“Eκατοντάδες κενά σε ιατρικό νοσηλευτικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό”: Επίκαιρη ερώτηση Συντυχάκη για το Νοσοκομείο Χανίων

Κανένα σχόλιο

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

“Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων καλείται να εξυπηρετεί τις ανάγκες των 170.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χανίων, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο ο αριθμός των εξυπηρετούμενων υπερδιπλασιάζεται. Μάλιστα, καθώς δεν υπάρχει άλλο Νοσοκομείο στον Νομό, αυτό εφημερεύει καθημερινά. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών τα τελευταία χρόνια έχει πενταπλασιαστεί, λόγω της επιδείνωσης των όρων ζωής των εργαζόμενων, αλλά και λόγω της ελλιπούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό.

"Sponsored links"

Ωστόσο, το Γ.Ν.Χ. αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του, αφού υπάρχουν εκατοντάδες κενά σε ιατρικό νοσηλευτικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό, ακόμη και στις θέσεις που προβλέπει ο υπάρχων ελλιπής οργανισμός του Νοσοκομείου. Άμεση συνέπεια της υποστελέχωσης είναι οι ουρές των ασθενών, η οριακή κατάσταση για πολλές ειδικότητες, οι πολύμηνες αναμονές για μια εξέταση στο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η λίστα αναμονής σε ειδικότητες όπως το γαστρεντερολογικό φτάνει τα δύο έτη. Επιπλέον, στο ενδοκρινολογικό η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τέτοια ώστε πλέον να αδυνατεί να δεχτεί νέους ασθενείς.

Συνέπεια των παραπάνω είναι και η εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων που δουλεύουν στην πλειοψηφία τους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς πείνας και η δυσλειτουργία σε διάφορες κλινικές. Για παράδειγμα ο μέσος όρος σε νοσηλευτικό προσωπικό στη βραδινή βάρδια είναι ένας νοσηλευτής ανά κλινική.

Την τραγική κατάσταση επιδεινώνουν τα προβλήματα που αφορούν την κτιριακή υποδομή και τον τεχνικό εξοπλισμό του ΓΝΧ, ως επιπτώσεις της ελλιπούς ή και μηδαμινής συντήρησής του.

Το ΓΝΧ είναι παράδειγμα της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου, κατάσταση που οξύνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας έντονες ανησυχίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στο ΓΝΧ και πιο συγκεκριμένα:

Για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, με απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και για την άμεση επίλυση των οξυμένων κτιριακών προβλημάτων, ώστε οι ασθενείς να νοσηλεύονται στις προβλεπόμενες συνθήκες του 21ου αιώνα”.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις