Eξιχνιάστηκαν οργανωμένα δίκτυα παραπληροφόρησης της ακροδεξιάς που διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις για την Γκρέτα Τούνμπεργκ – Μεγάλη καμπάνια της ΑVAAZ

Κανένα σχόλιο

H οργάνωση «Avaaz» ξεσκέπασε πάνω από 500 ακροδεξιές οµάδες και σελίδες στο κοινωνικό δίκτυο που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις παραπλανώντας παράλληλα τους χρήστες αναφορικά µε τη δηµοφιλία τους.

Οι ύποπτοι λογαριασµοί, εντοπίστηκαν σε Γαλλία, Γερµανία, Ιταλία, Βρετανία, Πολωνία και Ισπανία. Ακολουθούνται από σχεδόν 32 εκατοµµύρια χρήστες και είχαν περισσότερες από 67 εκατοµµύρια σχόλια, likes µόνο το τελευταίο τρίµηνο.

Τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά αυτά online δίκτυα ακολουθούνται από συγκριτικά περισσότερους χρήστες απ’ ό,τι τα ίδια τα ακροδεξιά και τα ευρωφοβικά κόµµατα. Το Facebook έχει ήδη «κατεβάσει» 77 λογαριασµούς και σελίδες µε συνολικά 6 εκατοµµύρια ακολούθους (σύµφωνα µε την «Avaaz», τρεις φορές περισσότερους από τα έξι βασικά ευρωπαϊκά ακροδεξιά ή αντιευρωπαϊκά κόµµατα: την ιταλική Λέγκα, τη γερµανική Εναλλακτική για τη Γερµανία (AfD), το ισπανικό Vox, το αυστριακό PiS, το Κόµµα του Brexit και τον γαλλικό Εθνικό Συναγερµό της Μαρίν Λεπέν, που έχουν 2 εκατοµµύρια υποστηρικτές).

"Sponsored links"

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα και για εκατοντάδες ακόµη λογαριασµούς µε άλλους 26 εκατοµµύρια ακολούθους. Σε αυτούς περιλαµβάνονται λογαριασµοί στη Γαλλία που προωθούν περιεχόµενο για την ανωτερότητα των λευκών, δηµοσιεύσεις στη Γερµανία που υποστηρίζουν την άρνηση του Ολοκαυτώµατος, και ψεύτικοι λογαριασµοί που προωθούσαν το AfD. Στην Ιταλία η «πλύση εγκεφάλου» των χρηστών γινόταν µε τη δηµιουργία θεµατικών σελίδων -για θέµατα οµορφιάς κλπ.- οι οποίες αφού συγκέντρωναν ακολούθους µετατρέπονταν σε πολιτικά εργαλεία. Για παράδειγµα, µια σελίδα που δηµιουργήθηκε για µια κτηνοτροφική ένωση, στη συνέχεια έγινε εργαλείο υποστήριξης της Λέγκα του Σαλβίνι προβάλλοντας αντιµεταναστευτικά βίντεο.

H Avaaz έχει ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια για συλλογή χρημάτων ώστε να συνεχίσει η έρευνα.

Στο σχετικό κείμενο της καμπάνιας αναφέρονται τα εξής:

Νέες έρευνες μόλις αποκάλυψαν ότι οργανωμένα δίκτυα ακροδεξιών στοιχείων και αρνητών της κλιματικής αλλαγής διαδίδουν χυδαία ψέματα γι’ αυτά τα νέα παιδιά που ενέπνευσαν εκατομμύρια κόσμο να κατέβει στους δρόμους. Απ’ το ότι είναι «υποχείρια» και μαριονέτες χρηματοδοτούμενες από μεγιστάνες, μέχρι ότι τους έχουν κάνει «πλύση εγκεφάλου» – το ίντερνετ έχει γεμίσει με fake news γι’ αυτά τα γενναία παιδιά. Είναι άλλο ένα παράδειγμα για το πώς η ακροδεξιά χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για να διχάσει τον κόσμο και να φιμώσει όσους έχουν το θάρρος να φωνάξουν την αλήθεια στην εξουσία.

Αλλά έχουμε ένα ΤΕΛΕΙΟ σχέδιο για να τους κόψουμε τη φόρα…

Μια μικρή ερευνητική ομάδα του Avaaz στην Ευρώπη εξιχνίασε οργανωμένα δίκτυα παραπληροφόρησης, το υλικό των οποίων είχε προβληθεί 3 ΔΙΣ. φορές μέσα σ’ ένα χρόνο. Οι αποκαλύψεις μας έγινα παγκόσμια είδηση και μέσα σε λίγες μόνο μέρες απ΄ την καταγγελία μας, το Facebook έκλεισε τι σελίδες! Κι αυτή η έρευνα έγινε σε μόνο έξι χώρες της Ευρώπης –  φαντάσου αν την κάναμε σε παγκόσμιο επίπεδο!

Αν όλοι και όλες στηρίξουμε σήμερα, μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως έρευνες στα μεγαλύτερα δίκτυα παραπληροφόρησης που διαδίδουν ψέματα για κρίσιμα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι πρόσφυγες. Το κίνημά μας είναι κινητήριος δύναμη του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στα fake news – και αν συγκεντρώσουμε αρκετές δωρεές, θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε την ομάδα και να πιάσουμε αμέσως δουλειά!

Ο όμορφος πλανήτης μας βρίσκεται στα όριά του, και ο κόσμος πλέον κινητοποιείται μαζικά για να τον σώσουμε. Αλλά για να νικήσουμε, πρέπει να σταματήσουμε την ακροδεξιά που διχάσει τους λαούς μας με fake news – στήριξε με όποιο ποσό μπορείς για να υπερασπιστούμε την αλήθεια και τον πλανήτη μας:

Εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες απ’ τη Βραζιλία μέχρι τις Φιλιππίνες, κι απ’ τις ΗΠΑ μέχρι την Ιταλία δέχονται καταιγισμό ακροδεξιών fake news μέσω Facebook, YoutΤube και WhatsApp. Ο καλύτερος τρόπος για να τους σταματήσουμε είναι να ρίξουμε φως σ’ αυτά τα σκοτεινά δίκτυα που συντονισμένα σπέρνουν την παραπληροφόρηση, και να τα κλείσουμε ένα-ένα.

"Sponsored links"

Οι επιθέσεις που δέχεται το κλιματικό κίνημα κι η επιστήμη είναι βγαλμένες απευθείας απ’ το εγχειρίδιο ακροδεξιάς προπαγάνδας. Το 97% των επιστημόνων συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα κι ότι την προκαλεί ο άνθρωπος. Αλλά τα ακροδεξιά τρολ διαστρεβλώνουν τα στοιχεία και εκτοξεύουν λάσπη σε όποιον τολμάει να φωνάξει την αλήθεια.

Και δεν το κάνουν μόνο για την κλιματική αλλαγή. Οι έρευνές μας στην Ευρώπη αποκάλυψαν ότι αυτά τα δίκτυα διαδίδουν ψέματα σχετικά με οποιοδήποτε θέμα μπορεί να διχάσει. Ξέρουμε πώς να αντεπιτεθούμε σ’ αυτήν την απειλή — αλλά πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα, και μάλιστα γρήγορα. Αν αρκετοί από εμάς στηρίξουμε, θα μπορέσουμε:

  • Να μεγαλώσουμε την ερευνητική μας ομάδα ώστε να βάλουμε λουκέτο στα δίκτυα των τρολ και να εκπαιδεύσουμε κι άλλες ομάδες για το πώς να ανιχνεύουν και να καταγγέλλουν την παραπληροφόρηση.
  • Να ξεκινήσουμε επείγουσες έρευνες σε όλο τον κόσμο για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας και τη δημοκρατία.
  • Να πιέσουμε τις εταιρείες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και τις κυβερνήσεις ώστε να λάβουν μέτρα.
  • Να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια ομάδα πίεσης που θα δημοσιεύει τα ευρήματά μας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και θα προειδοποιεί το κοινό.

Η σωτηρία του πλανήτη απαιτεί συνεργασία των λαών. Αλλά αυτός ο πόλεμος στην αλήθεια έχει σκοπό να μας διχάσει και μπορεί να είναι θανατική ποινή για τον πλανήτη μας. Στήριξε σήμερα για να αντισταθούμε και να νικήσουμε, για τα παιδιά μας και το μέλλον μας:

Το κίνημα του Avaaz αγωνίζεται για να προστατέψει τη ζωή σε όλες τις μορφές της. Αγοράσαμε χιλιάδες στρέμματα μεγάλης οικολογικής σημασίας για να τα σώσουμε, βοηθήσαμε να κερδηθεί η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και σταθήκαμε δίπλα στους αυτόχθονες λαούς που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα πατρογονικά τους εδάφη. Τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό — να υπερασπιστούμε την αλήθεια και να προστατέψουμε τις δημοκρατίες και τον πλανήτη μας απ’ τα τοξικά ψέματα.

Με ελπίδα, αγάπη και αποφασιστικότητα,

Marigona, Bert, Sofia, Christoph, Camille, Francesco, Flora και όλη η ομάδα του Avaaz

ΥΓ. Αυτή ίσως να είναι η πρώτη δωρεά που κάνεις στο κίνημά μας. Είμαστε ευγνώμονες! Ήξερες ότι το Avaaz είναι 100% crowdfunded; Δηλαδή βασίζεται εξολοκλήρου σε διαδικτυακές μικρο-δωρεές μελών του κινήματος όπως εσύ. Αυτό μας δίνει πλήρη ανεξαρτησία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Στήριξε μαζί με 1 εκατομμύριο ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο που έχουν δωρίσει για να γίνει το Avaaz μια ισχυρή δύναμη υπεράσπισης του καλού στον πλανήτη.

Μπορείτε να συνεισφέρετε πατώντας ΕΔΩ.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις