16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: Εκατοντάδες οι ειδοποιήσεις και οι απειλές για διακοπές ρεύματος – Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ από το ΠΑΜΕ

Ημερομηνία:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 27/8 το πρωί στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στο Τσαλικάκι παράσταση διαμαρτυρίας για τις εκατοντάδες ειδοποιήσεις και απειλές για διακοπές ρεύματος που έχουν παραλάβει εργαζόμενοι και λαϊκά νοικοκυριά τον τελευταίο καιρό εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, της ανεργίας, της απληρωσιάς, της αναστολής εργασίας κλπ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του ΠΑΜΕ Ηρακλείου:

Στην κινητοποίηση στην οποία κάλεσε η Γραμματεία Ηρακλείου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ανταποκρίθηκαν η ΕΙΥΗ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου (μάλιστα μέλος του ΔΣ στα Τρόφιμα-Ποτά, άνεργος ως αρχές Αυγούστου, ήταν κι ο ίδιος με το ρεύμα κομμένο από το ΔΕΔΔΗΕ) και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και αρκετοί εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, εκφράζοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στα θύματα της αναλγησίας του ΔΕΔΔΗΕ που οδηγεί αδιάκριτα σε κομμένα ρεύματα αδιαφορώντας για τους όρους επιβίωσής των εργαζομένων. Μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, σε πλήθος κόσμου έξω από τα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ που φαίνεται πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και ζητάει διακανονισμό, με έμφαση στα αιτήματα για:

ü Ρεύμα φθηνό για το λαό

ü Να πάψουν οι αποστολές εξωδίκων που απειλούν και εκβιάζουν για διακοπές ρεύματος.

ü Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες, αναστολή πληρωμής λογαριασμών. Απαγόρευση διακοπών για όσο διαρκεί η καπιταλιστική κρίση.

ü Επανασύνδεση του ρεύματος χωρίς προϋποθέσεις σε όσα νοικοκυριά έχει διακοπεί.

ü Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

ü Διακανονισμοί για την αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας των λαϊκών νοικοκυριών σε συνδυασμό με μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσής τους από το κράτος.

Είναι γνωστό ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στον τουρισμό, βρίσκονται στον αέρα. Ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει πιάσει δουλειά τις τελευταίες ημέρες, και πραγματικά υποφέρει σε συνθήκες εντατικοποίησης, γαλέρας στην κυριολεξία. Χρήματα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στους συναφείς ή σχετιζόμενους κλάδους, έχουν να δουν στους λογαριασμούς τους από τον Απρίλιο. Είτε πρόκειται για όσους έχουν ενταχθεί στην αναστολή ή στο έκτακτο επίδομα ανεργίας, είτε για αυτούς που έπιασαν δουλειά, είτε για αυτούς που είναι εκτός κάθε στήριξης και άνεργοι, οι οποίοι είναι χιλιάδες. Αυτοί οι άνθρωποι που υποχρεώνονται να αφήσουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους για να καλύψουν τα εντελώς βασικά της επιβίωσής τους, έρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ να απαιτήσει καταβολή μεγάλων ποσών ως προϋπόθεση για το διακανονισμό υπό την απειλή να αφήσει τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα!

Επιδιώχθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της κινητοποίησης από εκλεγμένους συνδικαλιστές και εργαζομένους, παραλήπτες των απειλών του ΔΕΔΔΗΕ με τη διεύθυνση εκεί. Αποτελεί εμπαιγμό το γεγονός ότι με την πρόφαση των μέτρων προστασίας για την πανδημία επιτράπηκε σε έναν (!!!) μονάχα εκπρόσωπο των εργαζομένων να συναντηθεί με τη διεύθυνση, και όταν έστω και έτσι μεταφέρθηκαν από αυτόν τα αιτήματα της μαζικής παράστασης, η απάντηση ήταν πως κατανοούν μεν την κατάσταση αλλά είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν κεντρικές επιλογές του ΔΕΔΔΗΕ, δήλωσαν με άλλα λόγια αναρμόδιοι! Αφού η πανδημία ολοένα και συχνότερα αξιοποιείται ως πρόσχημα ώστε όσοι (διοικήσεις, εργοδότες κλπ) οφείλουν να απολογούνται στους εκπροσώπους των εργαζομένων ικανοποιώντας τα αιτήματά τους να αποφεύγουν να τους αντιμετωπίσουν. Ο αναβρασμός όμως που δημιουργεί η συνεχιζόμενη αύξηση του μέρους του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας που απαιτείται για τη διασφάλιση επαρκούς ενέργειας, θα τροφοδοτήσει ολοένα δυναμικότερες, αποτελεσματικότερες διεκδικήσεις.

Βγαίνει κι από εδώ το συμπέρασμα πως μόνο με την επίμονη, οργανωμένη από τα εργατικά σωματεία, μαζική πάλη για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη στο χώρο δουλειάς και το χώρο κατοικίας μπορούν να διεδικηθούν λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, σε αντιστοιχία με τον τεράστιο πλούτο και τις παραγωγικές, τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες της σύγχρονης εποχής.

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και κάθε εργαζόμενο να μαζικοποιήσουν αυτές τις διαδικασίες διεκδίκησης που θα πρέπει να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια παντού όπου θίγεται η ζωή και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων για να μη θιγούν τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας, των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων που με τη λεγόμενη «απελευθέρωση της ενέργειας» βάζουν κι εκεί γερά πόδι.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ