O Ερντογάν Ιούδας στο Καβούσι Ιεράπετρας

Κανένα σχόλιο

Στα περισσότερα χωριά, αλλά και σε εκκλησίες των πόλεων της Κρήτης η συγκέντρωση των ξύλων της φουνάρας και το φτιάξιμο του σκιάχτρου του Ιούδα είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Το ομοίωμα του προδότη Ιούδα, στήνεται με παλιά ρούχα και παπούτσια που παραγεμίζονται με άχυρα. Για κεφάλι, συχνά τοποθετείται ένα φλασκί, το οποίο φοράει καπέλο!

Όμως, στο Καβούσι Ιεράπετρας το κεφάλι του φετινού Ιούδα είναι διαφορετικό!

Έχει τη μορφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις τελευταίες του ενέργειες και δηλώσεις που έχουν θεωρηθεί προκλητικές εκ μέρους των Καβουσανών.

"Sponsored links"

Συνεχίζεται έτσι μια παράδοση που θέλει τα τελευταία χρόνια στο Καβούσι μαζί με τον μισητό Ιούδα να καίγονται και άλλα πρόσωπα που θεωρούνται μισητά! Είχε προηγηθεί το κάψιμο της Γερμανίδας Καγγελαρίου Άγκελας Μέρκελ, γεγονός που είχε “ταξιδέψει” ηλεκτρονικά εκτός Ελλάδας και είχε προκαλέσει μέχρι και πολιτική… παρέμβαση!

Το κλέψιμο των ξύλων της φουνάρας…

Σε όλη την Κρήτη πληθώρα εθίμων και παραδόσεων που έχουν σχέση με τη φουνάρα αναβιώνουν.

Ένα από αυτά αφορά στο κλέψιμο των ξύλων της φουνάρας, για το οποίο ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης από το Καβούσι μας λέει: “Το κλέψιμο των ξύλων ή μάλλον η επιχείρηση κλεψίματος των ξύλων από τις αυλές των σπιτιών ήταν ζήτημα κύρους.

Όσο πιο δύσκολη ήταν η αποστολή, τόσο μεγαλύτερο το κύρος που κατακτούσαν όσοι την έφεραν σε πέρας. Η μεγάλη σε όγκο κλοπή ξύλων – τις περίφημες “αγκαλιές” – που ήταν στα φουρνόσπιτα, γινόταν όταν έπεφτε το σκοτάδι λίγες ώρες πριν την Ανάσταση. Όπως ήταν φυσικό, η εργασία αυτή απαιτεί μυστικότητα και άσκηση στα ήθη που επιβάλλουν τη δράση μέσα σε ένα πλαίσιο παρανομίας κοινωνικά αποδεκτής.

Τα “θύματα” των κλοπών επιλέγονταν με όχι και τόσο ανιδιοτελή κριτήρια. Πάντως, κάθε χρόνο τα θύματα ήταν σχεδόν τα ίδια, τα οποία ποτέ δε διαμαρτυρήθηκαν”…

Φρουρούν τον Ιούδα, μην τους τον κλέψουν!

Πριν από 3 χρόνια το έθιμο… αναβαθμίστηκε!

Εκτός από τα ξύλα, ομάδες νέων για χωρατό άρχισαν να κλέβουν Ιούδες μεταξύ των κοντινών χωριών Καβουσίου και Παχιάς Άμμου. Αποτέλεσμα: Να βάζουν πλέον φρουρούς στον Ιούδα! Πέρυσι ο Ιούδας του Καβουσίου ήταν κρυμμένος σε μια αποθήκη μέχρι το παρά 5′, οπότε και ξεφανερώθηκε από τους κατασκευαστές του για να πάρει τη θέση του στην κορυφή της φουνάρας…

"Sponsored links"

voltarakia.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today