Siemens και ακρίβεια οδηγούν στο σημείο μηδέν

Κανένα σχόλιο

Σκέφτηκαν άραγε οι πολιτικοί μας τι θα γίνει σε περίπτωση που οι πολίτες πάψουν να ανέχονται την υπάρχουσα κατάσταση; «Όλα στο φως!», φωνάζουν. «Η δικαιοσύνη να επιληφθεί των υποθέσεων τύπου Siemens!» Η ακρίβεια ξηλώνει τσέπες και παντελόνια. Απρόβλεπτες οι εξελίξεις. Ακρίβεια που έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Τιμές αγαθών που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και καταναλωτές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που ολοένα και περισσότερο αυξάνονται από την απαιτητική καθημερινότητα. Κοντά σε αυτή την ασύδοτη ακρίβεια έρχονται να προστεθούν και ένα σωρό άλλες καταγγελίες για εισπράξεις χρημάτων από ξένες εταιρείες που ταράζουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό. Οι αποκαλύψεις Τσουκάτου για την Siemens δείχνουν πως στην ελληνική πραγματικότητα τίποτε δεν λειτουργεί με βάση την λογική.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

"Sponsored links"

42-16183031 Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα απέναντι σε όποιον «προστατεύει και συγκαλύπτει συμφέροντα παραγόντων, που εμπλέκονται με διαφθορά, μαύρο χρήμα, ασυδοσία και αυθαιρεσία», τονίζοντας την ανάγκη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη SIEMENS, «ως απαρχή βαθιών, μεγάλων τομών του πολιτικού μας συστήματος». Προηγουμένως είχε δηλώσει βέβαια πως όλα πρέπει να βγουν στο φως και πως η διαφθορά θα πρέπει να καταπολεμηθεί στη βάση της. Αλήθεια, ποιος πιστεύει πως όλα δεν θα σκεπαστούν και θα συγκαληφθούν;

Ποιος πολίτης ετούτης της χώρας μπορεί να πεισθεί επαρκώς πως η όποια εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή θα φροντίσει να βγει όλη η αλήθεια στην επιφάνεια και να διαφωτιστεί ο κόσμος; Και ενώ σε αυτές τις κινήσεις, όπως είδαμε, προέβη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του παρουσιάζεται ως «συμπαραστάτης» των ταλαιπωρημένων καταναλωτών. Καταλαβαίνει την κατάσταση που έχουν περιέλθει, τονίζοντας τα εξής: «Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν γνωρίζει σύνορα. Απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι επιπτώσεις από την πρωτοφανή άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων επηρεάζουν, σε τελική ανάλυση όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά όπως καταλαβαίνουμε όλοι, πλήττει πολύ περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους». Έχει αντιληφθεί άραγε ο πρωθυπουργός ότι η χώρα που κυβερνά είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη; Έχει καταλάβει ότι πολύ καλύτερα συμφέρει να ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό για διακοπές παρά στον ελλαδικό χώρο; Ναι, η ακρίβεια έχει πλήξει την Ευρώπη.

Όμως την Ελλάδα την έχει εξοντώσει στην κυριολεξία. Και όλοι πάραυτα βρίσκονται στις θέσεις τους και η ζωή κυλά στους γοργούς ρυθμούς της ακατάσχετης ακρίβειας που εξουθενώνει τους καταναλωτές. Που δεν τους επιτρέπει να προβούν στις στοιχειώδεις αγορές. Που τους αδειάζει τις τσέπες και τα πορτοφόλια εν ριπή οφθαλμού. Ο πρωθυπουργός έχει φυσικά και μια απάντηση για το περιβόητο θέμα των αποκαλύψεων της Siemens. Κατά έναν περίεργο τρόπο επιθυμεί και αυτός με την σειρά του να βγουν όλα στο φως! «Η Δικαιοσύνη ερευνά το θέμα εντελώς απρόσκοπτα. Η γενική εικόνα περί συγκάλυψης των πάντων, που υπήρχε στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια έχει καταργηθεί στην πράξη».

Αλήθεια, λέμε εμείς, τι άλλαξε αυτά τα χρόνια και όλα βγαίνουν στο φως; Ο πρωθυπουργός μας όμως συνεχίζει απτόητος: «Η πολιτική μας στάση είναι δεδομένη και διαχρονικά αποδεδειγμένη: Πλήρης διερεύνηση, πλήρης αποκάλυψη, χωρίς εκπτώσεις, απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν». Ξέρουμε, όπως αποδόθηκε δικαιοσύνη και στο παρελθόν, που ανάγκασε ακόμη και γηραιούς πολιτικούς να δηλώνουν σήμερα πως «μετάνοιωσαν που παρέπεμψαν πρώην πρωθυπουργούς» (βλ. δήλωση Κύρκου για παραπομπή Ανδρέα Παπανδρέου). Άλλα αντί άλλων και ο τελευταίος ας κλείσει την πόρτα της ιστορίας για να μην καταλάβουμε ποτέ και τίποτα.

Αλλά ο σημερινός πρωθυπουργός συνεχίζει: «Ως προς το κομμάτι που αφορά στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που εμπλέκονται, ή φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, και αυτό υπόκειται στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Προσωπικά, σας λέω ότι δεν είναι στις προθέσεις μου να αναζητήσω κομματικά οφέλη από αυτό το θέμα που θα μπορούσα να το επιχειρήσω. Και δεν το κάνω γιατί πιστεύω ότι η Δημοκρατία δεν ωφελείται και δεν θα ωφεληθεί από εντυπωσιακές κορώνες. Η Δημοκρατία μας θα ωφεληθεί, η Δημοκρατία μας θα γίνει πιο ισχυρή όταν όλα βγουν στο φως.

Πόσο «αντικειμενικές και υπεράνω», παρουσιάζονται αυτές οι θέσεις… Ο πρωθυπουργός έχοντας για τα καλά χρησιμοποιήσει το σωσίβιο Τσουκάτου, επιχαίρει για την διάσωσή του από την ακρίβεια. Μπερδεμένα πράγματα. Μη νομίζετε πως δεν θα εμφανιστούν ταχέως και τα γκάλοπ. «Ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός;» «Τι βλέπετε για τον ΣΥΝ που απειλεί ευθέως για την κατάληψη της δεύτερης θέσης;» «Είναι το ΠΑΣΟΚ ικανό να ανατρέψει την διαμορφωθείσα κατάσταση;» Πολλά ερωτήματα θα προκύψουν και θα δοκιμάσουν τους αποσβολωμένους τηλεθεατές. Την ίδια στιγμή, που όλως περιέργως και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλώνει και αυτός με την σειρά του πως όλα πρέπει να βγουν στο φως! Σιγά, παιδιά, θα τυφλωθούμε από το πολύ φως!

Η ακρίβεια πάντως ακολουθεί τον δρόμο της. Η Ελλάδα θεωρείται ως πλέον ακατάλληλη χώρα για οικονομικές διακοπές. Η τσέπη του Έλληνα άδειασε στην κυριολεξία!

Ταυτοχρόνως, έρευνα του Iνστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) υπογραμμίζει:

"Sponsored links"

Το 47 % των Ελλήνων σε σχέση με το 45% πέρυσι, δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Συνεχίζεται απελπιστικά η μείωση του χρόνου διακοπών της Ελληνικής οικογένειας. Αγγίζουν το 3.300 Ευρώ τα έξοδα 15 ήμερών διακοπών 4μελούς οικογένειας. Περισσότεροι από 47 στους 100 ‘Έλληνες χωρίς διακοπές το καλοκαίρι του 2008. Πράγματι, σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 7-11 Ιουνίου 2008, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 600 άτομα, προκύπτουν τα εξής:

  • περισσότεροι από σαράντα επτά στους εκατό Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2008.
  • Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 73%, επαγγελματικές υποχρεώσεις 20% και άλλοι λόγοι 7%.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το 72% κάνει διακοπές σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι.

Τι δείχνουν όλα αυτά αν όχι συρρίκνωση του εισοδήματος και ταυτόχρονη απελπισία του Έλληνα εργαζομένου; Και οι πολιτικοί επιμένουν πως οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς… Και η κοροϊδία συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Και οι υποθέσεις τύπου Siemens συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή, πλοία και αεροπλάνα γίνονται είδος πολυτελείας Και οι πολίτες περιμένουν να μαζέψουν από τα υπολείμματα της λαϊκής, μη έχοντας πλέον κουράγιο να φωνάξουν. Εκτός και αν η ακρίβεια και το μαύρο χρήμα τους φέρουν στο σημείο μηδέν που πάντα φοβούνται κόμματα και πολιτικοί.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις