Η EE αποφάσισε την έναρξη της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης

Κανένα σχόλιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Δευτέρα, 25 Μαΐου, να επιτραπεί στους ελαιοπαραγωγούς να προσφύγουν στην ιδιωτική αποθεματοποίηση των έξτρα παρθένων και των παρθένων ελαιολάδων, για περίοδο 180 ημερών και μέγιστη ποσότητα 110.000 τόνων.

Ωστόσο με την ανακοίνωση αυτή δεν διευκρινίζεται αν η απόφαση αφόρα μόνο την Ισπανία της οποίας η Κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την εφαρμογή του Μέτρου η αφορά όλες τις χώρες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν φαίνεται να εχει κάνει επίσημο αίτημα για το θέμα αυτό παρά τα αλλεπάλληλα Υπομνήματα που έχουν υποβληθεί σε αυτό από τον ΣΕΔΗΚ , τον ΣΠΑΚΕ και τους άλλους φορείς της Κρήτης.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΕ η απόφαση λήφθηκε λόγω της σημαντικής και παρατεταμένης μείωσης των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου 2008 – 2009 η οποία έφρασε σε αρκετές σημαντικές αντιπροσωπευτικές αγορές, εδώ και αρκετές εβδομάδες να παραμένει αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο ενεργοποίησης του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που είναι 1779 € ανά τόνο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 1710 € ανά τόνο για το παρθένο ελαιόλαδο.

"Sponsored links"

Όπως δήλωσε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης, το μετρό είναι αδοκίμαστο και φαίνεται αρκετά γραφειοκρατικό. Είναι όμως το μονό που υπάρχει και για αυτό πρέπει οι επιλέξιμοι αποθεματοποίησης να φροντίσουν αφού συνεννοηθούν και έχουν την σύμφωνη γνώμη των παραγωγών να προετοιμαστούν για να μετάσχουν σε αυτό.

Με την εφαρμογή του Μέτρου θα γίνει διαγωνισμός στον όποιο θα υποβληθούν προσφορές από κάτοχους αποθηκευτικών χώρων για αποθήκευση έξτρα παρθένων και παρθένων ελαιολάδων. Με τις προσφορές θα ζητείται μια ενίσχυση ανά τόνο και ανά ημέρα. Οι καλύτερες προσφορές θα γίνουν αποδεκτές και οι πληρωμές θα γίνουν στο τέλος της αποθηκευτικής περιόδου.

Είναι προφανές, υπογράμμισε ο κ. Μιχελάκης, ότι η ενίσχυση που εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει και μέχρι 10 λεπτά ανά κιλό τον μήνα, κατά κύριο λόγο πρέπει να δοθεί στους παραγωγούς αφού οι αποθεματοποιητές κρατήσουν τα έξοδά τους. Όπως τονίζει η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες στην αγορά, μια μέγιστη αποθηκευμένη ποσότητα 110.000 τόνων είναι επαρκής ώστε να βοηθήσει να επανέλθει η αγορά ελαιολάδου σε ισορροπία..

Οι προσφορές για την αποθεματοποίηση θα ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν κατά τη διάρκεια του επόμενου Ιουνίου και οι περίοδοι επιδοτούμενης ιδιωτικής αποθεματοποίησης των δεξαμενών ελαιολάδου θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. Δικαίωμα υποβολής προσφορών και σύναψης Συμβάσεων έχουν οι εμπορευόμενοι που εμπίπτουν σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Οργανώσεις παραγωγών, αποτελούμενες από τουλάχιστον 700 ελαιοκαλλιεργητές,
  2. Οργανωσεις παραγωγών, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστο 25 % των ελαιοκαλλιεργητών ή του παραγόμενου ελαιολάδου στην περιφέρεια που βρίσκονται·
  3. Ενώσεις οργανώσεων παραγωγών που συγκροτούνται από τουλάχιστον δέκα οργανώσεις παραγωγών των περιπτώσεων 1 και 2 η που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 5 % του παραγόμενου ελαιολάδου στο οικείο κράτος μέλος·
  4. Ελαιοτριβεία που οι εγκαταστάσεις τους επιτρέπουν την εξαγωγή τουλάχιστον δύο τόνων ελαίου ανά εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών και τα οποία παρήγαγαν συνολικά τουλάχιστον 500 τόνους παρθένου ελαιολάδου κατά τη διάρκεια των δύο προηγουμένων ετών εμπορίας·
  5. Επιχειρήσεις συσκευασίας, που διαθέτουν στο έδαφος του ιδίου κράτους μέλους, παραγωγική ικανότητα τουλάχιστον ίση με 6 τόνους συσκευασμένου ελαιολάδου ανά εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών και συσκεύασαν συνολικά τουλάχιστον 500 τόνους ελαιολάδου κατά τη διάρκεια των δύο προηγουμένων ετών εμπορίας.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.
Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις