22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Tσοντοφωτογράφηση πάνω στο μνημείο των 247 νεκρών του ναυάγιου “Ηράκλειον”

Ημερομηνία:

Άραγε να μην ήξεραν;Γυμνή φωτογράφηση ερωτικού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε πάνω στο μνημείο που έχει στηθει για τα 247 θύματα του ναυαγίου “Ηράκλειον” στην πλατεία Τάλω.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” η οποία δημοσίευσε κι σχετικό φωτογραφικό υλικό η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών χθες το απόγευμα.

Σημειώνουμε ότι τόσο ο Δήμος Χανίων όσο και το Λιμενικό και η Αρχαιολογική Υπηρεσία δηλώνουν άγνοια για το περιστατικό.

Το ναυάγιο “Ηράκλειον”

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 1966 και ώρα 7:30 μ.μ., το “Ηράκλειον“ απέπλευσε από το λιμάνι της Σούδας με μισή ώρα καθυστέρηση, μεταφέροντας 206 επιβάτες, 70 μέλη του πληρώματος και 17 φορτηγά στον Πειραιά. Η κακοκαιρία που υπήρχε στο Κρητικό πέλαγος ανάγκασε το Λιμεναρχείο να απαγορεύσει τον απόπλου των μικρών σκαφών, αλλά τα αναμενόμενα μποφόρ στο ανοιχτό πέλαγος δε θεωρήθηκαν επικίνδυνα. Μετά τα μεσάνυχτα, ο καιρός επιδεινώθηκε με τα μποφόρ να φτάνουν τουλάχιστον τα 10.

Στις δύο τα μεσάνυχτα, ένα μεγάλο φορτηγό-ψυγείο απασφαλίστηκε και χτύπησε με φόρα στην μπουκαπόρτα του επιβατικού πλοίου. Στις 02.06′ ο ασυρματιστής εξέπεμψε το πρώτο αγωνιώδες SOS “Πορθμείον Ηράκλειον. Αυτήν την στιγμήν ανηρπάγη η πόρτα της δεξιάς πλευράς. Θέσις πλοίου επικίνδυνος”, ενώ παράλληλα η κλίση αυξανόταν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Το πλοίο συνέχιζε να γέρνει και να βυθίζεται και στις 02:07 σήμανε συναγερμός σε όλο το πλοίο.

Οχτώ λεπτά από το πρώτο σήμα κινδύνου, ο ασύρματος του “Ηράκλειον” εξέπεμψε για τελευταία φορά: “SOS! Πορθμείον Ηράκλειον SOS, βυθιζόμεθα! Στίγμα 36.52 βόρειον και 24,8 ανατολικόν! SOS βυθιζόμεθα!” και ακολούθησε σιγή.

Εις μνήμην της τραγωδίας αυτής και των θυμάτων της, δεσπόζει στην πλατεία Τάλω στα Χανιά το επιβλητικό Μνημείο Θυμάτων Ναυαγίου του πλοίου “Ηράκλειον”.

Η πλώρη του πλοίου με ένα χέρι που ξεπροβάλλει από τη θάλασσα αποτυπώνει την τραγωδία των 247 ανθρώπων που χάθηκαν στα νερά της Φαλκονέρας.

Το Μνημείο κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο του 1990 από την γλύπτρια Αντωνία Παπατζανάκη υπό την φροντίδα του Συλλόγου θυμάτων του ναυαγίου, την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ) και τον Δήμο Χανίων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...