Deutsche bank: Η Ελλάδα είναι σαν ένα ασθενή – καρκινοπαθή που από τις πολλαπλές χημειοθεραπείες έχει υποστεί μεγάλης κλίμακας ανοσοκαταστολή

Κανένα σχόλιο

Το μείγμα μεταρρυθμίσεις, λιτότητα και βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν έχει αποδώσει και πρέπει να εξακριβωθεί γιατί δεν έχει αποδώσει στην Ελλάδα, αναφέρει στέλεχος της Deutsche bank στο www.bankingnews.gr.

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση τονίζει τα εξής

«Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι η απόδοση.

"Sponsored links"

Το μείγμα μεταρρυθμίσεις, λιτότητα και μέτρα για το χρέος δεν έχουν αποδώσει στην Ελλάδα.

Η βασική αιτία που δεν απέδωσαν έχει να κάνει με την βαθειά κόπωση της οικονομίας.

Η Ελλάδα είναι σαν ένα ασθενή – καρκινοπαθή που από τις πολλαπλές χημειοθεραπείες έχει υποστεί μεγάλης κλίμακας ανοσοκαταστολή.

Ο ασθενής όμως ούτε έχει βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο ενώ είναι επιρρεπής ακόμη και σε μια γρίπη αμέσως επιδεινώνεται η κλινική του εικόνα.

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος λοιπόν είναι η μεγάλη κόπωση στην οικονομία.

Η ελληνική οικονομία έχει τεράστιες δομικές διαφορές από Γερμανία.

Η Γερμανία έχει οργανωμένους και τους 3 τομείς πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Η Ελλάδα έχει αποδομημένους τους  3 τομείς της οικονομίας της με πολύ περιορισμένη εξαγωγική δυναμική.

Παρά την εσωτερική υποτίμηση σε μισθούς και άλλα η Ελλάδα δεν βελτίωσε την απόδοση της ως οικονομία.

"Sponsored links"

Συνολικά 6 χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα έχουν εξαντλήσει τις εναπομείνασες οικονομικές δυνάμεις και έτσι εξηγείται γιατί παρά τα 3 προγράμματα στήριξης και παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται στο σκοτάδι.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος συν τοις άλλοις δεν μπορεί να ειπωθεί ότι καθιστούν βιώσιμο το χρέος.

Είναι σίγουρα ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν κέρδισε κάτι το σπουδαίο…

Το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με το επιτοκιακό ρίσκο.

Τα επιτόκια για μέρος των δανείων μετατρέπονται από κυμαινόμενα σε σταθερά άρα επιβάρυνση για την Ελλάδα αλλά το κυριότερο είναι η διαδικασία μετατροπής των κρατικών δανείων του ESM προς την Ελλάδα σε ιδιωτικό χρέος…

Η διαδικασία αυτή είναι 100% βέβαιο ότι θα έχει επιτοκιακό ρίσκο.

Η Ελλάδα θα απολαμβάνει ένα επιτόκιο π.χ. 1,5% από τον ESM και σε λίγα χρόνια θα δανείζεται από τις αγορές στο 3,5% ή 4,5% ή 5,5%.

Άρα το ζήτημα του επιτοκιακού ρίσκου εκ των πραγμάτων θα επανέλθει δριμύτερο με επίκεντρο την Ελλάδα.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να καταφέρει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας και της οικονομικής κόπωσης θα πρέπει να επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης 3% με 4% για τα επόμενα 10 χρόνια.

Όμως με ρεαλιστικούς όρους κάτι τέτοιο είναι αδύνατο γιατί ακόμη και στο άκρως αισιόδοξο σενάριο μια χρονιά εμφάνιζε η Ελλάδα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, δεν μπορεί να επαναλαμβάνει τέτοιας κλίμακας επιδόσεις.

Για να τεθεί πιο απλά.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να μπορέσει να επουλώσει τα βαριά τραύματα και τις παρενέργειες της βαρύτατης ασθένειας της»

bankingnews.gr

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today