Creta Farms: Η κατάρρευση του επιχειρηματικού “κολοσσού” της Κρήτης – Αν δε βρεθεί λύση, δε θα αντέξει για περισσότερο από 15 ημέρες

Κανένα σχόλιο

Στους 500 τόνους έχουν μειωθεί τα αποθέματα έτοιμου προϊόντος της Creta Farms σήμερα (από 1.350 τόνους που ήταν στο τέλος Μαρτίου), σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Δομαζάκης, ένας εκ των δύο βασικών μετόχων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας ο οποίος έχει απομακρυνθεί από την διοίκηση της.

Ο κ. Δομαζάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του News24/7 ανέφερε ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση η Creta Farms δεν θα μπορέσει να αντέξει για περισσότερο από 15 ημέρες καθώς ήδη γίνεται ορατή η έλλειψη επώνυμων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αλλά και κρέατος που προμήθευε η εταιρεία στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης. ”

Στρατηγικός επενδυτής

"Sponsored links"

Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης ο κ. Δομαζάκης ανακοίνωσε ότι σήμερα θα κάνει γνωστό στις πιστώτριες τράπεζες το όνομα στρατηγικού επενδυτή που επιθυμεί να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ στην αλλαντοβιομηχανία υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί οικονομικός έλεγχος και ότι η διοίκηση θα ασκείται από τον Κώστα Δομαζάκη.

Παράλληλα ο κ. Δομαζάκης τόνισε ότι δέχεται να πραγματοποιηθεί έλεγχος σε βάθος 15ετίας στην εταιρεία ενώ ανέφερε ότι έχει καταθέσει δύο αγωγές, μία κατά της ακυρότητας των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου και μια κατά των μελών αυτού με τις οποίες ζητάει αποζημίωση αρκετών εκατ. ευρώ.

Πέραν των παραπάνω, ο Κ. Δομαζάκης επέμεινε στις ενδείξεις σοβαρής κακοδιαχείρισης εκ μέρους του αδελφού του και επίσης βασικού μετόχου της εταιρείας, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σοβαρή κακοδιαχείριση και κατά το διάστημα της αποπομπής του, που οδηγεί εμπορικά και οικονομικά την εταιρεία σε δυσχερή θέση.

Τέλος στην συνέντευξη Τύπου έστρεψε τα βέλη του και κατά της PWC σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ελέγχου που είχε αναλάβει για τα 11,6 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει ότι είχε δανείσει στην εταιρεία. Στην εκδήλωση ο κ. Δομαζάκης παρουσίασε τις αποδείξεις των τραπεζικών καταθέσεων που είχε πραγματοποιήσει και τις οποίες όπως ανέφερε είναι εδώ και καιρό στην διάθεση του ελεγκτικού οίκου.

Να σημειώσουμε ότι το Δ.Σ. της εταιρείας έδωσε στη δημοσιότητα απάντηση.

Η πρώτη αντίδραση των τραπεζών είναι επιφυλακτική, επισημαίνοντας σειρά στοιχείων που καθιστούν δύσκολα εφαρμόσιμο το εν λόγω σχέδιο.Ο πρώτος ανασχετικός παράγοντας έχει να κάνει με τις μετοχικές ισορροπίες. Οι Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης ελέγχουν (σ.σ. χωρίς να υπολογίζονται οι μετοχές που έχουν ενεχυριασθεί στις τράπεζες) έκαστος περί το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Για να εγκριθεί αύξηση κεφαλαίου, με ολική παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης, απαιτείται να συναινέσουν αμφότεροι.Επιπρόσθετα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένα ποσό έως 15 εκατ. ευρώ είναι αρκετό για να ρυθμιστούν τα δάνεια της Creta Farm ΚΡΕΤΑ 0,00% με βιώσιμο τρόπο καθώς ο όμιλος βαρύνεται με καθαρό δανεισμό 109 εκατ. ευρώ, ο οποίος αντιστοιχεί σε πάνω από 10 φορές τα ιστορικά EBITDA.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι απαιτείται να μπουν περίπου 30 εκατ. ευρώ «φρέσκο» χρήμα και να υπάρξει μια αποτελεσματική ρύθμιση του υφιστάμενου δανεισμού, ώστε η λειτουργική δραστηριότητα της αλλαντοβιομηχανίας, με την ίδια ή άλλη εταιρική μορφή, να ανακάμψει βιώσιμα.

Τέλος, οι τράπεζες δύσκολα θα συναινέσουν στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή, με διατήρηση στο management team ή/και στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας, ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στις βαρύτατες κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης, μέχρι ότου ολοκληρωθεί δικανική έρευνα ή διαχειριστικός έλεγχος 15ετίας.

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις