Nέες θέσεις «εργασίας»: Προσλήψεις με ψίχουλα 200 ευρώ

Κανένα σχόλιο

Με νέο… μποναμά για τους εργοδότες υπογράφηκε χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Οικονομικών για το πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, το οποίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 2 με τίτλο «Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας» αναφέρεται ότι:

«Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης-δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησης της παραγράφου 1 του παρόντος με διακόσια (200) ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ.»

"Sponsored links"

Δηλαδή η ΚΥΑ δίνει τη δυνατότητα στις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας όχι μόνο να εντάσσονται και οι προσλήψεις με μερική απασχόληση, αλλά οι προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων στους οποίους ο μισθός μπορεί να ξεκινά από τα 200 ευρώ, όπως είναι η ουσιαστική ερμηνεία της πιο πάνω διάταξης.

Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα και να τους συντηρούν απλώς με τα χρήματα της επιπλέον κρατικής επιδότησης των 200 ευρώ, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά ένα «έξτρα» κίνητρο για να προτιμούν μακροχρόνια ανέργους.

Θα τύχει αποδοχής από τους εργοδότες;

Υποτίθεται ότι τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ελαστικοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο για να καμφθεί η απροθυμία των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και με το προηγούμενο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Αλλά ακόμη κι έτσι παραμένει άγνωστο αν κι αυτό το πρόγραμμα θα τύχει αποδοχής από την αγορά, αφού για να μπορέσει μια επιχείρηση να λάβει μέρος των 345 εκατ. ευρώ που διατίθενται, θα πρέπει να έχει ρυθμίσει τις ασφαλιστικές και φορολογικές της υποχρεώσεις και να διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ένταξης στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, υπάρχει ο όρος η επιχείρηση που θα προσλάβει έναν επιδοτούμενο άνεργο για πλήρη ή μερική απασχόληση, ακόμη και χωρίς να καταβάλει ένα ευρώ μισθό (στην περίπτωση των μακροχρονίως ανέργων), την ημέρα της πρόσληψης να μην έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Βέβαια μπορεί να κάνει υποκατάσταση, να απομακρύνει όποιους εργαζομένους δεν θέλει και να τους αντικαταστήσει με νέους επιδοτούμενους.Αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεσμεύεται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό για 6 μήνες. Αλλά μετά τους 6 μήνες, ο εργοδότηες δεν υποχρεούνται να κρατήσει τον εργαζόμενο και χωρίς καμία επίπτωση μπορεί να τον απολύσει.

Photo: Pixabay

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις