Tίμησαν την ιστορική Μάχη των Κεραμιών | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για τη μάχη των Κεραμιών, τη μεγαλύτερη εκ παρατάξεως μάχη μεταξύ των δυνάμεων του τακτικού και εφεδρικού ΕΛΑΣ και των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής, τον Νοέμβρη του 1944.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τον Μπάμπη Πετράκη εκ μέρους του ΔΣ του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, τον αντιπεριφερειάρχη, Κυριάκο Κώτσογλου και τον αντιδήμαρχο, Γιάννη Μαράκη. Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν μαντινάδες που γράφτηκαν ειδικά για τη μάχη των Κεραμιών από τον αντιπρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου Δρακώνας, Πέτρο Τσακιράκη. Ακολούθησε ιστορική αφήγηση της μάχης και των προσωπικών ιστοριών των ηρώων από τον Μιχάλη Κατσανεβάκη και η κεντρική ομιλία από τον Στράτο Κουτρουλάκη στην οποία ανέφερε:

«Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή μπορούν όχι μόνο να διδάξουν και να εμπνεύσουν τις νεότερες γενιές, αλλά να αποδείξουν ότι όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που φαίνεται ανίκητος. Οι ηρωικές αυτές σελίδες γράφτηκαν από έναν λαό που δεν έψαχνε και δεν περίμενε σωτήρες, που ήταν αποφασισμένος να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του και τον τόπο του και σ’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό κατέθεσε τις πιο μεγάλες θυσίες, ακόμα και την ίδια του τη ζωή…

"Sponsored links"

Οι μαχητές του ΕΛΑΣ αλλά και οι άνθρωποι που πρόσφεραν με κίνδυνο της ζωής τους στην αντίσταση δεν ήταν γεννημένοι ήρωες αλλά καθημερινοί εργάτες και αγρότες. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούσαν τον λαό, είχαν ακλόνητη πίστη στην πάλη για μια κοινωνία που πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: Την απαλλαγή από την εκμετάλλευση και τον πόλεμο, τη θεμελίωση νέων κοινωνικών σχέσεων όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει…

Σήμερα η όξυνση των αντιθέσεων, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, σε Συρία, Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια κ.α. σκιαγραφούν όλο και πιο έντονα την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή. Απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε μια περίπλοκη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή ο λαός μας δεν πρέπει να παγιδεύεται στις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης που θέλει γεωστρατηγική αναβάθμιση με εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, με πολεμικές βάσεις του ΝΑΤΟ σε όλη τη χώρα, με αναβάθμιση στην περιοχή μας της βάσης της Σούδας. Η γεωστρατηγική αναβάθμιση που επιδιώκουν όλα τα αστικά κόμματα, η κυβέρνηση και οι επίδοξοι διάδοχοί της, είναι αναβάθμιση των κερδών των πετρελαιάδων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών με νέους αγωγούς ενέργειας που θα περνάνε από τη χώρα, με μετατροπή της σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο. Αυτή δεν είναι αναβάθμιση του λαού. Ο λαός μας θα συνεχίσει να τους ακριβοπληρώνει την ενέργεια, να πληρώνει τεράστιους φόρους, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με τσακισμένα δικαιώματα ενώ η χώρα μπλέκεται σε πολύ μεγάλους και επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην περιοχή».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, τους πολιτιστικούς Συλλόγους Κεφαλά, Καθιανών και Δρακώνας, το δίκτυο μαρτυρικών χωριών και πόλεων, από την Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, τις Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ, την αντιπεριφέρεια και τον Δήμο Χανίων.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε ειδική έκθεση στο χώρο αφιερωμένη στους μαχητές της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στον Νομό Χανίων.

"Sponsored links"

Διαβάστε επίσης:

– 12 Νοέμβρη 1944: Ποιος θυμάται την ιστορική μάχη της Παναγιάς στα Κεραμιά – Η ανέκδοτη ιστορία της Μάχης με μαντινάδες του γέρο Βιδάκη

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις