15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Guardian: Μεγάλη αριστερή στροφή ζητούν απο τους Εργατικούς οι ψηφοφόροι του

Ημερομηνία:

Xιλιάδες προτάσεις πολιτικής από δυνητικούς ψηφοφόρους των Εργατικών, έλαβε ο Guardian μετά από σχετική καμπάνια που διεξήγαγε τις προηγούμενες μέρες για τις επερχόμενες Βρετανικές εκλογές.

Σήμερα ομαδοποιεί και δημοσιεύει τις πιο δημοφιλείς από αυτές και αυτό που προκύπτει είναι ότι οι ψηφοφόροι των Εργατικών προτείνουν μια συνολική στροφή προς τα αριστερά και μάλιστα με ένα τρόπο που μοιάζει πολύ με την πολιτική πλατφόρμα που προσπαθεί να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η ίδια η εφημερίδα βέβαια, η πιθανότητα να διαψευσθούν αυτές οι προσδοκίες είναι μεγάλη, αφού η στροφή των Εργατικών προς τα δεξιά δεν φαίνεται να ανατρέπεται εύκολα. “Αυτό υποδηλώνει μια απογοήτευση από την αυξανόμενη ομοιότητα των τριών κύριων κομμάτων και φέρνει στην επιφάνεια την αδυναμία του τριγωνισμού να προσελκύσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους στην Αγγλία, ενώ ταυτόχρονα χάνει παραδοσιακούς ψηφοφόρους οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο προς το κόμμα των Πρασίνων και το SNP στη Σκωτία.

Το τέλος της λιτότητας, ένα πρόγραμμα επανεθνικοποίησης των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και η απόρριψη της εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ: καμία από αυτές τις πολιτικές δεν είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των Εργατικών, αλλά οι αναγνώστες του Guardian και δυνητικοί ψηφοφόροι των Εργατικών τις προκρίνουν ως ιδιαίτερα δημοφιλείς.

1. Μεταρύθμιση του εκλογικού συστήματος 

Με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν ως αναπόφευκτο οτι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία τον Μάιο, οι αναγνώστες μας ζήτησαν συντριπτικά δέσμευση για μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος επί το αναλογικότερο, με ταυτόχρονη δημοκρατική μεταρύθμιση της Βουλής των Λόρδων.

2. Περισσότερα προγράμματα κοινωνικής εστίας

Λίγο-πολύ όλα τα μέρη συμφωνούν οτι περισσότερα σπίτια πρέπει να κατασκευαστούν για τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις. Η υπόσχεση των Εργατικών είναι για 200.000 νέες κατοικίες έως το 2020. Οι αναγνώστες μας έχουν πολλά να πούν για τα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων κοινωνικής εστίας, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει μια τεράστια επένδυση σε χρηματοδοτούμενα από το δημόσιο προγράμματα τα οποία θα ανήκουν επιπλέον στο δημόσιο.

“Μια μαζική αύξηση [των κοινωνικών σπιτιών για ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο], που θα διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, δήλωσε ο Trevor McCarthy, σε μια αντιπροσωπευτική απάντηση, “μπορεί να αφαιρέσει όλα τα στρεβλά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες του ιδιωτικού τομέα.”

Ελεγχο του ύψους των ενοικίων, κατάργηση του φόρου υπνοδωματίου και υψηλότερους φόρους για όσους κατέχουν περισσότερα από ένα ακίνητα ήταν ακόμα δημοφιλείς προτάσεις.

3. Καθιέρωση αξιοπρεπούς μισθού διαβίωσης

Ο Εντ Μίλιμπαντ έχει υποσχεθεί να αυξήσει σταδιακά το κατώτατο ημερομίσθιο σε πάνω από £ 8 ανά ώρα – μέχρι το 2020. Αυτό δεν πάει αρκετά μακριά, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι οποίοι θέλουν να δουν μια δέσμευση του κόμματος σε κάτι πιο σημαντικό. «Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τον αξιοπρεπή μισθό,” έγραψε χαρακτηριστικά η Αννα Τσάπλιν.

“Ας ρίξουμε τους μισθούς όλων των βουλευτών στο επίπεδο του κατώτατου για 12 μήνες, έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις σκληρά εργάζόμενες οικογένειες”, πρότεινε ο Κέβιν Πάρκερ.

4. Επανεθνικοποίηση των Σιδηροδρόμων

"google ad"

Βλέπει εύκολα κανείς γιατί όταν ανοίγει η συζήτηση, αρχίσουν και τα πρωτοσέλιδα για τον Κόκκινο Εντ, καθώς και οτι το κόμμα δεν είναι έτοιμο να υιοθετήσει την ιδέα της πλήρους επανεθνικοποίησης των Σιδηροδρόμων. Ωστόσο, είναι μια πολιτική δημοφιλής, τόσο στους αναγνώστες μας, όσο και στο μεγάλο βρετανικό κοινό. Αυτή τη στιγμή οι Εργατικοί έχουν δεσμευθεί να φέρουν νομοθεσία που θα επιτρέψει σε δημόσια και μη κερδοσκοπικά σχήμματα να υποβάλουν προσφορές για δικαιόχρηση. Αυτό δεν πάει αρκετά μακριά για πολλούς από τους αναγνώστες μας. “Οι ιδιωτικές εταιρείες  σημειώνουν μεγάλα κέρδη στις πλάτες των φορολογουμένων”, λέει ο Τζέιμς Wand, εκφράζοντας πολλούς. “Τα κέρδη τους θα πρέπει να επανεπενδύονται στο δημόσιο τομέα για τη βελτίωση των υπηρεσιών για όλους.”

5. … και των εταιρειών κοινής ωφελείας

Ο Εντ Μίλιμπαντ προκάλεσε αναταραχή στην αντιπολίτευση όταν υποσχέθηκε πάγωμα των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2017. Με την ενεργειακή ασφάλεια να αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία, οι αναγνώστες μας θα ήθελα να τον δούν να προχωρά πολύ περισσότερο.

“Βάλτε όλα τα μονοπώλια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας υπό τον έλεγχο μη-κερδοσκοπικών δημοσίων επιχειρήσεων”, γράφει χαρακτηριστικά ένας αναγνώστης.

6. Αντίστροφή της ανάθεσης διεκπεραίωσης δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιώτες

Η εφημερίδα έχει αρθρογραφήσει συστηματικά για την αποτυχία των ιδιωτικών εταιρειών που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση δημοσίων υπηρεσιών ως εργολαβία. Μεγάλες εταιρείες outsourcing είναι υπεύθυνες για όλο μεγαλύτερες περιοχές που ήταν κάποτε μέρος του δημόσιου τομέα και γι’αυτό ευθύνονται εξίσου οι Εργατικοί και ο κυβερνητικός Συνασπισμός. Οι αναγνώστες μας θέλουν να δουν αυτή την τάση να αντιστρέφεται. «Οι δημόσιες υπηρεσίες να παραμείνουν στα χέρια του φορολογούμενου με εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τις υπηρεσίες αυτές να λογοδοτήσουν για τυχόν παραλείψεις στις υπηρεσίες αυτές», γράφει ένας αναγνώστης.

7. Κατάργηση των διδάκτρων στην εκπαίδευση

Μία από τις απογοητεύσεις που προέκυψαν κατά τη συγγραφή αυτού του crowdsourcing μανιφέστο ήταν για το πόσο παρόμοιες είναι οι δεσμεύσεις των τριών κύριων κομμάτων. Οι ερωτηθέντες σε γενικές γραμμές χαιρετίζουν τη δέσμευση του ηγέτη των Εργατικών για μείωση των διδάκτρων, αλλά επιθυμούν να πάει πολύ πιο πέρα από αυτό.

«Η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό”, δήλωσε ένας από τους ερωτώμενους. “Θα πρέπει να είναι ελεύθερη για το φοιτητή και τα έξοδα της να καλύπτονται από τη γενική φορολογία για την αύξηση της παραγωγικότητας που επιφέρει.”

Πολλοί επίσης καλούν να σταματήσει το ευνοϊκό καθεστώς για τα “ελεύθερα σχολεία”, και τον κοινοφελή χαρακτήρα που αναγνωρίζει το κράτος στα “ιδιωτικά σχολεία”.

8. Καθιέρωση υψηλότερης φορολόγησης για τους πλούσιους (και τις πλούσιες επιχειρήσεις)

Οι ψηφοφόροι ζητούν ρητά αναδιανεμητικό πυρήνα στην οικονομική πολιτική των Εργατικών, με εκκλήσεις για αύξηση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης και αναμόρφωση του φόρου κληρονομίας, για παράδειγμα. Μια ολοκληρωμένη πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών είναι επίσης μια δημοφιλής ιδέα.

9. Φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Ο «φόρος Τόμπιν» είναι ήδη σε εξέλιξη σε μια ομάδα 11 χωρών της ΕΕ όμως η Βρετανία δεν είναι ανάμεσά τους. Αν ο Εντ Μίλιμπαντ προτίθετο να φέρει τη Βρετανία κοντά τους, θα έβρισκε μεγάλη ανταπόκριση από τους δυνητικούς υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος. Η ανάγκη για περαιτέρω ρύθμιση – και φορολόγηση – του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε από πολλούς από τους ερωτηθέντες μας.

10. Απόρριψη ΤΤΙΡ, έλεγχο του διατλαντικού εμπορίου και των εταιρικών επενδύσεων

Οι αναγνώστες μας που κλίνουν προς τους Εργατικούς ήταν διχασμένοι σχετικά με το ζήτημα της Ευρώπης. Ορισμένοι ζητούν από τη Βρετανία να διαδραματίσει έναν πιο ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, άλλοι καλούν τους Εργατικούς να συμφωνήσουν με τους Συντηρητικούς στην υπόσχεση ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας. Πολλοί από τους αναγνώστες μας, όμως, ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ΤΤΙΡ , και καλούν τους Εργατικούς να υποστηρίξουν είτε την εξαίρεση του Βρετανικού ΕΣΥ από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας ή την απόσυρση της Βρετανίας από τη Συνθήκη, εντελώς.

ελεύθερη απόδοση: Ματθαίος Τσιμιτάκης

Αυγή

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ