παρέχει το energa βοηθά στο να ελέγχονται οι μετακινήσεις των οχημάτων, να γνωρίζουν τον χρόνο που απαιτείται ώστε να πάνε σε ένα συμβάν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Από την Π.Υ. ορίζεται ένας επικεφαλής, έχοντας ένα τάμπλετ βλέπει πού βρίσκονται τα οχήματα και την περιοχή όπου έχει σημειωθεί πυρκαγιά. Αυτό βοηθάει στον εντοπισμό δρόμων για άμεση πρόσβαση στο σημείο του συμβάντος, αλλά και την περιοχή ώστε να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη πυρόσβεση.

Στοιχεία

Από τα στοιχεία της Π.Υ.  προκύπτει ότι οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε όλη την Κρήτη από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι 31 Οκτωβρίου ήταν 426, ενώ πέρυσι 886 και το 2015 οι φωτιές ήταν 506.

Οι περισσότερες πυρκαγιές (169) σημειώθηκαν στο νομό Ηρακλείου όπου αποτεφρώθηκαν 1.241,3 στρέμματα γης.

ΠΙΝΑΚΕΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΡΗΤΗΣ 2017 - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΪΟΣ -ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

Στα Χανιά σημειώθηκαν 96 πυρκαγιές και κάηκαν 1.388,2 στρέμματα. Στο Ρέθυμνο εκδηλώθηκαν 95 πυρκαγιές και κάηκαν περίπου 174 στρέμματα και στο νομό Λασιθίου κάηκαν 2.075 στρέμματα γης σε συνολικά 66 πυρκαγιές.

Το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού, αφού εκδηλώθηκαν 886 πυρκαγιές και κάηκαν συνολικά 22.148 στρέμματα.

Το ίδιο έτος στο Ηράκλειο είχαμε 309 συμβάντα, στο Λασίθι 145, στο Ρέθυμνο 220 και στα Χανιά 212 πυρκαγιές. Ωστόσο, τα περισσότερα στρέμματα γης κάηκαν στον νομό Ρεθύμνου, 12.068 στρέμματα και στη συνέχεια στο Λασίθι όπου κάηκαν 5880 στρέμματα.

Τέλος, το 2015 σε όλο το νησί καταγράφηκαν 506 πυρκαγιές και κάηκαν 6.934 στρέμματα.

"google ad"

patris.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...