21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

GABRIEL COLLETIS : Έξω από την κρίση – Για μια χώρα που μας αξίζει

Ημερομηνία:

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας
δημοσιογράφος
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να δώσει μια γενική ερμηνεία της κρίσης και να αναδείξει ένα σύνολο ζητημάτων που προκύπτουν απ’ αυτή. Αυτά τα ζητήματα που συνεπάγονται ριζικές αλλαγές τόσο στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής όσο και στο ευρύτερο πεδίο των θεσμών αποτελούν μέρος μιας προοπτικής προοδευτικής επεξεργασίας ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα. Αυτό το σχέδιο επεξεργασίας μπορεί να αποσαφηνιστεί από ερευνητές και γενικότερα από διανοούμενους. Μπορεί και πρέπει να ετοιμαστεί από τις πολιτικές δυνάμεις που φιλοδοξούν να αλλάξουν τα πράγματα, έχοντας ως βάση από τη μια την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα και από την άλλη την επείγουσα αναγκαιότητα να προσφέρουν ένα μέλλον σε αυτή τη χώρα και ειδικά στη νεολαία της. Ωστόσο, η ευθύνη της απόφασης εναπόκειται στο λαό: να αποφασίσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο και τα μέσα αυτής της αλλαγής.
Μέχρι σήμερα μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων αναζήτησαν τη σωτηρία τους ή μάλλον την επιβίωσή τους σε ατομικές λύσεις. Αύριο οι Έλληνες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα συλλογικό έργο ανοικοδόμησης της χώρας και κατάκτησης της κυριαρχίας της. Το μέλλον της Ελλάδας θα γραφτεί στα ελληνικά, από τους ίδιους τους Έλληνες. Μια νέα πολιτική εξουσία δεν πρέπει να φοβάται αυτή την κίνηση, αντίθετα πρέπει να την ενθαρρύνει, προωθώντας ταυτόχρονα τους πειραματισμούς. Τότε η ενέργεια που θα κινητοποιηθεί θα είναι ανίκητη.
Επιβάλλοντας στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό -με τη συνενοχή της κυβέρνησης- μια άνευ προηγουμένου θεραπεία λιτότητας και άκρατου φιλελευθερισμού, η Τρόικα φέρει μεγάλη ευθύνη για την επιδείνωση της οικονομικής κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που βιώνει η χώρα.
Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζονται πολλοί αναλυτές, η ελληνική «κρίση» δεν χρονολογείται από το 2008-2009. Επίσης αυτή η  κρίση δεν είναι κυρίως κρίση των δημόσιων οικονομικών. Οι ρίζες της κρίσης στην Ελλάδα είναι παλαιότερες και βαθύτερες. Οι δύο κύριες αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα πρέπει να αναζητηθούν στην ιστορία της χώρας. Έγκειται στην αδυναμία των θεσμών της και στην ανεπαρκή ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της.
O Gabriel Colletis είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης.
Εκτός από την ακαδημαϊκή δραστηριότητά του, κατείχε διάφορες θέσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στη Γαλλία. Ήταν επιστημονικός σύμβουλος ενός θεσμού που εξαρτάται από τον πρωθυπουργό για θέματα τεχνολογικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Συμμετέχει στις εργασίες ενός κέντρου λήψης αποφάσεων που καθοδηγεί τις επιλογές ανάπτυξης μιας μεγάλης γαλλικής περιφέρειας.
Έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με την κρίση, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιομηχανία, την εδαφική ανάπτυξη.
Τα γραπτά του αφορούν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: τη Γαλλία αλλά και την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Ο Gabriel Colletis συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο μέσα από πολυάριθμα συνέδρια και δημοσιεύσεις στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Γράφει τακτικά σε εφημερίδες, όπως στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Μετάφραση από τα γαλλικά: ΕΛΟΝΤΙ ΑΓΑΘΟΥ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...