15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

La Tribune: Η απόφαση της ΕΚΤ συνιστά πραξικόπημα, εκφοβισμό και επίθεση

Ημερομηνία:

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου ισοδυναμεί με πραξικόπημα, υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομικός αναλυτής της γαλλικής εφημερίδας «La Tribune».

Ο Ρομαρίκ Γκοντάν σχολιάζει για την κίνηση της ΕΚΤ πως στην ουσία «αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα», κλείνοντας την κάνουλα της ρευστότητας από πλευράς της, τονίζοντας πως «η απόφαση αυτή αποτελεί μια εξαίρεση». «Κανονικά, η ΕΚΤ δεν αποδέχεται παρά μόνο κρατικά ομόλογα τα οποία κατατάσσει στην κατηγορία “επενδύσεων” από οργανισμούς, κάτι που δεν είναι η περίπτωση των ελληνικών ομολόγων». Ετσι, εξηγεί, ο Γάλλος δημοσιογράφος η ΕΚΤ «είχε δεχθεί κατ’ εξαίρεση τα ομόλογα της Ελλάδας και άλλων σε κρίση χωρών, υπό την προϋπόθεση πως οι χώρες θα είναι σε πρόγραμμα». Ομως, «μετά την άρνηση της Αθήνας να συνεργαστεί με την Τρόικα, η ΕΚΤ θεώρησε πως δεδομένου ότι δεν υπάρχει προοπτική να συνεχιστεί το πρόγραμμα, αναστέλλει αυτή την εξαίρεση».

Η ΕΚΤ εξάντλησε τα περιθώρια των αρμοδιοτήτων της

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος της La Tribune τονίζει ότι «η ΕΚΤ εξάντλησε τα περιθώρια των αρμοδιοτήτων της» σε σχέση με την αντιμετώπιση των ελληνικών τραπεζών, «μόνο και μόνο με μια απλή “υποψία” (σύμφωνα με τα όσα διέρρεαν στον Τύπο) ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία».

Ο Γκοντάν επισημαίνει ότι αν έκλεισε «η κάνουλα της ΕΚΤ», ωστόσο οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα -πιο κοστοβόρα μεν, αλλά ρευστότητα- από τον ΕLA μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Επίθεση της ΕΚΤ κατά της νέας κυβέρνησης για να δεχθεί τους όρους των δανειστών

«Αυτή η απόφαση της ΕΚΤ είναι ένα βροντερό χτύπημα» σχολιάζει ο Γάλλος αναλυτής επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δείχνει στην Ελλάδα ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη κρέμεται από μια κλωστή, αυτή του ELA». Ο οποίος «εξαρτάται επίσης από την αποδοχή του προγράμματος».

Ετσι, συμπεραίνει ο Γκτοντάν ότι «πρόκειται σαφώς για μια επίθεση από την ΕΚΤ κατά της νέας ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να κάνει πίσω και να δεχθεί τους όρους των πιστωτών». «Πρόκειται για ένα στήριγμα της επίθεσης από το Βερολίνο το οποίο επιτάσσει στην Αθήνα να παραμείνει στη γραμμή της Τρόικα» σχολιάζει ο Γκοντάν και προσθέτει ότι κατά τη γνώμη του είναι και μια «τελεσίδικη άρνηση των προτάσεων του Γιάνη Βαρουφάκη».

Αλλά, κατά τον αρθρογράφο της La Tribune, η απόφαση αυτή, συνιστά και κάτι χειρότερο: «Η ΕΚΤ απειλεί να προκαλέσει bank run ώστε να αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να ενδώσει» στους όρους που της ζητούνται και αυτό κατά τον Γάλλο αναλυτή είναι «παιχνίδι με τη φωτιά».

Η ΕΚΤ προσπαθεί να εκφοβίσει την Ελλάδα, όπως το 2011 την Ιρλανδία και το 2013 την Κύπρο

Το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία είναι ασφυκτικό, τονίζει και επισημαίνει ότι απομένουν μόλις 25 ημέρες. «Αν δεν γίνει τίποτα, τότε δεν μένει τίποτε άλλο (για την Ελλάδα) παρά να βγει ντε φάκτο από την ευρωζώνη» εκτιμά ο Ρομαρίκ Γκοντάν και σε αυτό ακριβώς το σημείο σχολιάζει την τακτική της ΕΚΤ, γράφοντας: «Είναι σαφές πως η ΕΚΤ προσπαθεί για ακόμα μία φορά να εκφοβίσει, όπως έκανε και δύο φορές στο παρελθόν, το 2010 με την Ιρλανδία και το 2013 με την Κύπρο». Ετσι, μέσω αυτής της απόφασης, «η ΕΚΤ διεκδικεί (να διαδραματίσει) για ακόμα μία φορά έναν πολιτικό ρόλο που δεν συνάδει με την ανεξαρτησία» του θεσμού.

Συνεπώς, για τον δημοσιογράφο της γαλλικής εφημερίδας ένα είναι το ερώτημα που απομένει: «Η Αθήνα θα πέσει όπως και η Λευκωσία και το Δουβλίνο»;

iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ