La Τribune: Προκλητική η πρόταση των δανειστών με το τελεσίγραφο «μπλόφα»

Κανένα σχόλιο

Ήταν «απαράδεκτο και πρόκληση» το χθεσινό σχέδιο των πιστωτών, το δε υποτιθέμενο τελεσίγραφο «μπλόφα» εκτιμά η οικονομική εφημερίδα «La Τribune».

«Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των πιστωτών, οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται. Επομένως το τελεσίγραφο είναι ήδη παρωχημένο. Όμως, ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων παραμένει και είναι οι συντάξεις» εκτιμά ο αρχισυντάκτης των οικονομικών σελίδων Ρομαρίκ Γκοντέν .

Ο αρχισυντάκτης της La Τribune, ο οποίος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα και φαίνεται πολύ καλά ενημερωμένος, αναλύει τα δεδομένα της χθεσινοβραδινής συνάντησης στις Βρυξέλλες και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα :

"Sponsored links"

«Στην πραγματικότητα, το μπλοκάρισμα ( στις διαπραγματεύσεις) οφείλεται στην ιδεολογική πόλωση των πιστωτών που επικεντρώνουν τη λύση σε μια λογιστική προσέγγιση της οικονομίας. Όμως, η λύση στο πρόβλημα των συντάξεων καθώς και στα άλλα δεινά της Ελλάδας, είναι αλλού : Ευρίσκεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην επανοικοδόμηση, στην αναδιάρθρωση του χρέους δημόσιου και ιδιωτικού και στην ενεργό καταπολέμηση της ανεργίας. Τότε μόνο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι δυνατή. Όμως, η κατάσταση σήμερα μοιάζει να έχει ξεφύγει τα όρια της λογικής. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι μόνο η ελληνική πρόταση αποτελεί ρεαλιστική βάση για τις διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζει ο Ρ. Γκοντέν.

Αναφορικά με την πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι χθες οι θεσμοί, ο αρχισυντάκτης την χαρακτηρίζει ως «προκλητική» το δε υποτιθέμενο τελεσίγραφο ως «μπλόφα»:

«Είναι γεγονός» γράφει, «ότι το σχέδιο που υπέβαλαν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση είναι πράγματι απαράδεκτο για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. (…) Το σχέδιο αυτό, καρπός των δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ήταν μια πραγματική πρόκληση. Επρόκειτο για μια νέα «κούρα» λιτότητας που θα εξασθένιζε ακόμα περισσότερο τους πιο αδύναμους. Ήταν επίσης μια προσπάθεια πρόκλησης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επέλθει διάσπαση, μέσα από την σαφή θέληση ( των πιστωτών) να πατήσουν πάνω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός το ξέρει, γι’ αυτό και απέρριψε άμεσα το σχέδιο των πιστωτών : « Δεν είναι μια σοβαρή βάση για συζήτηση» είπε. (…) Ο πρωθυπουργός έδειξε επομένως ψυχραιμία και εκ των πραγμάτων απέρριψε το «τελεσίγραφο», εάν αυτό ήταν πράγματι τελεσίγραφο» λέει ο αρχισυντάκτης και προσθέτει:

«Εάν ήταν ένα πραγματικό τελεσίγραφο, τότε θα ήταν αδύνατη η συνέχιση των συζητήσεων. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει» καταλήγει ο Ρ. Γκοντέν εκτιμώντας ότι επρόκειτο για «τελεσίγραφο-μπλόφα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις