15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Neknomination: Το φαινόμενο μάστιγα που έφερε η καραντίνα στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Τον τρόπο που η καραντίνα έχει επηρεάσει τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στο αλκοόλ περιγράφει στο Sputnik ο Mανόλης Δολαψάκης, ψυχίατρος και πρόεδρος συλλόγου για την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα με το αλκοόλ και τις εξαρτήσεις.

Η καραντίνα έχει αυξήσει δραματικά την κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα πολύ περισσότερο σε σχέση με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ πολλοί στρέφονται και στο φτηνό αλκοόλ, σύμφωνα με όσα λέει στο Sputnik ο Mανόλης Δολαψάκης, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος της ιδιωτικής κλινικής Ψυχικής Υγείας «ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ», πρόεδρος του συλλόγου «ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ» για την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα με το αλκοόλ και τις εξαρτήσεις.

Όπως εξηγεί, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο τον ανδρών, καθώς και οι γυναίκες φαίνεται να έχουν αυξήσει κατακόρυφα το ποτό εν μέσω lockdown. Ο ειδικός θεωρεί, πάντως, ότι η έκταση των συνεπειών της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της καραντίνας, θα φανούν μετά από δυο χρόνια.

Το φαινόμενο «neknomination» που έγινε μάστιγα μεταξύ των εφήβων

Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους και τους έφηβους, «είχαμε την εντύπωση ότι οι περιορισμένες ευκαιρίες συνάντησης ή κοινωνικής διασκέδασης θα μείωναν την κατανάλωση, αλλά προέκυψαν νέα φαινόμενα, όπως είναι το home delivery και έχει εκτινάξει τα ποσοστά κατανάλωσης» παρατηρεί ο κ. Δολαψάκης και συμπληρώνει:

«Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο ανησυχητικό φαινόμενο που είναι μάστιγα μέσα στην καραντίνα (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι το αποκαλούμενο “neknomination“. Πρόκειται για ένα στοίχημα που βάζουν οι έφηβοι που είναι συνδεδεμένοι με τους φίλους τους με κάμερα, και πρέπει να καταναλώσουν μονορούφι ένα μπουκάλι με οινοπνευματώδες ποτό. Φυσικά οι συνέπειες είναι τραγικές».

Επιπλέον, σημειώνει, ότι ο όρος «αλκοολικός» κουβαλάει ένα πολύ βαρύ στίγμα, αλλά και είναι παραπλανητικός σε σχέση με τη φύση του προβλήματος: «Η αντίληψη του κόσμου για το “τι είναι αλκοολικός“, ίσως είναι και ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Ο αλκοολισμός είναι μια ασθένεια και τις περισσότερες φορές δεν έχει να κάνει με το άτομο που ξεκινάει να πίνει από το πρωί ή πίνει κάθε μέρα ή είναι “τελειωμένος“. Εμείς συνηθίζουμε να λέμε ότι δεν έχει σημασία ούτε η συχνότητα ούτε η ποσότητα της χρήσης, αλλά είναι σημαντικός ο ρόλος που έχει το αλκοόλ στη ζωή κάποιου και οι αρνητικές συνέπειες στην οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική του ζωή».

«Η καραντίνα χρειάζεται δύναμη και νηφαλιότητα»

Υποστηρίζει, πως η καραντίνα και ο εγκλεισμός είναι κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά φαινόμενα, όπως και ο αλκοολισμός, και τα άτομα που ζουν με τη χρόνια αυτή νόσο έχουν σοβαρά επηρεαστεί από τις καινούργιες κοινωνικές συνθήκες.

«Οι συνθήκες απομόνωσης και περιορισμού έχουν ψυχολογικές επιπτώσεις σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, πόσο μάλλον σε ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες. Η έλλειψη αλληλοϋποστήριξης, που είναι η βάση της φιλοσοφίας των σχετικών ομάδων, λόγω της απαγόρευσης συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, μας έχει δυσκολέψει και στενοχωρήσει πολύ γιατί είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που προσφέρεται από τους δεσμούς που δημιουργούνται μέσα στην ομάδα. Οι συναντήσεις μας είναι εβδομαδιαίες και είναι ένα σημείο αναφοράς στις ζωές του καθενός μας. Είναι μια ομαδική ψυχοθεραπεία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει υποστηρικτική, συμβουλευτική και καθαρτική αξία. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που δεν έχουν δεξιότητες με την τεχνολογία, δυσχεραίνει την προσπάθεια επικοινωνίας που -ούτως ή άλλως- όμως θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στον χώρο μας» υπογραμμίζει ο ψυχίατρος.

Μέσα στην καραντίνα, κάποια άτομα ξανακύλησαν κάτι που ήταν αναμενόμενο για τον κ. Δολαψάκη εξαιτίας του κλίματος αβεβαιότητας και φόβου που έχει δημιουργηθεί.

«Η καραντίνα είναι από μόνη της μια ανθρώπινη κοινωνική και ατομική κρίση, ένα ψυχολογικό τραύμα, και χρειάζεται δύναμη και νηφαλιότητα για να ξεπεραστεί. Οι καταχρήσεις αποδυναμώνουν και βαθαίνουν τα τραύματα» καταλήγει.

Σημειώνεται ότι ο μη κερδοσκοπικός σύλλογος «ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ» ιδρύθηκε το 2018 με πρωτοβουλία ατόμων που δίνουν τη μάχη τους για νηφαλιότητα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...