UniCredit: «Βουτιά» 50% στα τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα – Ύφεση 16% φέτος, ψαλιδίζει την ανάκαμψη για το 2021

Κανένα σχόλιο

Διατηρούνται οι απαισιόδοξες προβλέψεις της UniCredit για την ελληνική οικονομία, αν και ελαφρώς πιο αισιόδοξες σε σχέση με πριν από έναν μήνα, προβλέποντας ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 16% φέτος από 18,6% που έβλεπε πριν, κυρίως λόγω του ισχυρού πλήγματος στα τουριστικά έσοδα, ενώ η ανάκαμψη το επόμενο έτος ψαλιδίζεται, καθώς προβλέπεται πως θα φτάσει το 11,8% από 15,5% προηγουμένως.

Η ιταλική επενδυτική τράπεζα εξηγεί τη διόρθωση στις προβλέψεις της, επισημαίνοντας πως αντανακλά την καλύτερη πορεία του ΑΕΠ από την αναμενόμενη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα

Όπως αναφέρει, στο α’ τρίμηνο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά λιγότερο από 2% σε τριμηνιαία βάση έναντι 3,6% στην Ευρωζώνη, λόγω της αυξημένης δημόσιας κατανάλωσης κατανάλωση (η οποία πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ) και τα αποθέματα (0,8%). Αυτά αντισταθμίζουν εν μέρει την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση από την εγχώρια ζήτηση και τις καθαρές εξαγωγές, οι οποίες αφαίρεσαν 1,2% και 1,3% αντίστοιχα από το ΑΕΠ.

"Sponsored links"

Η Unicredit θεωρεί πως είναι πιθανό η ελληνική οικονομία να σημειώσει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο λόγω των περιορισμών στα ταξίδια. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα πληγούν περισσότερο από την πανδημία, και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτή η μείωση της ζήτησης θα ενισχυθεί επίσης από την υψηλή σημασία της ναυτιλίας στις εξαγωγές υπηρεσιών. Η ανοιξιάτικη τουριστική περίοδος, που συνήθως αντιπροσωπεύει το 25% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Ελλάδας έχει χαθεί, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.

Επιπλέον, η πτώση των κρατήσεων που σε διαφορετική περίπτωση θα γινόταν την άνοιξη για την καλοκαιρινή σεζόν είναι πιθανό να σημαίνει ότι η επίδραση της πανδημίας θα είναι πιο επίμονη στον τουρισμό από ό,τι σε άλλους τομείς. Δεδομένου ότι η φυσιολογική τουριστική δραστηριότητα θα είναι δυνατή μόνο από τον Ιούλιο, οι χαμηλότερες κρατήσεις, μαζί με τις επιπτώσεις στο εισόδημα στις χώρες και την παρατεταμένη διαταραχή στην εναέρια κυκλοφορία, ενδεχομένως να μεταφραστεί σε απώλεια άνω του 50% των τουριστικών εσόδων το 2020.

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις