16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Tι ήθελε ο Γραμματέας της Πρεσβείας της Κίνας στο ΜΑΙΧ;

Ημερομηνία:

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, ο κ. TianZhong, πρώτος γραμματέας της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα και η κ. ZhouRoujun, οικονομικός και εμπορικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα επισκέφθηκαν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (CIHEAM-MAICh). Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διευρευνητικού προγράμματος που οργανώθηκε από το Κέντρο για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (ASEM), το δίκτυο ΠΡΑΞΗ και την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Κατά την επίσκεψή τους  ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση για τους στόχους και τις δράσεις του Ινστιτούτου, ξεναγήθηκαν από τους επιστημονικούς υπεύθυνους των προγραμμάτων, των εργαστηρίων και επισκέφθηκαν το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του ΜΑΙΧ.

Ενημερώθηκαν για το μεταπτυχιακό  πρόγραμμα και τις ερευνητικές δραστηριότητες σε θέματα χρήσης Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στην παρακολούθηση και διαχείριση του περιβάλλοντος και στην Οικολογία και Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών  από το τμήμα Γεωπληροφορικής στη Διαχείριση Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει το τμήμα με πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής αλλά και συνεργασίες με ακαδημαϊκούς από την Κίνα.

Στο εργαστήριο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας ενημερώθηκαν για τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την χρησιμότητα της γενετικής σε φυτά και ιδιαίτερα στη ντομάτα.

Στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του  ΜΑΙΧ, ενημερώθηκαν σχετικά με την εκπαίδευση και έρευνα που γίνεται στα  πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων και μεταπτυχιακών διατριβών του  Ινστιτούτου, καθώς και για την παροχή  υπηρεσιών  για την πιστοποίηση της ποιότητας τροφίμων ,κυρίως ελαιολάδου  και μελιού, με βάση την κείμενη Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία. Συζητήθηκαν επίσης το θέμα των εισαγόμενων μελιών από Κίνα στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική αγορά, οι τρόποι αντιμετώπισης διαφόρων μορφών  νοθείας, κυρίως μέσω της γυρεολογικής ανάλυσης των μελιών όπου οι αναλυτές αναγνωρίζουν τόσο διαφορετικούς τύπους γυρεόκοκκων από ‘ξένα’ φυτά,  όσο και διαφορετικούς συνδυασμούς ‘τοπικών’ και ‘ξένων’ τύπων  γυρεόκοκκων στο μέλι. Τέλος παρουσιάστηκαν και προτάθηκαν τρόποι συνεργασίας με Κινέζους ερευνητές/αναλυτές, όπως μέσω της  διεθνούς ομάδας επιστημόνων ‘International Honey Commission’ (Διεθνής  Επιτροπή για το Μέλι) στην οποία συμμετέχει το εργαστήριο του ΜΑΙΧ (με  εκατοντάδες άλλα εργαστήρια από όλο τον κόσμο), αλλά όχι Κινέζικα  εργαστήρια μέχρι σήμερα.

Ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο Ιολογίας Φυτών όπου ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του εργαστηρίου και συζητήθηκαν κοινές θεματικές σε επιστημονικά πεδία. Τονίστηκε ότι υπάρχει μια αναμενόμενη συνεργασία με τους συναδέλφους Κινέζους επιστήμονες κάτω από την προσδοκώμενη πρόσκληση προώθησης του ελληνο-κινεζικού διμερές πλαισίου συνεργασίας.

Έδειξαν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον στις δραστηριότητες του εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής και ιδιαίτερα για τη συνεργασία που έχει με τη ΔΕΔΙΣΑ και τον Δήμο Χανίων. Πιο συγκεκριμένα από το εργαστήριο εδαφολογίας ενημερώθηκαν για τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν για τη δημιουργία του φυτοχώματος ΚΗΠΟΥΡΟΣ, για τον τακτικό έλεγχο της γραμμής παραγωγής καθώς και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ και ειδικότερα την Τράπεζα Σπόρων και το Herbarium (Βοτανικό Μουσείο) ενημερώθηκαν σχετικά με τις μελέτες και τις δράσεις προστασίας για τα σπάνια, ενδημικά και απειλούμενα φυτικά είδη της Κρήτης, καθώς και για σχετικά προγράμματα συνεργασίας και δίκτυα στη Μεσόγειο στα οποία η Μονάδα συμμετέχει.

Τέλος από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων παρουσιάστηκε το παρατηρητήριο Τουρισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Σύλλογο Ξενοδόχων νομού Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...