H Aττική «ξεμένει» από ΜΕΘ, επιστήμονες «ξηλώνουν» την αποτελεσματικότητα του lockdown

Κανένα σχόλιο

Παρά το lockdown διαρκείας στο οποίο εμμένει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ως τη μόνη απάντηση απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, η κατάσταση δε βελτιώνεται, αντίθετα οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ πλέον περιορίζονται ασφυκτικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό.

Σε συναγερμό βρίσκεται το ΕΣΥ στην Αττική, καθώς η αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μείνει κενές μόλις 26 κλίνες ΜΕΘ covid. Και αυτό, ενώ η πίεση αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με το MEGA, εκτάκτως δόθηκαν για πρώτη φορά εξιτήρια μέσα στο Σαββατοκύριακο για να εξοικονομηθεί χώρος. Στο Ασκληπιείο διασωληνωμένο περιστατικό βρίσκεται εκτός ΜΕΘ, στο Αττικό 67 ασθενείς είναι σε ράντζα. Η πληρότητα των κρεβατιών στις εντατικές στην Αττική παραμένει σταθερά πάνω από το 90%, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ακόμα δεν έχει κορυφωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

"Sponsored links"

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, το Σωτηρία, εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται στο όριο. Ελπίς, ΝΙΜΤΣ, Ασκληπιείο Βούλας, Θριάσιο και Αττικό έχουν 100% πληρότητα στις ΜΕΘ covid. Παρά την παραχώρηση, το Σάββατο, επιπλέον 35 νέων κλινών ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι ελεύθερες κλίνες εντατικής στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, το μεσημέρι του Σαββάτου, δεν ξεπερνούσαν τις 26.

Καταγγελίες υγειονομικών: Τα νοσοκομεία δεν είναι αποθήκες, ούτε οι ασθενείς χαρτόκουτα!

Με έκτακτη ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο προειδοποιεί με δραματικούς τόνους ότι «το νέο “επιχειρησιακό σχέδιο” για το Αττικό που επιχειρεί να εφαρμόσει η διοίκηση υπό τις εντολές της 2ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, είναι καταστροφικό για το νοσοκομείο, επικίνδυνο για τους ασθενείς, απάνθρωπο για το προσωπικό, αδιέξοδο και τελικά αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πιο συγκεκριμένα:

– Πάνω από το 1/3 των κλινών του έχει διατεθεί για νοσηλεία ασθενών Covid.

– Υπάρχουν 67 ασθενείς σε ράντζα και φορεία.

– Μία ολόκληρη πτέρυγα νοσηλείας είναι σε απομόνωση λόγω εκτεταμένης μόλυνσης των ασθενών και του προσωπικού της με Covid 19.

– Νοσηλεύονται 33 ασθενείς στις 33 κλίνες της ΜΕΘ Covid, ενώ στη γενική ΜΕΘ non Covid 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. Κι ενώ συμβαίνει ξεκίνησε από προχθες η εκκένωση και των 10 κλινών της εναπομείνασας γενικής ΜΕΘ για τη μετατροπή της σε Covid και τη διάθεση μόνο 3 κλινών Γενικής ΜΕΘ στη Μονάδα εμφραγμάτων (μαζί με τους στεφανιαίους ασθενείς!

"Sponsored links"

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η γενική εφημερία του νοσοκομείου ανά 4ήμερο!

«Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η πανδημία», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι τονίζοντας ότι «το νοσοκομείο δεν είναι αποθήκη, οι ασθενείς δεν είναι χαρτόκουτα για να μεταφέρονται από εδώ κι από κει, από πτέρυγα σε πτέρυγα, από ΜΕΘ σε ΜΕΘ και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο» και ότι «το νοσοκομείο δεν μπορεί να κλείνει τα χειρουργεία του, τη νοσηλεία γενικών περιστατικών, τη γενική ΜΕΘ και από την άλλη να κάνει και γενική εφημερία με εκατοντάδες εισαγωγές και άλλα τόσα ράντζα».

Μάλιστα προειδοποιούν ότι «η γενική εφημερία της Δευτέρας 1/3/2021 στο Αττικό είναι άκρως επικίνδυνη. Με βάση αυτό το επικίνδυνο σχέδιο, ασθενείς βαριά πάσχοντες και χρήζοντες άμεσης βοήθειας και νοσηλείας θα έρχονται στο ΤΕΠ δεν θα έχουν πού να νοσηλευτούν»! Καλούν δε τον εισαγγελέα να επέμβει…

Επίσης δραματική κατάσταση είναι και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό όπου σήμερα το μεσημέρι στη 1 διοργανώνεται συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου στα ΤΕΠ.

Επιστήμονες αναθεωρούν για lockdown

Ενδεικτικές του όλου κλίματος είναι και οι σημερινές δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ που πολιτικά κινείται στον κυβερνητικό χώρο. Η Ματίνα Παγώνη, μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» για την κρισιμότητα της κατάστασης στις ΜΕΘ της Αττικής και ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα lockdown έτσι όπως το βιώνουμε, αφετέρου πρέπει να ανοίξουν άμεσα μαγαζιά και σχολεία, αλλά και μέρος της εστίασης, καθώς θα ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση με τον κόσμο.

Οσον αφορά στο μείζον θέμα των ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις εφημερίες της Κυριακής: «οι κλίνες είναι κατειλημμένες κατά 84% σε 259 κρεβάτια ΜΕΘ. Δόθηκαν 40 κλίνες επιπλέον σε Ερυθρό, ΚΑΤ για να καλύψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα άλλα νοσοκομεία αναφοράς που είναι πλήρη».

«Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», είπε από τη μεριά του στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%.

Ανέφερε επίσης, πως ο ίδιος θα έδινε προτεραιότητα στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, λόγω πανελλαδικών, όχι όμως να ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Από την άλλη, βέβαια υπάρχει ισχυρός αντίλογος, καθώς και εκτιμήσεις ότι καλό είναι να δοθεί παράταση του lockdown για ακόμη μια εβδομάδα, όπως σημείωσε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, κατά τον κ. Γώγο αυτό πρέπει να συμβεί από τις 15 Μαρτίου και μετά.

topontiki.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις