H κίνηση για άσκηση… και τι τελικώς ισχύει

Κανένα σχόλιο

Κύριε Διευθυντή, με την επιστολή μου αυτή σας ζητώ να συμβάλετε στη διευκρίνηση και τον καθορισμό για το τι τελικά ισχύει με την κίνηση για σωματική άσκηση, ώστε ως πολίτης να μπορώ να εξασκώ τα δικαιώματά μου και παράλληλα να μη βρίσκομαι συνεχώς με την απειλή και τον φόβο επιβολής προστίμων.

Το θέμα που θέτω μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει ως αντιπαράθεση με τη παρουσία του Πρωθυπουργού στη Πάρνηθα –εάν έτσι νομίζει–, σε ό,τι με αφορά, όμως, αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας και ισότιμων δημοκρατικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα:

1. Σε συχνές αναφορές αξιωματούχων από την ημέρα του 2ου lockdown, η μετακίνηση για σωματική άσκηση οριοθετούνταν στα όρια κοντά στην οικία διαμονής και εντός των ορίων του οικείου δήμου.

"Sponsored links"

2. Με την άσκηση του Πρωθυπουργού στη Πάρνηθα –και πέραν της όποιας πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης– συγκράτησα τη δήλωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού: «Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στην Ελλάδα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα της άσκησης μόνο κοντά στο σπίτι κάποιου.

Για το δεύτερο αυτό lockdown αυτή η προτροπή αναθεωρήθηκε και η κυβέρνηση περιέγραψε ότι οι δυνατότητες άσκησης και περιπάτου θα επιτρέπονται σε μία ευρύτερη περιοχή, αλλά ότι πρέπει να περιορίζονται στον νομό που ζει κανείς». Με βάση αυτή τη δήλωση, επιχείρησα να επικοινωνήσω με αρμόδιους φορείς και να βεβαιωθώ ότι πράγματι μπορώ να μετακινηθώ, χωρίς την απειλή επιβολής προστίμου. Οι διαθέσεις μου και οι προθέσεις μου περιορίζονται στη μετακίνηση μου για ορειβασία προς το βουνό Χορτιάτη, εντός του ίδιου νομού με την κατοικία μου. Εισέπραξα, ότι μπορώ να μετακινηθώ μόνο εντός των ορίων του δήμου που βρίσκεται η κατοικία μου.

3. Αναζήτησα τη σχετική θεσμική διάταξη, που ορίζει το πλαίσιο – την ΚΥΑ 71342 ΦΕΚ Β΄ 4899/06-11-2020 – όπου στο άρθρο 3, παράγραφο 2, εδάφιο Θ, αναφέρεται: «Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου». Δηλαδή δεν ορίζεται ή περιορίζεται η μετακίνηση εντός του οικείου δήμου!

4. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης, επισκέφθηκα και πάλι το αστυνομικό τμήμα και έθεσα και πάλι το ερώτημα, με τον ισχυρισμό της αναφερόμενης ΚΥΑ. Εισέπραξα την απάντηση –από έναν ευγενέστατο υπάλληλο– ότι η εντολή που έχουν αφορά τη μετακίνηση μόνο εντός των ορίων του οικείου δήμου.

5. Ως αποτέλεσμα όλων των προαναφερόμενων, προκύπτουν:

● Η διαφορετική προσέγγιση θεσμικών φορέων του κράτους και κυρίως η διαφορετική εφαρμογή των νόμων.
● Η επιλογή μιας αναιτιολόγητης απειλής φόβου –με επιβολή προστίμων– με απουσία θεσμικού υπόβαθρου.

Σε τελευταία ανάλυση, προκύπτει ζήτημα δημοκρατίας και αναγνώρισης δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ελπίζω στη συμβολή σας, προς αποκατάσταση της εικόνας τού τι ισχύει και τι όχι και της διερεύνησης σχετικά με το πώς προκύπτει η διαφορετική εφαρμογή από την Αστυνομία.

Νέα Μηχανιώνα, Θεσσαλονίκη


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 28/12/2020.

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις