Παιδιά και νέοι που ζουν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία συχνά οδηγούνται σε κατάθλιψη. Κάνουν χρήση ναρκωτικών, αυτοτραυματίζονται ή κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας προκειμένου να ξεφύγουν από τη φρίκη στην οποία ζουν εδώ και έξι χρόνια.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία φέρνει στην δημοσιότητα μια νέα έκθεση της οργάνωσης Save the Children. Σύμφωνα με αυτή, ένα στα τέσσερα ή περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται στο χείλος της ανάπτυξης ή έχουν ήδη αναπτύξει κάποια ψυχική διαταραχή.

Τα στοιχεία είναι καταθλιπτικά:

  • Το 84% των ενηλίκων και σχεδόν όλα τα παιδιά πιστεύουν ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί είναι ο βασικός λόγος του ψυχολογικού στρες που βιώνουν.
  • Το 50% των παιδιών λένε ότι ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν νιώθουν ασφαλή στο σχολείο. 
  • Το 40% των παιδιών λένε ότι ποτέ δεν νιώθουν ασφαλή όταν παίζουν σε εξωτερικό χώρο ακόμη κι αν αυτός είναι ακριβώς έξω από το σπίτι τους.
  • Το 89% των ενηλίκων λένε ότι τα παιδιά γίνονται όλο και πιο φοβισμένα, όλο και πιο ταραγμένα κάθε ημέρα που ο πόλεμος συνεχίζεται.
  • Το 71% δηλώνει ότι τα παιδιά υποφέρουν όλο και περισσότερο από ενούρηση στο κρεβάτι τους και ακούσια ούρηση.
  • Ένα στα τέσσερα παιδιά ή συνολικά 2,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν αναπτύξει ή βρίσκονται κοντά στο να αναπτύξουν κάποια ψυχική διαταραχή. 
  • Περίπου 5 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2011. Από τα 13,5 εκατομμύρια που χρειάζονται βοήθεια, σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά του πολέμου είναι συνεχείς εφιάλτες, ενούρηση στο κρεβάτι κατά τον ύπνο, θυμός, αυτοκτονικός ιδεασμός και κατάθλιψη. Πολλά επίσης υποφέρουν από συνεχές τραύμα, λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών, των θανάτων και των καταστροφών. Τα περισσότερα από τα παιδιά που μίλησαν για την σύνταξη της έκθεσης δήλωσαν πολύ φοβισμένα για να παίξουν σε εξωτερικούς χώρους, εγκατέλειψαν το σχολείο ή είδαν το θάνατο ενός φίλου ή συγγενή μπροστά στα μάτια τους.

«Περίπου πέντε έως έξι μήνες πριν, ένα παιδί που ήταν μόλις 12 χρονών έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Ποτέ δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο πριν, ακόμη και με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας», λέει ο Σαρίφ, εργαζόμενος σε δομή ψυχικής υγείας. «Ο πατέρας του σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Προσπάθησαν να εξηγήσουν στο παιδί ότι ο πατέρας του σκοτώθηκε, έγινε μάρτυρας και θα πάει στον Παράδεισο. Το παιδί πίστεψε ότι αν πεθάνει θα δει τον πατέρα του. Κρεμάστηκε με ένα μαντίλι».

Τοξικό στρες

Η ψυχολόγος Μάρσια Μπρόφι μίλησε σε 458 Σύρους, ενήλικες και παιδιά, στο πλαίσιο της έρευνας. Εξηγεί ότι το να ζεις σε συνεχές καθεστώς φόβου και ανησυχίας, το λεγόμενο «τοξικό στρες», μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε πολύ σημαντικά προβλήματα για την υγεία. «Τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση ‘μάχης ή φυγής’ κι αυτό το επίπεδο τοξικού στρες αθροιστικά θα έχει αναμφίβολα τεράστιες συνέπειες. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισόβια προβλήματα υγείας», τονίζει η Μπρόφι.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι όλο και περισσότερα παιδιά προχωρούν σε αυτοτραυματισμούς, παίρνουν ναρκωτικά ή κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, σημειώνοντας ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Για την ίδια πάντως δεν αποτελεί πραγματική έκπληξη, δεδομένου του εξαιρετικά αγχωτικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν τα παιδιά αυτά.

Η οργάνωση Save the Children εκτός από την άμεση κατάπαυση πυρός και την διαπραγμάτευση για να μπει τέλος στη βία, ζητά επίσης να παρθούν άμεσα μέτρα για την ψυχολογική στήριξη των παιδιών της Συρίας.

"google ad"