15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

USA TODAY: Οι διαφορές στις περιοχές σε θανάτους από τον κορωνοϊό, μπορεί να οφείλονται σε μεταλλαγμένα στελέχη

Ημερομηνία:

Μπορεί τελικά ο λόγος που στην Ελλάδα έχουμε τόσο λιγότερους θανάτους να οφείλεται στο ότι έχουμε ένα λιγότερο φονικό στέλεχος του ιού; Σε άρθρο της η USA TODAY αναφέρει ότι πολλοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό αυτό να είναι η αιτία που σε κάποιες περιοχές υπάρχουν τόσοι πολλοί θάνατοι και σε άλλες περιοχές ελάχιστοι.

Ο κορωνοϊός μεταλάσσεται καθώς διαδίδεται σε όλο τον πλανήτη. Ένα στέλεχός του που μπορεί να εμφανίστηκε στην Ευρώπη τώρα γίνεται κυρίαρχο και σε πολλές άλλες περιοχές ενώ νέα στελέχη συνεχίζουν να εμφανίζονται. Η αναπάντητη ερώτηση είναι πώς αυτά τα στελέχη διαφέρουν και αν προκαλούν ακόμα πιο σοβαρή ασθένεια…

“Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί βλέπουμε τόσο διαφορετικά αποτελέσματα στο Σαν Φρανσίσκο και στη Νέα Υόρκη”, λέει ο Alan Wu, καθηγητής Φαρακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλοφόρνια και επικεφαλής των εργαστηρίων χημείων στο Γενικό Νοσοκομείο Ζούκεμπεργκ στο Σαν Φρανσίσκο.

“Όλοι μιλάνε για τον κορωνοϊό SARS COVID-2 λες και είναι ένα πράγμα. Όμως δεν είναι έτσι”, λέει ο Δρ. Greg Poland, Διευθυντής της Κλινικής για Έρευνας για Εμβόλιο της εταιρείας Mayo.

Όλοι οι ιοί μεταλάσσονται, ειδικά οι ιοί RNA όπως ο SARS-COVID-2, είπε ο Poland. Το σημαντικό όμως είναι αν θα υπάρξει σημαντική διαφορά, λέει.

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου από τα Εργαστήρια του Λος Αλάμος βρήκε ότι 14 διαφορετικά στελέχη του ιού διαδίδονται και προειδοποίησε ότι κάποια από αυτά τα στελέχη είχαν χαρακτηριστικά που μπορούσαν να κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Μία άλλη έρευνα βρήκε ότι υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις του ιού.

Ο Wu προειδοποίησε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να φτάσουμε σε σίγουρα συμπεράσματα.

“Είναι ακόμα πιο πολύπλοκο από αυτό που αναφέρεται στις δύο παραπάνω έρευνες”, λέει. “Πολλά εργαστήρια κάνουν έρευνα, αλλά δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσει τα ευρήματά τους”.

Αρχικά αποτελέσματα ενός προγράμματος για τον κορωνοϊό σε μία μικρή γειτονιά του Σαν Φρανσίσκο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα δείχνει ότι 2,1% του κατοίκων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊού και πάνω από τους μισούς δεν είχαν καν συμπτώματα.

Στο νοσοκομείο που εργάζεται ο Wu, το επισκέπτονται πολλοί φτωχοί άνθρωποι με ταλαπωρημένη υγεία. Ως τώρα έχουν 2 θανάτους και 100 ανθρώπους των οποίων η αναπνοή υποστηρίζεται μηχανικά λόγω κορωνοϊού. Στην Νέα Υόρκη όμως έχουν πάνω από 13.700 νεκρούς.

Αν και ο συνολικός πληθυσμός της Νέας Υόρκης είναι πολύ μεγαλύρερος – 8 εκατομμύρια έναντι 880.000 του Σαν Φρανσίσκο – η διαφορά είναι εκρηκτική.

“Πώς συμβαίνει αυτό; Δεν είναι απλά η πυκνότητα. Το Σαν Φρανσίσκο είναι η δεύτερη πιο πυκνή πόλη σε πληθυσμό στις ΗΠΑ μετά τη Νέα Υόρκη”, είπε ο Wu.

Στη Νέα Υόρκη, το 80% – 90% των ασθενών με αναπνευστήρες στο τέλος πεθαίνουν.

“Θα ήθελα πάρα πολύ να ισχύει ότι απλά κάναμε τα πάντα τόσο καλύτερο, αλλά τα στατιστικά σχετικά με τις μολύνσεις και την επιβίωση των ασθενών μεταξύ Νέας Υόρκης και Σαν Φρανσίσκο είναι όπως η μέρα με τη νύχτα”, είπε.

"google ad"

Το εργαστήρια τώρα εργάζονται πυρετωδώς για να μάθουν αν οι μεταλλάξεις του ιού εξηγούν γιατί η αρρώστια μπορεί να μην έχει βαριές συνέπειες σε κάποιες περιοχές και σε άλλες να είναι τόσο φονική.

Έρευνα που έγινε στη Σχολή Φαρμακευτικής στο Mount Sinai στην πόλη της Νέας Υόρκης βρήκε ότι του στέλεχος του ιού που έφθασε στη Νέα Υόρκη προέρχεται κυρίως από την Ευρώπη και πρόκειται για μετάλλαξη του αρχικού που εμφανίστηκε στην Κίνα.

Όμως το στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε στη Δυτική Όχθη, από το Σιάτλ ώς το Σαν Φρανσίσκο, συνδέεται με τον αρχικό ιό στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

Στα εργαστήρια του Λος Αλάμος ανακάλυψαν 14 διαφορετικά στελέχη του ιού. Η μετάλλαξη D714G ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στην Ευρώπη στις αρχές του Μάρτη και μέχρι τις αρχές του Απρίλη η παρουσία του είχε αυξηθεί. Τώρα, όταν εμφανίζεται σε μία νέα περιοχή, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος μέσα σε λίγες μόνο βδομάδες.

Τόσο το αρχικό όσο και το νέο στέλεχος κυκλοφορούσαν στην πόλη του Σέφιλντ στην Αγγλία και μετά από πολλά τεστ που έγιναν σε κατοίκους βρήκαν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν οδηγούσε μεν περισσότερους στο νοσοκομείο, όμως οι ασθενείς είχαν μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Μεγαλύτερα επίπεδα του ιού στο σώμα συνδέονται με χειρότερα συμπτώματα.

Αυτό που φοβούνται οι ερευνητές είναι ότι αν ο ιός μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει την παραγωγή εμβολίου. Το εμβόλιο μπορεί να δημιουργεί αντισώματα για έναν ιό που δε θα υπάρχει πια.

“Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, το εμβόλιο μπορεί να σου δίνει κάποια ανοσία ή καθόλου ανοσία”, είπε ο Poland.

Πάντως, τα εργαστήρια εργάζονται στην ανάλυση των γενετικών διαφορών μεταξύ των διαφόρων στελεχών του ιού που υπάρχουν στον κόσμο για να δουν αν τα επίπεδα της αρρώστιας και των θανάτων εξηγούνται από τις γενετικές διαφορές του ιού λογω των μεταλλάξεων.

“Σύντομα θα έχουμε απαντήσεις”, λέει ο Wu.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ