Video-Art Εγκατάσταση του Roman Pfeffer “Επιθεώρηση”

Κανένα σχόλιο

Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2012 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων & το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» παρουσιάζουν την Video-Art Εγκατάσταση «Επιθεώρηση» (2006, 3΄16΄΄) του Roman Pfeffer στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας (Πλατεία 1821 – Χανιά)
«Ο Roman Pfeffer είναι σαρκαστικός. Καμιά φορά ακόμα και σοκαριστικός. Αυτοαναλύεται, αυτοσαρκάζεται και κραυγάζει. Τίποτα δεν θεωρεί δεδομένο και τα ανακαλύπτει όλα από την αρχή. Συγκρούεται με την «κοινή λογική» και αναζητά προκλητικά την αρχή του νήματος σε δεδομένους «γόρδιους δεσμούς». Στήνει εικονικά ταξίδια με καταστροφικές προεκτάσεις και παραπλανεί τους συνταξιδιώτες του σε ολισθηρές και καλά προσχεδιασμένες διανοητικές παγίδες.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό επιμελητή Lucas Cuturi τα Video-Art του Roman Pfeffer χαρακτηρίζονται από την έμφασή του στις συνθήκες της στιγμής και την εμμονή του με αυτήν. Συχνά, ο θεατής βρίσκεται παγιδευμένος μέσα σε μια αναπάντεχη σύνθεση από καθημερινά αντικείμενα και σε μια έντονη δυναμική  από ανορθόδοξες χρήσεις τους. Η τέχνη του Pfeffer προτείνει μια νέα, διαφορετική, εναλλακτική οπτική γωνία πάνω στον κόσμο που μας περιβάλλει. Ο καλλιτέχνης όμως δεν έχει σκοπό να μας επιβάλει τη δική του προοπτική ή οποιαδήποτε νέα ερμηνεία. Αντίθετα: η αναλυτική σκέψη του Roman Pfeffer ποτέ δεν απομακρύνεται πολύ από την επιφάνεια των αντικειμένων και των μορφών. Αναζητά την πλησιέστερη αλλά απρόσμενη στρατηγική που χτυπά  (τον θεατή) με την ταχύτητα μιας αστραπιαίας έμπνευσης (Angela Stief). Αυτό μας επιτρέπει να δούμε το έργο του Pfeffer στην παράδοση της εννοιολογικής τέχνης, μπολιασμένη με μια λιτή, μινιμαλιστική αισθητική».

Επιμέλεια: Konstantin Fischer & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

"Sponsored links"

Ο Roman Pfeffer γεννήθηκε στο Βούκλαμπουργκ της Αυστρίας το 1972. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης με καθηγητή τον Gunter Damisch και στο Kent Institute of Art and Design στο Canterbury της Αγγλίας με καθηγητή τον Pete Nevin. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό του έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Αγγλία,  στην Ισπανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία, στην Ελλάδα και στην Γαλλία. Έργα του βρίσκονται στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» και σε σημαντικές ιδιωτικές αλλά και δημόσιες συλλογές στην Κεντρική Ευρώπη. Ζει και εργάζεται στη Βιέννη της Αυστρίας.

Η Yπόγεια Kρήνη της Σπλάντζιας ήταν το  κεντρικό σημείο παροχής πόσιμου νερού την περίοδο της τουρκοκρατίας στην περιτειχισμένη και οχυρωμένη πόλη των Χανίων.  Κατά τον 18ο αιώνα στα δυτικά της πλατείας Σπλάντζιας οι Τούρκοι κατασκεύασαν μια μεγάλη υπόγεια θολωτή δεξαμενή με επιμελημένη Kρήνη στην οποία κατέληγε ένα σύστημα υπόγειων αγωγών που μετέφερε νερό από τον Κλαδισό Ποταμό. Η τελική διαμόρφωση του χώρου της Κρήνης και της πλατείας Σπλάντζιας με κατασκευή κομψού κεντρικού περιπτέρου έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Είκοσι έξι πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στην επιβλητική αίθουσα της Υπόγειας Κρήνης, η οποία είναι χωρισμένη σε τρεις μικρότερες στενόμακρες θολοσκέπαστες αίθουσες από δύο τοξοστοιχίες των δύο τόξων η καθεμία. Δύο κεντρικοί συμμετρικοί πεσσοί από καλοδουλεμένες ορθογώνιες πέτρες και διακοσμητικό γείσο στηρίζουν την οροφή όλης της κατασκευής. Στις κορυφές των θόλων της οροφής, σειρές από μικρά ορθογώνια ανοίγματα επιτρέπουν την είσοδο ασθενούς φωτός επιτείνοντας τον μυστηριακό χαρακτήρα του χώρου.

Ο δυτικός τοίχος είναι κτισμένος από επιμελημένη λαξευτή τοιχοποιία με γείσα και ανάγλυφα οξυκόρυφα τόξα στα σημεία που είναι οι μαρμάρινοι κρουνοί. Πίσω από το λαξευτό τοίχο υπάρχει η ισοπλατής θολοσκέπαστη δεξαμενή που διαθέτει σε  ψηλό της σημείο μικρό ορθογώνιο άνοιγμα επίσκεψης για τον καθαρισμό της και για την υπερχείλιση του νερού.

Η Yπόγεια Kρήνη της Σπλάντζιας εκτός από την τροφοδοσία με πόσιμο νερό της πόλης των Χανίων εξυπηρετούσε και τις ανάγκες των τελετουργικών καθαρμών των Οθωμανών Πιστών στο «Τζαμί του Ηγεμόνα» (Χιουνκιάρ Τζαμί) καθώς ο σημερινός Ναός του Αγίου Νικολάου από καθολικό της Μονής των Δομινικανών Μοναχών μετατράπηκε σε Τζαμί αμέσως μετά την κατάκτηση της πόλης των Χανίων από τους Τούρκους (1645) και τον διωγμό  των Ενετών.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  εως – 9.9.2012
ΑΝΟΙΚΤΑ: Κάθε μέρα  20.00-24.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.
Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις