H πρώτη διαδήλωση της εποχής του κορωνοϊού στα Χανιά ήταν μαζική και με… μέτρα προστασίας – Εκατοντάδες τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά – Πολύμορφες δράσεις από το ΠΑΜΕ | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Με παλμό, μεγάλη συμμετοχή λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν και …προσπάθεια τήρησης των μέτρων προστασίας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στα Χανιά.

Η επιδημία του κορωνοϊού έχει καθηλώσει την κοινωνία, όμως οι εξελίξεις δε σταματούν. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν νεκρώσει την οικονομία με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μία βαθιά ύφεση που αναμένεται να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στα εργατικά στρώματα.

Ως εκ τούτου, η φετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αν και μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, συγκέντρωσε αρκετούς συμπολίτες μας ενεργούς στα κινήματα, στα σωματεία και στους εργατικούς φορείς της πόλης μας.

"Sponsored links"

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Χανίων, του ΣΕΠΕ Χανίων, του Σωματείου Εργαζομένων στους Δήμους Χανίων, του ΚΚΕ (μ-λ), του ΝΑΡ-ΝΚΑ, της κατάληψη Rosa Nera και του ΚΕΕΡΦΑ ενώ από το ΠΑΜΕ βρέθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς αντιπροσωπεία του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων, του Σωματειου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, του Σωματείο Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, του Συνδικάτο Οικοδόμων Χανίων, του Σωματείο Τροφίμων – Ποτών Χανίων, της Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων και του Σύλλογου Γυναικών Χανίων.

"Sponsored links"

Οι διαδηλωτές ακολούθησαν την συνηθισμένη πορεία από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων, στα Νέα Καταστήματα, από εκεί στο Δημαρχείο Χανίων για να επιστρέψουν μετά στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου και η διαδήλωση διαλύθηκε.

Ένα μεγάλο ποσοστό διαδηλωτών φορούσε μάσκες και γινόταν προσπάθεια να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ τους, άλλες φορές πιο πετυχημένα και άλλες λιγότερο.

Δείτε φωτογραφίες:

Να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των σωματείων του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε λίγο νωρίτερα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Μάλιστα, απλώθηκαν όχι μόνο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς αλλά και σε άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης, τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις.

Επίσης, στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των σωματείων στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλέκος Μαρινάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χανίων, Νίκος Βουρλάκης και Μπάμπης Λουτσέτης, Πλατανιά, Δημήτρης Ανθούσης και Αλέκα Κουμάκη, και Αποκόρωνα Νικήτας Μελισσάκης.

Δείτε φωτογραφίες του Νίκου Ζωγραφάκη:

Στην κεντρική ομιλία της συμβολικής αυτής εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Ιωσήφ Αποστολάκης, μεταξύ άλλων τόνισε:

“ Το φετινό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς δείχνει τον δρόμο για την ανασύνταξη της εργατικής τάξης. Είναι το εφαλτήριο για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. Διδασκόμαστε από την ιστορία του ηρωικού εργατικού κινήματος, παίρνουμε δύναμη από την δύναμη χιλιάδων αγωνιστών πριν από μας, η ασίγαστη πάλη τους μας δείχνει τον δρόμο..

Το συνεπές, ταξικό εργατικό κίνημα της χώρας δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και διάφορους συμβιβασμούς, δήθεν για “εθνική ομοψυχία”.

Πληρώσαμε πολλά όλα αυτά τα χρόνια, ΔΕΝ θα πληρώσουμε ξανά.

Γίναμε μάρτυρες της τεράστιας ανάπτυξης στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, την ίδια ώρα που το δικό μας μεροκάματο ολοένα και μειωνόταν, βλέπαμε τα δικαιώματα μας να καταργούνται. Και αυτή η κρίση της πανδημία έχει ταξικό πρόσημο, διότι η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι σκοπεύουν να ρίξουν όλο τα βάρη της σε εμάς τους εργάτες.

ΔΕΝ θα τους περάσει. Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Μέσα από τα Σωματεία μας, οργανώνουμε την αντεπίθεση για την υπεράσπιση της ζωής μας.  ”

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη,  γραμματέα της ΤΕ και αντιπροσωπεία του ΤΣ της ΚΝΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο “Ειρήνης” στο Πασακάκι τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις