ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20/01/2021 - Στην κορυφή του κόσμου το νερό ΕΤΑΝΑΠ
20/01/2021 - Πίσω Σελίδες: Και οι ανώνυμες Σοφίες;
20/01/2021 - Κυρ. Βελόπουλος: «Μνημεία χρήζουν προστασίας στον ορεινό Καμπανό, στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου»
20/01/2021 - Επιτροπή ενάντια στα πρόστιμα: Ετοιμάζουν κινητοποίηση στα Χανιά για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση
20/01/2021 - Βίοι Παράλληλοι: Νέρων-Ντόναλντ Τράμπ
20/01/2021 - Αναστέλλουν τη λειτουργία Κέντρων Υγείας και με «μπαλώματα» στήνουν εμβολιαστικά κέντρα
20/01/2021 - Όταν παγώνει η κόλαση — Στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων
20/01/2021 - Έρευνα ΓΣΕΕ: Μείωση εισοδήματος για έξι στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
20/01/2021 - Σε στρατό και αστυνομία τα εμβόλια που περισσεύουν από τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς
20/01/2021 - Ο Τραμπ συζητά την ίδρυση νέου κόμματος – Τέλος εποχής για τους Ρεπουμπλικάνους;
20/01/2021 - Κίνα: Πειραματικές δοκιμές σε νέα γενετική θεραπεία που «φρενάρει» τη γήρανση
20/01/2021 - Αύξηση-ρεκόρ 12ετίας στις τραπεζικές καταθέσεις παρά την πανδημία
20/01/2021 - Εστίαση: Άνοιγμα από… άνοιξη με «τραπεζάκια έξω»
20/01/2021 - Έλλη Στάη για σεξουαλική παρενόχληση: «Δεν είχα τη δύναμη να το καταγγείλω»
20/01/2021 - Γιώργος Χρανιώτης: «Σκηνοθέτης με είχε καλέσει σπίτι του κι έκανε την κίνηση να μου την… πέσει»
20/01/2021 - Τι λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας για εμβόλια, μεταλλάξεις, ανοσία – «Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε με όλο αυτό»
20/01/2021 - Ηράκλειο: Ο δήμος αλλάζει τις κλειδαριές στους ναούς και κλειδώνει μέσα τους ιερείς
20/01/2021 - ΚΚΕ Ηρακλείου: Η Κρήτη δεν έχει μόνο ανάγκη από έναν νέο ΒΟΑΚ αλλά και από ένα σύγχρονο ασφαλές δωρεάν οδικό δίκτυο
20/01/2021 - TUI Σουηδίας: H Κρήτη στους προορισμούς με τις περισσότερες κρατήσεις
20/01/2021 - Γ. Παυλάκης: Καταστροφικό αν δεν γίνουν οι εμβολιασμοί ως το καλοκαίρι
Αγώνας της Κρήτης

Tagesspiegel: Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται για στρατιωτική αναμέτρηση – Πρέπει να μεσολαβήσει το ΝΑΤΟ

1 Σχόλιο

«Αρκεί ένα λάθος ή μια παρεξήγηση για να προκληθεί σπίθα στην πυριτιδαποθήκη», αναφέρει Γερμανός αρθρογράφος, όμως εκτιμά ότι ένα τέτοιο σενάριο θα επιφέρει τεράστιες «οικονομικές και πολιτικές ζημίες».

Η Tagesspiegel του Βερολίνου σε σχολιαστικό της άρθρο επισείει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας ότι και οι δύο νατοϊκές χώρες επιμένουν σε «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και ετοιμάζονται για στρατιωτική αναμέτρηση».

Ως μια άλλη αιτία της κατάστασης ο Γερμανός αρθρογράφος βλέπει την «επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τον σχηματισμό μιας αντιτουρκικής συμμαχίας στην περιοχή που σκληραίνει τα μέτωπα».

"Sponsored links"

Σημειώνει ο αρθρογράφος: «Ο κίνδυνος συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί ενδέχεται να ανακατέψουν σε τέτοιο σημείο την ατμόσφαιρα στις χώρες τους, που να αρκεί ένα λάθος ή μια παρεξήγηση για να προκληθεί σπίθα στην πυριτιδαποθήκη. Η Δύση έχει ισχυρό συμφέρον να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Η καγκελάριος Μέρκελ στα τέλη Ιουλίου μπόρεσε να ηρεμήσει την κατάσταση, άλλα αυτό δεν επαρκεί για να μπει σε τροχιά η διαδικασία διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογο, αλλά από τουρκικής πλευράς υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, διότι εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, και η Γαλλία έχει ταχθεί στο αντιτουρκικό στρατόπεδο. Γι αυτόν τον λόγο, θα καταλήξει (η κατάσταση) σε μια διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία δεν έχει χρόνο για χάσιμο».

Ο  αρθρογράφος για να φωτίσει περισσότερο τους λόγους της αναζωπύρωσης της διένεξης σημειώνει ότι η περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ σημαντική. Γιατί, «όποιος είναι ισχυρός στην ανατολική Μεσόγειο, διαδραματίζει ρόλο στον πόλεμο στη Συρία και στη Λιβύη» υπογραμμίζει.

«Σε όλα αυτά προστίθεται και η ύπαρξη υδρογονανθράκων και η εγγύτητα στη διώρυγα του Σουέζ, που κάνουν την ανατολική Μεσόγειο, και σε οικονομικό επίπεδο, μια περιοχή-κλειδί». Και παρατηρεί η εφημερίδα: «Στη δημόσια ρητορική τους Τούρκοι και Έλληνες εμφανίζονται ως θύματα, που παρά τη δήθεν άδικη στάση της μιας πλευράς προς την άλλη, θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ευκαιρία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ούτε οι Τούρκοι, αλλά ούτε και οι Έλληνες θέλουν πόλεμο. Γιατί οι οικονομικές και πολιτικές ζημίες από μια τέτοια αντιπαράθεση θα ήταν τεράστιες».

Σε δυσχερή θέση η τουρκική οικονομία

Το άρθρο της TAZ αναφέρεται στη συνέχεια στις δυσκολίες της τουρκικής οικονομίας και την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας. Οι λόγοι αυτής της εξέλιξης οφείλονται, κατά τον αρθρογράφο, μεσοπρόθεσμα στις νέες εντάσεις με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. «Αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι το επιτόκιο των 8,5% είναι μικρότερο από τον πληθωρισμό ύψους 12%, άρα για την τουρκική λίρα το επιτόκιο είναι αρνητικό» σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια, ευρώ ή ακόμη αγοράζουν χρυσό και ξένοι επενδυτές ελαφρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από την τουρκική λίρα. Αυτή η πολιτική επιτοκίων οφείλεται στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στα χαμηλά επιτόκια για να δανείζεται ο κόσμος και να τονωθεί η κατανάλωση. Και για να το επιτύχει, επί χρόνια άσκησε πιέσεις στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα. Όταν ο διοικητής Μουράτ Τσετίνκαγια, πριν από ένα χρόνο, αρνήθηκε να μειώσει τα επιτόκια, ο Ερντογάν τον απέλυσε και τον αντικατέστησε με τον πρόθυμο Μουράτ Ουζάλ, ο οποίος όμως τους τελευταίους 12 μήνες μείωσε τα επιτόκια από πάνω από 20% στα 8,5%».

Ο Γερμανός αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η κριτική σε βάρος του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. είναι τόσο ηχηρή που μέσα στο κυβερνών κόμμα δημιουργήθηκε ομάδα στήριξης του υπουργού στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενώ πρόεδροι διαφόρων οικονομικών επιμελητηρίων αναγκάστηκαν να δηλώσουν δημόσια τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Αλμπαϊράκ.

DW

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

    ΠΟΙΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ…..ΔΕΝ ΕΙΔΑΝΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ….ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΤΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ…..ΝΑΙ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΤΑ ΟΛΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΟ ORUC REIS ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΟΖ

    ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΜΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΕ ΤΟ ΝΑΤΟ…..10 ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ ΕΒΑΛΛΑΝ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΤΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΤΑ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις
Αγώνας της Κρήτης
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. >> Περισσότερα