To KKE ενάντια στη χρηματοδότηση από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ερευνητικής ομάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή του στη χρηματοδότηση, από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ερευνητικής ομάδας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης επισημαίνοντας τα εξής:

“Η χρηματοδότηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σε ερευνητική ομάδα του ΙΤΕ, για την «ανάπτυξη υλικών με απώτερη εφαρμογή της έρευνας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου μπορεί να προκύψει ένα εξελιγμένο ραντάρ που θα “βλέπει” περιοχές που σήμερα παραμένουν “τυφλές”», δεν μπορεί να αθωώσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τον αιματοβαμμένο ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή, σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη μετατροπή της Κρήτης σε πολεμικό ορμητήριο αξιοποιώντας τη βάση της Σούδας.

Σχεδιασμοί στους οποίους συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο για την ελληνική αστική τάξη και που εμπλέκουν τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αντιθέσεις για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας.

"Sponsored links"

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ χρηματοδοτούν την έρευνα με σκοπό τα περισσότερα κέρδη, την τελειοποίηση της πολεμικής τους μηχανής με σκοπό την καταστροφή κι όχι την ανάπτυξη προς όφελος των λαών.

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η έρευνα υποταγμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου για κερδοφορία ακόμα κι αν υπάρχει ένας γενικά καλός κοινωνικά σκοπός, αυτός περιορίζεται όταν υποτάσσεται στο κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους, των πολεμικών σχεδίων κι όχι στο κίνητρο της ωφέλειας του κοινωνικού συνόλου.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το ΙΤΕ και από το Ηράκλειο επιβεβαιώνουν ότι και αυτή η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην υποταγή της έρευνας και της προοπτικής των εργαζομένων στους ερευνητικούς φορείς στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Πάλι η έρευνα θα είναι δεσμευμένη στα στενά όρια των διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, πάλι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα κληθεί να εργαστεί με τη δαμόκλειο σπάθη της σύμβασης με ημερομηνία λήξης πάνω από το κεφάλι τους.

Δεσμεύσεις που υποτάσσουν την έρευνα και την καινοτομία ακόμη πιο βαθιά στους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων και της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ για το κυνήγι της μέγιστης κερδοφορίας κι όχι όπου υπάρχουν λαϊκές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι στην έρευνα γνωρίζουν από την πείρα τους τι σημαίνει η έρευνα και η καινοτομία να αξιοποιούνται προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης, του λαού. Γνωρίζουν τι σημαίνει να απαξιώνεται η δουλειά τους, να μη μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα την ερευνητική τους δραστηριότητα.

Η “δίκαιη” ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και η “βιώσιμη ανάπτυξη” της ΝΔ δεν αφορά τους εργαζόμενους στην έρευνα, συνολικά την εργατική τάξη και το λαό, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αδικία των μισθών πείνας, της ανασφάλιστης εργασίας, της απληρωσιάς, της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει.

Τώρα απαιτείται συμπόρευση με το ΚΚΕ, για την οργάνωση της πάλης με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες, για την ανάκτησης των απωλειών των χρόνων της κρίσης! Κανένας ερευνητής να μη δεχτεί η έρευνα του να χρησιμοποιείται προς όφελος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ και ΕΕ!

Η επιστημονική έρευνα μπορεί να αναπτυχθεί ολόπλευρα και να συμβάλλει καθοριστικά για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού. Αυτό προϋποθέτει συμπαράταξη με το ΚΚΕ και πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

"Sponsored links"

Γιατί ανάπτυξη κι έρευνα προς όφελος του λαού απαιτούν αλλαγή τάξης στην εξουσία, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες κι όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου”!

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today