«Kαβγάς» για τα κεφάλαια των Τραπεζών: “Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια και αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος”

Κανένα σχόλιο

Ξαναχτύπησε ο Δραγασακης για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες αυτή τη φορά από το βήμα της Βουλής … «Οι τράπεζες» είπε «μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια και δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος» δημιουργώντας αναστάτωση στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας:

Για αυτό και έδωσε διευκρινήσεις οι οποίες και αυτές δεν έπεισαν λέγοντας ότι «Έχουμε πρόταση από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον κ. Στουρνάρα και από το ΤΧΣ. Πρέπει κάθε λύση να τη συζητούμε και να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά… Εάν δεν προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση του Δημοσίου», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φαίνεται να ετοιμάζει έδαφος για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη την επικείμενη μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και να «αναδιαρθρώσει» το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια, υπονοώντας ότι οδηγεί στην ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων.

"Sponsored links"

Την φωτιά καλέστηκε να σβήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δήλωσε ότι «Πρέπει όλες οι πλευρές να δείχνουν σοβαρότητα όταν μιλάνε για τις τράπεζες. Οι τράπεζες πέρασαν τα “crash test” φθάνουνε στους στόχους τους και κάνουν ιδιωτικές παρεμβάσεις για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα σύστημα εγγυήσεων για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.

Όταν ο κ. Δραγασάκης κάνει μια συζήτηση, δεν μπαίνουμε στην ουσία που ανέλυσε για το πως βλέπει η κυβέρνηση το θέμα και με ποιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε, αλλά λέμε έχουν πρόβλημα οι τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να προσπαθήσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία και όλοι έχουν ευθύνη να συμβάλουν σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για την παράταση της σύμβασης ανάπτυξης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλου που είχε κυρωθεί το 1995.

Θυμίζει ότι το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή (το χρονικό βάθος μένει να καθοριστεί) δυνατότητα των τραπεζών να μεταβιβάσουν σε εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs) μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην καθαρή λογιστική τους αξία (σ.σ μετά την αφαίρεση προβλέψεων) μαζί με τις εξασφαλίσεις τους.

Επομένως, οι τράπεζες δεν θα γράψουν από τη μεταβίβαση των δανείων ζημιά. Τα εποπτικά τους κεφάλαια θα μειωθούν, όμως, επειδή θα υποχρεωθούν να διαγράψουν τις αναλογούσες στις συσσωρευμένες προβλέψεις των μεταβιβαζόμενων δανείων αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred tax credits –DTCs).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας οι οποίοι φαίνεται να προκρίνεται από πλευράς της Κυβέρνησης είναι:

1. Το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κινείται στο επίπεδο έως των 200.000 ευρώ. Οι τράπεζες θέλουν χαμηλότερο όριο, ακόμη και κάτω από το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ ακόμα πιο χαμηλό όριο θέλουν οι θεσμοί ( 75.000-– 80.000).

2. Κούρεμα του δάνειου όσων επιλεγούν για την ένταξη στο ν. Κατσέλη. Όχι όμως οριζοντίως.

3. Tο ποσό του δανείου που θα απομένει μετά τη διαδικασία αυτή (είτε με κούρεμα είτε όχι) θα διακανονίζεται με τη διάρκεια αποπληρωμής του να φθάνει ενδεχομένως και στα 25 χρόνια.

4. Η δόση του δανείου που θα προκύπτει και ανάλογα με τα εισοδήματα του δανειολήπτη, θα επιδοτείται μέχρι και κατά 1/3 από το ελληνικό δημόσιο.

"Sponsored links"

topontiki.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις