WMO: Έσπασαν τα παγκόσμια θερμόμετρα το 2014

Κανένα σχόλιο

To 2014 ήταν η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, μια τάση που συνεχίζεται, δηλώνει μετά βεβαιότητας  οΠαγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) με έκθεσή του που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις αντίστοιχες των NOAA και NASA.

Η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στηνεπιφάνεια του πλανήτη το 2014 ξεπέρασε κατά0,57 βαθμούς Κελσίου τη μέση θερμοκρασία των 14 βαθμών Κελσίου της περιόδου αναφοράς 1961-1990, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας του 2010 (0,55 βαθμοί άνω της μέσης) και του 2005 (0,54 βαθμοί άνω της μέσης).

“Στον αιώνα που διανύουμε έχουν καταγραφεί οι 14 από τις 15 θερμότερες χρονιές. Υπολογίζουμε σε μια συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και η αύξηση της ενθαλπίας των ωκεανών μας υπόσχονται ένα θερμότερο μέλλον”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WMO, οργανισμός που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη, Μισέλ Ζαρό.

"Sponsored links"

“Η παγκόσμια τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πιο σημαντική από την κατάταξη της μιας ή της άλλης χρονιάς”, πρόσθεσε. Διευκρίνισε δε ότι η εκτίμηση της μέσης θερμοκρασίας ενός έτους προκύπτει από την ανάλυση συνόλων δεδομένων. Έτσι, το 2014 “ανακηρύχθηκε”, έναντι της συλλογής δεδομένων, η θερμότερη χρονιά παρότι υπάρχει ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στις τρεις πιο θερμές χρονιές.

Ο WMO υπολόγισε ότι σχεδόν το 0,93% της θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, είναι αποθηκευμένο στους ωκεανούς.

Οι ωκεανοί συνεπώς διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο ως προς τη θερμική ρύθμιση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έφθασε σε νέα ρεκόρ το 2014.

Ωστόσο ο οργανισμός μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το 2014 σημειώθηκε χωρίς να έχει εκδηλωθεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει περαιτέρω την ατμόσφαιρα όταν θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας υψηλότερες του φυσιολογικού στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό αλληλεπιδρούν με τα συστήματα ατμοσφαιρικής πίεσης.

Σύμφωνα με τον Ζαρό, τα φαινόμενα καύσωνα που σχετίζονται με καταρρακτώδεις βροχές και εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε ορισμένες χώρες, την ίδια στιγμή που άλλες περιοχές υποφέρουν από παρατεταμένες ξηρασίες εντάσσονται στη λογική ενός κλίματος που εξελίσσεται.

Ο WMO δημοσιοποίησε την ανάλυσή του με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες ενόψει των ετήσιων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθούν στη Γενεύη από τις 9 έως τις 14 Φεβρουαρίου. Οι διαβουλεύσεις αυτές θα συμβάλλουν ώστε οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την αλλαγή του Κλίματος να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι.

econews

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις