Yπο-νοούμενα: Ενώ το Μνημειακό Συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης κείτεται γκρεμισμένο κινούν διαδικασίες αποκατάστασης του Γερμανικού Πουλιού!

Κανένα σχόλιο

ΓΕΡΜΑΝΟΤΡΑΦΕΙΣ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ

Αυτό δα έλειπε.

Άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένη διαχρονική μάλιστα σχέση με τους Γερμανούς, από την Κατοχή έως σήμερα, κινούν διαδικασίες «απόδοσης τιμών» στους Ναζί που διαγούμισαν την Κρήτη.

"Sponsored links"

Το θράσος επερίσεψε!!!

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΝΗΜΕΙΑ «ΝΕΚΡΩΣΑΝ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ

Κανείς δεν συγκινείται να γίνουν ενέργειες για να αναστηλωθεί το Άγαλμα της Ελευθερίας στο Ακρωτήρι, δίπλα στους Τάφους των Βενιζέλων.

Κανείς δεν συγκινείται για το αίσχος που συμβαίνει σήμερα στον χώρο του Μνημειακού Συγκροτήματος της Μάχης της Κρήτης (εκτός από τον Αλέξανδρο Παπαδερό που πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες). Εκεί λοιπόν είναι βανδαλισμένες οι πλάκες που εντοίχισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενώ ούτε κουβέντα για την προώθηση του έργου του Μνημειακού Συγκροτήματος της Μάχης της Κρήτης.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν οι διαχρονικοί φίλοι των Γερμανών… αγωνίζονται για να στηθεί μνημείο στη θέση του ευρίσκετο το «Γερμανικό Πουλί» στην Παρηγοριά.

Αυτήν δυστυχώς την κατάσταση βιώνουμε σήμερα…

Μη χειρότερα!

Διαβάστε την νέα επιστολή του “Συνήγορου του Πολίτη” προς τον Δήμο Χανίων μετά από ενέργειες “ευαίσθητου” πολίτη, γνωστού για τις ομιλίες του σε εκδηλώσεις της φασιστικής “Χρυσής Αυγής” τον οποίο μάλιστα σε δελτία τύπου της αποκαλεί “συναγωνιστή”:

«ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

"Sponsored links"

22 Νοεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΗΜΑΡΧΟ κο ΒΑΜΒΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ

Θέμα: «Υπενθύμιση αναπάντητου εγγράφου. Αίτηση για μεταφορά του Μνημείου Πεσόντων Γερμανών Αλεξιπτωτιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ν. Κυδωνία Χανίων (Γερμανικό Πουλί)»

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Με προηγούμενο έγγραφό μας (Αριθμ. Πρωτ.: 244791/35339/2018) ζητήσαμε τις απόψεις της υπηρεσίας σας, καθώς και την τυχόν παρέμβασή σας σχετικά με θέμα που εξετάζεται οπό την Αρχή και αφορά αναφορά του κυρίου ΚΝΙΘΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Γενικού Γραμματέα της ελλνικής Επιτροπής Εορτασμού για τα 50 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, σχετικά με το από 16.03.2018 έγγραφο αίτημά του για μεταφορά του Μνημείου Αλεξιπτωτιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη περιοχή Παρηγοριά του Δήμου Χανίων (πρώην Δήμου Νέας Κυδωνίας) σε περιοχή του Μάλεμε.

Μολονότι έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος από το έγγραφό μας, δεν έχει ληφθεί δυστυχώς καμία απάντηση εκ μέρους σας. Ακόμα περισσότερο, δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση για τους τυχόν λόγους της καθυστέρησης.

Επειδή η σημειωθείσα καθυστέρηση (βλ. ν.3094/03, άρ. 4 § 5) προκαλεί σοβαρά εμπόδια στη διερεύνηση της υπόθεσης, σας παρακαλούμε να ανταποκριθείτε στο προμνησθέν έγγραφό μας το συντομότερο. Σημειώνουμε εδώ ότι κατά τη διάταξη του ν.3094/03, άρθρο 4 § 5 «όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την έρευνα» του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο κος Κνιθάκης απευθύνθηκε εγγράφως στο Δήμο και ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας του Μνημείου Γερμανών Αλεξιπτωτιστών στα Χανιά και τις απόψεις του Δήμου Χανίων σχετικά με τη μεταφορά του.

Σύμφωνα με την αναφορά και την τηλεφωνική μας επικοινωνία στις 13.11.2018, ο αναφερόμενος δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση. Από τα σχετικά δημοσιεύματα που προσκόμισε στην Ανεξάρτητη Αρχή φαίνεται ότι πραγματοποιείται συστηματική καταστροφή του Μνημείου. Λόγω της επαναφοράς άσχημων αναμνήσεων στο λαό της Κρήτης, είχε αποφασιστεί από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Κυδωνίας η μεταφορά του Μνημείου, αφού πρώτα αναστηλώνονταν, σε χώρο ανάλογο με αυτόν που βρίσκεται μέχρι σήμερα, όπως ο χώρος του Γερμανικού Νεκροταφείου (αρ. Απόφασης 106/2000).

Σύμφωνα με το υπ’ αρ. ΥΠΠΟ/ ΔΙΝΕΣΑΚ/ 47729/1220/05.08.2004 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων/ Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε προταθεί η κατασκευή αντιπολεμικού γλυπτού συμπλέγματος (σύνολο) το οποίο να ενσωματώνει στοιχεία του καταστραφέντος μνημείου καθώς και πινακίδα με το ιστορικό του.

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, η πολιτιστική κληρονομιά που δεν είναι επιθυμητή αποτελεί αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου, μελέτης και ανάδειξης σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και κυρίως στις χώρες όπου τα ιστορικά γεγονότα βαραίνουν τις νεότερες γενιές οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά (Unwanted Heritage) και να αναδείξουν μέσα από αυτήν τον ανθρώπινο παράγοντα, τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας, ακόμη και τις αρνητικές μνήμες της κοινωνικής πλειονότητας. Στην Ελλάδα, η όποια πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι, ενδεχομένως, επιθυμητή ή δεν σχετίζεται με ημέτερες θετικές μνήμες, είναι υπαρκτή και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Οπως ήδη γνωρίζετε, η μάχη της Κρήτης το Μάιο 1941 και η κατάληψη της Νήσου από τα ξένα στρατεύματα, με τεράστιες απώλειες στο σώμα των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών και αρνητική έκβαση για τον Κρητικό λαό, αποτελεί μέρος της ιστορίας και των δυο λαών και ένα τρανό παράδειγμα της δύναμης του ανθρώπου πού στηρίζεται σε ιδανικά και όχι, σε αριθμητική υπεροχή. Η δημιουργία αντιπολεμικού γλυπτού συμπλέγματος στον εν θέματι χώρο όπως έχει ήδη προταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και τις ιστορικές τους μνήμες, υπενθυμίζει τα δεινά του πολέμου και δίνει παράλληλα το μήνυμα της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της ομόνοιας των λαών.

Κατόπιν των ανωτέρω, αναμένουμε τις ενέργειές σας, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, προκειμένου να συντηρηθεί το Μνημείο και να εξεταστεί η τυχόν μετακίνησή του ή η δημιουργία του αντιπολεμικού συνόλου που έχει προταθεί από το ΥΠΠΟ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρακαλεί για την σχετική ενημέρωση και για τις απόψεις σας επί του θέματος και τις τυχόν ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε.

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση θα είμαστε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Π. Σαγιάς

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρία ΑΕΙ στην Κρήτη με δύο Πολυτεχνεία και δεν συμμαζεύεται…

Έτσι με τον γενικό προγραμματισμό προχωράμε και πού πάμε;

Δεν έχει σημασία αν καλύπτουν ανάγκες ή όχι. Σημασία έχει να κάνομε θόρυβο ότι «κάνομε και ότι δείχνομε».

Καλύτεροι ήταν οι προηγούμενοι που ίδρυαν ΑΕΙ παντού; Πώς θα αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σφραγίδα του; ελπίζοντας να στρογγυλοκαθίσει ξανά;

ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Άλλη μια κινητοποίηση έκαναν προχθές στα Χανιά ενάντια στην περικοπή της επικουρικής.

16.500 συνταξιούχοι πανελλαδικά, ζητούν το δίκιο τους. Θα το βρούν;

Πάντως: «Μ’ αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας…»

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν’ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ

(Για τον βρεφονηπιακό σταθμό που δεν θέλουν να λειτουργήσεις στα Κτίρια της πρώην Λέσχης Χανίων)

Σε μπελάδες έβαλαν τον Δήμο Χανίων οι δωρητές του ακινήτου της Λέσχης Χανίων με σκοπό την λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού.

Προφάσεις φέρνουν ότι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που είναι στην ίδια πολυκατοικία δεν επιθυμούν την λειτουργία βρεφονηπιακού.

Το θέμα περιπλέκεται και με άλλες προτάσεις και μεταφέρεται στις καλένδες…

Κρίμα γιατί η λειτουργία του σταθμού είναι βασική αναγκαιότητα. Δεν είναι;

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ!

Καθημερινά ο χανιώτικος Τύπος και γενικότερα τα ΜΜΕ βομβαρδίζονται με δελτία Τύπου κυρίως της Περιφέρειας για παγκρήτιες εκδηλώσεις και ημερίδες.

Το θέμα είναι ότι διοργανωτές, όλοι σε πολλές των περιπτώσεων, είναι μόνο φορείς του Ηρακλείου!

Πώς λοιπόν είναι Παγκρήτιες; Λόγω του θέματος που ασχολούνται;

Όλη η Κρήτη έχει φωνές του πρέπει να ακούγονται

ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ

Μιλούσαμε για την αποστασία του 1965 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το ‘φερε το πλήρωμα του χρόνου και οι περιστάσεις να γνωρίσει παρεμφερείς καταστάσεις, ο γιός του, Κυριάκος που δικαίως αποκάλεσε την παρούσα κυβέρνηση Κουρελού.

Έτσι φτιάχνεται το χαλί κουζίνας με τα υπολείμματα υφασμάτων και νημάτων.

Επιτυχής η παρομοίωση αλλά αυτοί που με άλλους εξελέγησαν λίγη ντροπή δεν αισθάνονται για τα καμώματά τους με τα οποία δείχνουν ξεδιάντροπη περιφρόνηση της θέλησης των ψηφοφόρων τους;

Υπονομευτής

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις