Tιμή στους αγωνιστές της Μάχης της Παναγιάς: Με επιτυχία η εκδήλωση στην Παναγιά Κεραμιών | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Μάχης των κεραμειών (Παναγιάς) που διοργάνωσε το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την Κυριακή 12 Νοέμβρη 2017 στο χώρο του μνημείου στην Παναγιά Κεραμειών.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Μπάμπης Πετράκης, πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στο ιστορικό της μάχης αναφέρθηκε ο ιστορικός Κατσανεβάκης Μιχάλης, που τόνισε την ιστορική νίκη του ΕΛΑΣ με 800 μαχητές ενάντια σε 20000 Γερμανούς Ναζί από τις 11 έως τις 14 Νοέμβρη του 1944. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον αντιδήμαρχο Χανίων κ. Βλαχάκη. Στη συνέχεια η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον αντιπρόεδρο του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μυλωνάκη Στέφανο, ο οποίος αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των μηνυμάτων στη σημερινή εποχή. Την εκδήλωση πλαισίωσε θεατρικό ιστορικό χρονικό αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ Χανίων αλλά και ριζίτικα τραγούδια από το σύλλογο «Κρητικές Μαδάρες».

Στεφάνια κατέθεσαν η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, ο αντιδήμαρχος Χανίων κος Βλαχάκης, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά κος Μπεμπλιδάκης, τα Τομεακά Συμβούλια της ΚΝΕ στο Νομό Χανίων, το παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, εκπρόσωποι από τις οικογένειες των θυμάτων της μάχης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και δεκάδες εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από τα χωριά της περιοχής.

"Sponsored links"

Η μάχη της Παναγιάς, έγινε από τις 11 ως τις 14 Νοεμβρίου 1944 ήταν μια από τις μεγαλύτερες μάχες που έδωσαν οργανωμένες ομάδες Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη.

Η νίκη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) στη μάχη της Παναγιάς, απέδειξε περίτρανα ότι οι γερμανικές δυνάμεις που είχαν παραμείνει στην περιφέρεια Χανίων μπορούσαν να συντριβούν ολοκληρωτικά και έτσι να απελευθερωθεί όλη η Κρήτη.

Όμως η μάχη της Παναγιάς ήταν σημαντική για έναν επιπλέον λόγο. Επειδή ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις μάχες και συγκρούσεις του στρατού. Παράλληλα ήταν σημαντική και για την ένοπλη δραστηριότητα του ΕΛΑΣ στον νομό Χανίων. Ο ΕΛΑΣ την περίοδο της κατοχής έδωσε 17 μάχες και ένοπλες συγκρούσεις με τους κατακτητές, τα προδοτικά τάγματα ασφαλείας όμως αυτή η μάχη ήταν από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια αλλά και σε δυσκολία λόγω του εξοπλισμού του κατακτητή,  με  θωρακισμένα αυτοκίνητα και τανκς, υποβοηθούμενοι από μεγάλη δύναμη πυροβολικού. Κι όμως, παρότι είχαν όλα τα μέσα, τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό της εποχής εκείνης και υπέρτατες μαχητικές μονάδες, οι Γερμανοί ναζί σε εκείνη τη μάχη υπέστησαν βαριά ήττα.

Και ήταν ακόμα πιο βαριά αυτή η ήττα γιατί έγινε από μαχητές με παλιά και σκουριασμένα τουφέκια, αλλά που εμπνεόταν από ανώτερα ιδανικά και πιστεύω, πέραν της μεγάλης εθνικής ψυχής που αναφέρει η ημερήσια διαταγή του 14ου  συντάγματος του ΕΛΑΣ, στις 16 -11- 44.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις